Linkovi

Izvještaj: Propaganda bijelih rasista bila na najvišem nivou prošle godine


Hapšenje bijelih rasisista u junu 2021. (Foto: Georji Brown via AP)
Hapšenje bijelih rasisista u junu 2021. (Foto: Georji Brown via AP)

Od antisemitskih pamfleta do rasističkih plakata, američki bijeli rasisti pojačali su napore da šire propagandu prošle godine, prema najnovijem izvještaju Lige protiv klevete (Anti-Defamation League - ADL).

Incidenata sa propagandom bijelih rasista bilo je 6.571 što je rekord, navodi Liga u godišnjem izvještaju o propagandi. To je za 38 odsto više nego 2021. godine, kada je bilo 4.876 slučajeva.

Propaganda se širila masovim dijeljenjem pamfleta, rasističkih antisemitskih i anti LGBTQ+ flajera, postera, zastava i naljepnica, pisanjem grafita i laserskim projekcijama na zgradama i stadionima, precizira Liga.

U 2021, propaganda bijelih rasista pojavila se u svakoj saveznoj američkoj državi sem Havaja, dok Texas, Massachusetts, Virginia, Michigan, Pennsylvania, California, Utah, Florida, Connecticut i Georgia vode po broju incidenta, sudeći po izvještajima.

Pored toga što propaganda služi za regrutovanje pristalica, također omogućava ekstremističkim grupama da u javnosti šire svoje stavove, prošire publiku i da tako uznemiravaju žrtve.

"Uopšte nije pitanje to da li bijeli rasisti i antisemite pokušavaju da terorišu i uznemiravaju Amerikance i da su pojačali korištenje propagande kao taktike da bi pojačali prisustvo u svim zajednicama u cijeloj zemlji", naveo je Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Lige protiv klevete u saopštenju.

Porast antisemitske propagande

Pored rasta propagande antisemitizma u cijeloj državi, incidenti sa eksplicitnom antisemitskom propagandom su se više nego udvostručili prošle godine, na 852 slučaja sa 352 u prošloj godini.

Liga navodi da su tri grupe bijelaca rasista, Patriotski Front, Liga za odbranu od Jevreja i Životi bijelaca su važni, odgovorne za 93 odsto slučajeva antisemitske propagande u prošloj godini. Samo Patrioski front čini 80 odsto slučajeva.

Manjinske grupe na meti su napada bijelih rasista. (Foto: AP/Young Kwak)
Manjinske grupe na meti su napada bijelih rasista. (Foto: AP/Young Kwak)

Pravni centar za borbu protiv siromaštva na jugu (Southern Poverty Law Center) - koji prati aktivnosti ekstremističkih i grupa koje šire mržnju u SAD - opisuje Patriotski front kao grupu koja širi mržnju i koja se fokusira na teatralnu retoriku i aktivizam koji se lako širi kao propaganda u cilju širenja njihovih stavova širom zemlje.

Prema Ligi, Patriotski front, čije se sjedište nalazi u Texasu, namjerno ne koristi tradicionalni rječnik i simbole bijelih rasista, već dvosmislene slogane, kao što su: "Za naciju, protiv države", "Revolucija je tradicija", "Vratite nam Ameriku", "Amerika na prvom mjestu i "Nacija protiv imigracije".

Antisemitska Liga za odbranu od Jevreja stoji iza 492 incidenta prošle godine, 58 odsto svih antisemitskih incidenata, navodi Liga. Cilj grupe je da "izbaci Jevreje iz Amerike", navodi Liga.

"U tom cilju, njihova propaganda se svodi na kritikovanje Jevreja i širenje antisemitskih mitova i teorija zavjere u nadi da će se Amerikanci okrenuti protiv Jevreja", navodi se u izvještaju.

Širenje i kreiranje straha

Oren Segal, potpredsjednik Centra za ekstremizam Lige, izrazio je zabrinutost jer se pojačava kampanja bijelih rasista.

"Ne prođe ni dan da neke zajednice ne budu na meti njihovih udruženih akcija mržnje, čiji cilj je da širi i kreira strah", navodi Segal.

Grupe bijelih rasista održale su nekoliko događaja širom zemlje prošle godine. Liga je zabilježila 167 događaja, što je 55 posto više nego 2021.

Mreža "Životi bijelaca su važni", nastala kao odgovor na pokret "Životi crnaca su važni", stoji iza 43 odsto svih događaja bijelih rasista, navodi Liga.

Ta mreža mjesečno organizuje demonstracije, uglavnom pored puta, na nadvožnjacima, u parkovima ili ispred vladinih zgrada, što privuče od 5 do 15 ljudi.

XS
SM
MD
LG