Linkovi

Izraelski ministar odbrane: Značajan napredak po pitanju isporuke američkog oružja


Izraelska vojska tokom operacija u centralnom dijelu Pojasu Gaze, 26. juna 2024.
Izraelska vojska tokom operacija u centralnom dijelu Pojasu Gaze, 26. juna 2024.

Šef izraelske odbrane Yoav Gallant rekao je u srijedu da je postignut "značajan napredak" u otklanjanju zabrinutosti Izraela po pitanju slanja američkog oružja u jevrejsku državu.

"Prepreke su uklonjene, a uska grla su rešena, kako bi se unaprijedio niz pitanja, tačnije tema jačanja snaga i snabdijevanja municijom", rekao je Gallant poslije sastanka u Bijeloj kući sa Jakeom Sullivanom, savjetnikom predsjednika Joea Bidena za nacionalnu bezbjednost.

Ranije ove nedjelje, Gallant se sastao sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i sekretarom za odbranu SAD Lloydom Austinom. Gallant se sastao i sa šefom CIA-e Billom Burnsom, ključnim američkim zvaničnikom u pregovorima o oslobađanju talaca koje drži Hamas.

SAD su glavni snabdijevač Izraela oružjem, ali posljednjih nedjelja izraelski premijer Benjamin Netanyahu požalio se na, kako je rekao, usporen tempo isporuka tokom nekoliko mjeseci.

Zvaničnici Bijele kuće rekli su da su zbunjeni Netanyahuovim izjavama.

Radnici civilne odbrane pregledaju srušenu kuću unišenu u izraelskom vazdušnom udaru u Chebaai, libanskom gradu nedaleko od granice sa Izraelom, u južnom Libanu, 26. juna 2024.
Radnici civilne odbrane pregledaju srušenu kuću unišenu u izraelskom vazdušnom udaru u Chebaai, libanskom gradu nedaleko od granice sa Izraelom, u južnom Libanu, 26. juna 2024.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da je Sullivan "ponovo potvrdio da je predsjednik Biden posvećen tome da osigura da Izrael ima sve što mu je potrebno da se vojno brani i suprotstavi svojim protivnicima koje podržava Iran", Hamasom u Gazi i Hezbollahom u južnom Libanu.

Američki zvaničnici su ove nedjelje podigli uzbunu da bi sukobi između Izraela i Hezbollaha na libanskoj granici mogli da eskaliraju u širi rat na Bliskom istoku.

Šef humanitarne organizacije Ujedinjenih nacija Martin Griffiths rekao je novinarima u Ženevi da je širenje borbi u Gazi na Liban "potencijalno apokaliptično". Izraelska vojska saopštila je prošle nedjelje da su planovi za ofanzivu u Libanu "odobreni i potvrđeni".

"Zabrinuti smo zbog potencijala za dalju tragediju i smrt", rekao je Griffiths, upozoravajući da će rat koji uključuje Liban "povući Siriju... privući će i druge".

"To će naravno imati uticaja na Gazu; naravno da će to imati uticaja na Zapadnu obalu", rekao je on. "Veoma je alarmantno".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritikovao je u srijedu, kako je rekao, Netanyahuove planove da "širi rat" u Gazi na region.

"Izrael sada cilja na Liban i vidimo da zapadne sile iza kulisa tapšu Izrael po leđima i čak ga podržavaju", rekao je Erdogan poslanicima.

Netanyahu je rekao da će se "intenzivna faza" borbi protiv Hamasa u Gazi uskoro završiti i da će se izraelske snage prerasporediti na sjevernu granicu gdje Izrael i militantna grupa Hezbollah sa sedištem u Libanu mjesecima razmjenjuju vatru. Netanyahu je ovo pregrupisavanje ocijenio kao defanzivno.

Američki zvaničnici su ove sedmice izrazili svoje protivljenje, upozoravajući Izrael na poteze koji bi mogli proširiti sukob.

Austin je rekao Gallantu da bi pojačan sukob između Izraela i Hezbollaha mogao da izazove regionalni rat. Austin je pozvao na diplomatsko rješenje.

"Još jedan rat između Izraela i Hezbollaha lako bi mogao da postane regionalni rat, sa strašnim posljedicama po Bliski istok", rekao je Austin. "Diplomatija je daleko najbolji način da se spreči veća eskalacija."

Gallant je, u izjavi prije sastanka sa Austinom, rekao: "Mi blisko sarađujemo na postizanju sporazuma, ali također moramo da razgovaramo o spremnosti za svaki mogući scenario".

Blinken, najviši američki diplomata, također je pozvao Izrael da izbjegava eskalaciju u Libanu kada se sastao sa Gallantom u ponedjeljak.

Izrael i Hezbollah su posljednji put vodili veliki rat 2006. godine kada je prekogranični napad Hezbollaha izazvao 34-dnevne borbe koje su uzele težak danak u Libanu, posebno u južnom regionu zemlje.

Rat u Gazi pokrenut je napadom Hamasa na Izrael prošlog oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, prema izraelskim zvaničnicima, i koji je doveo do zarobljavanja oko 250 talaca. U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi poginulo je više od 37.600 Palestinaca, uglavnom civila, ali i hiljade boraca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te teritorije.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG