Linkovi

Izvještaj SAD: Kina krila ozbiljnost pandemije da bi gomilala medicinske zalihe


Policajci na trgu Tjenanmen u Pekingu
Policajci na trgu Tjenanmen u Pekingu

Američki zvaničnici vjeruju da je Kina zataškala obim epidemije koronavirusa i koliko je bolest zarazna da bi napravila medicinske zalihe potrebne da se odgovori na krizu, pokazuju obavještajna dokumenta, a prenosi agencija AP.

Kineski lideri su "namjerno prikrili ozbiljnost" pandemije od ostatka svijeta početkom januara, navodi se u obavještajnom izvještaju američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost na četiri strane, datiran od prvog maja, u koji je AP imao uvid.

Izvještaj je objavljen u trenutku kada Trumpova administracija zaoštrava kritiku Kine, dok je državni sekretar Mike Pompeo u nedjelju rekao da je ta zemlja odgovorna za širenje bolesti i da zbog toga mora da odgovara.

Međutim, politički protivnici predsjednika Donalda Trumpa optužuju ga da napada Kinu da bi skrenuo pažnju sa, kako smatraju, sporog i neadekvatnog odgovora svoje administracije na širenje koronavirusa.

Donald Trump
Donald Trump

U analizi Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost, koja nije označena kao povjerljiva već "samo za zvaničnu upotrebu" Kina se optužuje da je povećala uvoz i smanjila izvoz medicinskih zaliha, dok je istovremeno umanjivala ozbiljnost koronavirusa.

To je, kako se navodi, pokušala da zataška tako što je "demantovala da postoje ograničenja na izvoz i odlagala objavljivanje trgovinskih podataka".

U izvještaju se tvrdi da je Kina veći dio januara odlagala da informiše Svjetsku zdravstvenu organizaciju da je koronavirus "zarazan" da bi mogla da naruči medicinske zalihe iz inostranstva, te da se naglo povećao uvoz maski, hirurških mantila i rukavica.

Kina je o epidemiji informisala SZO 31. decembra. Američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti je kontaktirala 3. januara, a patogen je javno identifikovala kao novi koronavirus 8. januara, prenosi AP.

Kineski zvaničnici ušutkivali su ljekare koji su u početku upozoravali na virus i više puta pokušavali da umanje prijetnju od epidemije. Međutim, mnogi propusti kineske vlade, su po svemu sudeći, rezultat birokratskih prepreka, oštre kontrole protoka informacija i oklijevanja zvaničnika da izvijeste o lošim vijestima. Nema javnih dokaza koji bi sugerisali da je postojala zavjera da se kupuju svjetske medicinske zalihe.

Predsjednik Trump je u nedjelju na Twitteru kritikovao američke obavještajne zvaničnike što ranije nisu stavili do znanja koliko bi epidemija koronavirusa mogla da bude opasna. Sam Trump je na meti kritika da nije reagovao na vrijeme uprkos ranim upozorenjima obavještajne zajednice i drugih o potencijalnim posljedicama širenja koronavirusa.

“Obavještajci su me upravo izvijestili da sam u bio u pravu i da pitanje koronavirusa nisu pokretali do kraja januara, upravo prije nego što sam Kini zabranio pristup SAD. A o virusu su govorili na način koji nije bio prijeteći, već samo činjeničan", tweetovao je Trump ne iznoseći više detalja.

Trump je prethodno spekulisao da je kornavirus potekao iz Kine zbog "neke užasne greške". Američke obavještajne agencije još ispituju ideju predsjednika i njegovih savjetnika da je pandemija možda rezultat nesreće u laboratoriji u kineskom gradu Wuhanu.

Mike Pompeo
Mike Pompeo

Pompeo je u nedjelju za televiziju ABC rekao da nema razloga da vjeruje da je virus namjerno širen, ali je dodao: "Podsjetiću vas da Kina ima istoriju širenja zaraza u svijeta i laboratorija sa niskim standardima".

“Ovo nije prvi put da je svijet izložen virusima zbog problema u kineskoj laboratoriji. Dok obavještajna zajednica radi svoj posao, mogu da vam kažem da postoje značajni dokazi da je ovo došlo iz laboratorije u Wuhanu", rekao je Pompeo.

Kineski zvanični dnevni list Global Times u ponedjeljak je optužio Pompea da iznosi "neosnovane optužbe" protiv Pekinga.

Populistički tabloid, koji izdaje glasilo vladajuće Komunističke stranke People’s Daily ističe da su Pompeove tvrdnje politički motivisan pokušaj da se očuva predsjednički mandat Donalda Trumpa i skrene pažnja sa propusta njegove administracije u rješavanju krize.

Pompeo je prethodnih nedjelja glavna meta Global Timesa koji ga optužuje za "zle namjere" zbog toga što optužuje Kinu da je izazvala pandemiju.

Peking je više puta odbacio američke optužbe da je kriv za pandemiju i istovremeno ukazao na, kako navodi, brojne propuste američkih zvaničnika u borbi protiv COVID-19.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG