Linkovi

Izvori: Biden od Egipta i Katara traži pritisak na Hamas za sporazum sa Izraelom


Grad Gaza posle izraelske ofanzive, mart 2024. (REUTERS/Dawoud Abu Alkas)
Grad Gaza posle izraelske ofanzive, mart 2024. (REUTERS/Dawoud Abu Alkas)

Američki predsjednik Joe Biden pisao je liderima Egipta i Katara, zatraživši od njih da izvrše pritisak na Hamas, kako bi sa Izraelom bio postignut sporazum o oslobađanju talaca, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije agenciji AP.

Biden se zvaničnicima dvije države obratio uoči najavljenih pregovora Izraela i ekstremista Hamasa, koje Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, u Kairu – i dan pošto je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da udvostruči napore kako bi se postigao prekid vatre u šestomjesečnom sukobu u Gazi.

Američki zvaničnik, koji je za AP govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da će se Bidenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan u ponedeljak sastati sa članovima porodica nekih od oko 100 talaca za koje se vjeruje da su u zatočeništvu Hamasa od 7. oktobra 2023.

Zvaničnici Bijele kuće pregovore o prekidu vatre Izraela i Hamasa, koji podrazumijevaju razmjenu iraelskih talaca u Gazi za palestinske zatvorenike u Izraelu jedini način da poveća priliv humanitarne pomoći stanovništvu Gaze kojem preti glad.

Prethodno je Bijela kuća saopštila da će novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi prisustvovati i američka delegacija, objavila je Bijela kuća.

Njen predvodnik biće William Burns, direktor Centralne obavještajne agencije (CIA), izjavio je John Kirby, portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Prema najnovijem prijedlogu sporazuma, očekuje se da Izrael i ekstremisti Hamasa, pokreta koji SAD smatraju terorističkom organizacijom, pristanu na šestonedjeljni prekid vatre u zamjenu za oslobađanje bolesnih, starijih i ranjenih talaca koji su u zatočeništvu od napada na jug Izraela oktobra 2023, izvijestila je agencija Reuters.

„Hajde da postignemo dogovor kako bi bio primijenjen višenedjeljni sporazum o prekidu vatre da bi se lakše ispunile obaveze o povećanim isporukama humanitarne pomoći”, rekao je Kirby novinarima.

On je precizirao i da Sjedinjene Države ne namjeravaju da istražuju ubistvo sedmero humanitaraca Svjetske centralne kuhinje – koji su poginuli u vazdušnom napadu izraelskih snaga u Gazi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) otpustile su dva oficira i ukorile jednog generala – pošto su istragom, kako je saopšteno, utvrđene ozbiljne greške i povrede procedura u napadu.

Inače, Netanyahu je tokom razgovora u četvrtak obavijestio Bidena o zaključcima istrage izraelske strane. Sa druge strane, američki predsjednik je izraelskog premijera upozorio da preduzme mjere kako bi se smanjila stradanja i patnje civila – ili će, u protivnom, Washington kao odgovor preduzeti mjere, koje nisu objelodanjene.

Izrael je također saopštio da otvara luku Ashdod i prelaz Erez kako bi se području Gaze povećao priliv humanitarne pomoći.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG