Linkovi

Izvještaj State Departmenta: Razotkrivene ruske taktike širenja lažnih narativa


Visoki ruski zvaničnici i proruski mediji nastojali su da iskoriste strah i zbrku koji prate pandemiju – stvaranjem i širenjem teorija zavjere, ukazano je u izvještaju; (Foto: RFE/RL/karikatura Evgenija Olinika)
Visoki ruski zvaničnici i proruski mediji nastojali su da iskoriste strah i zbrku koji prate pandemiju – stvaranjem i širenjem teorija zavjere, ukazano je u izvještaju; (Foto: RFE/RL/karikatura Evgenija Olinika)

Sjedinjene Države razotkrile su ruske taktike korištenja kombinovanih zvaničnih, anonimnih i neimenovanih kanala i platformi za stvaranje i širenje lažnih narativa, navedeno je u izvještaju Centra za globalno angažovanje State Departmenta (Global Engagement Center)

Visoki ruski zvaničnici i proruski mediji nastojali su da iskoriste strah i zbrku koji prate pandemiju COVID19 – stvaranjem i širenjem teorija zavjere, ukazano je u izvještaju.

Centar za globalno angažovanje ušao je u trag ruskim vezama dezinformisanja detaljno opisujući načine na koje se zvanični Kremlj bavi širenjem dezinformacija, koristeći se zvaničnom vladinom komunikacijom, oglašavanjem koje finansira država, korštenjem anonimnih izvora, zloupotrebom društvenih mreža i dezinformisanjem u cyber prostoru.

„Peking je preuzeo ruske metode koristeći internet stranice i anonimne kanale kako bi podstakao dezinformacije i propagandu, čiji je cilj podrivanje demokratskih normi i institucija“, izjavila je Lea Gabrijel, specijalna izaslanica i koordinatorka Centra, tokom telefonskog brifinga.

Sedam internet siteova i organizacija pod kontrolom zvaničnog Kremlja, uključujući site Fondacije strateške kulture i istraživačkog centra Kateon, pobrojano je u izvještaju Centra za globalno angažovanje State Departmenta.

“Prijetnja kineskim i ruskim dezinformisanjem je stvarna i opasna”, upozorila je Gabrijel.

Narativima koje šire kritikuju Sjedinjene Države dok pohvalno opisuju Rusiju - naročito odgovor te zemlje na pandemiju koronavirusa.

Izvještaj je objavljen u isto vrijeme kada su Sjedinjene Države ponudile deset miliona dolara za informacije koje bi doprinijele otkrivanju ili pronalaženju osoba, koje sarađuju sa stranim vladama u namjeri da se miješaju u američke izbore - upotrebom nezakonitih cyber aktivnosti.

"Američka vlada neće tolerisati strano miješanje u izbore. Centar za globalno angažovanje State Departmenta sarađuje i razmjenjuje informacije sa partnerima širom svijeta o ometanju izbora i taktikama kojima se koristi Rusija i drugi”, rekla je Gabrijel za Glas Amerike.

U izvještaju je ukazano da su glavni ciljevi Rusije problematizovanje značaja demokratskih institucija, slabljenje međunarodnog kredibiliteta i saradnje Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i partnera.

Suprotstavljena im je, kako je ukazano, kontra-dezinformaciona zajednica koju čine vlade, civilno društvo, akademski krugovi, privatni sektor i građani.

XS
SM
MD
LG