Linkovi

Izvještaji: Dvije rakete pale na Poljsku


Dim se diže iznad Lavova u Ukrajini nakon ruskih raketnih udara, 15. novembar 2022.
Dim se diže iznad Lavova u Ukrajini nakon ruskih raketnih udara, 15. novembar 2022.

Neimenovani visoki američki obavještajni zvaničnik rekao je da su rakete u utorak pale i na teritoriju NATO članice Poljske, gdje su poginule dvije osobe, prenosi agencija AP.

Rusija je u utorak ponovo pogodila energetsku infrastrukturu u Ukrajini, najvećim brojem raketa do sada gađala je mete od istoka do zapada i izazvala nestanke struje širom zemlje.

Iz Penagona je saopšteno da za sada ne može da potvrdi da su dvije ruske rakete pale na poljsku teritoriju.

"Upoznati smo sa izvještajima da su dvije ruske rakete pogodile lokaciju u Poljskoj blizu granice sa Ukrajinom. U ovom trenutku nemamo informacije koje bi potvrdile te izvještaje i razmatramo to dalje", rekao je na konferenciji za novinare portparol Pentagona Patrick Ryder.

Neimenovani NATO zvaničnik rekao je Glasu Amerike da je Alijansa upoznata sa izvještajima da su ruske rakete pogodile Poljsku, ali da još ne može da ih potvrdi.

"Razmatramo te izvještaje i blisko sarađujemo sa našim saveznikom Poljskom", naveo je zvaničnik.

Iz State Departmenta je saopšteno da su vijesti iz Poljske "veoma zabrinjavajuće" i da SAD utvrđuju šta se dogodilo, kao i naredne korake.

Portparol poljske vlade Pioter Muller također nije potvrdio tu informaciju, ali je na Twitteru objavio da je premijer Mateusz Morawiecki sazvao hitan sastanak vladinog komiteta za bezbjednosna i odbrambena pitanja. Kasnije je novinarima rekao da je sastanak sazvan zbog "krizne situacije".

Poljski mediji prenijeli su da će biti održana sjednica vlade i da su dvije osobe poginule u eksploziji u Przewodowu, poljskom selu na granici sa Ukrajinom.

"Vatrogasci su na licu mjesta, nije jasno šta se dogodilo", rekao je jedan od oficira na dužnosti, a prenosi Reuters. Poljski radio ZET prenio je ranije da su dvije zalutale rakete pogodile selo.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su saopštenja poljskih medija i zvaničnika da su ruske rakete pogodile poljsku teritoriju "namjerna provokacija čiji cilj je eskalacija situacije" i da nisu izvedeni napadi ruskim oružjem na mete blizu ukrajinsko-poljske granice prenose ruski mediji.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG