Linkovi

Izraelske trupe napuštaju bolnicu Shifa u Gazi, ostavljajući ruševine i leševe


Palestinci pregledaju štetu u području oko bolnice Al-Shifa u Gazi nakon povlačenja izraelske vojske 1. aprila 2024. godine, usred tekućih bitaka Izraela i militantne grupe Hamas.
Palestinci pregledaju štetu u području oko bolnice Al-Shifa u Gazi nakon povlačenja izraelske vojske 1. aprila 2024. godine, usred tekućih bitaka Izraela i militantne grupe Hamas.

Izraelske snage napustile su bolnicu Al Shifa u gradu Gazi u ponedjeljak nakon dvosedmične operacije, ostavljajući uništene zgrade i razbacana palestinska tijela po zemlji.

Stotine ljudi, uključujući i neke koji su se skrivali u najvećoj bolnici u Pojasu Gaze prije izraelske invazije, požurili su natrag da provjere štetu i traže stvari.

Izraelska vojska je saopćila da je ubila ili zatočila stotine militanata Hamasa u području bolnice, zaplijenila oružje i obavještajne dokumente, izgubila dva vojnika u borbama, ali je nastojala spriječiti nanošenje štete civilima, pacijentima ili medicinarima.

Hamas i medicinari negiraju bilo kakvo oružano prisustvo u bolnicama.

Ured za medije u Gazi pod vodstvom Hamasa saopćio je da su izraelske snage ubile 400 Palestinaca oko Al Shife, uključujući ženu doktoricu i njenog sina, također doktora, i stavile van funkcije medicinsku ustanovu. Nije bilo trenutnog odgovora Izraela.

"Okupacija je uništila i spalila sve zgrade unutar medicinskog kompleksa Al Shifa. Porušili su dvorišta, zatrpali desetine tijela šehida u ruševinama, pretvarajući to mjesto u masovno groblje", rekao je Ismail Al-Thawabta, direktor ureda za medije. "Ovo je zločin protiv čovječnosti."

Glasnogovornik Službe za hitne slučajeve Gaze rekao je da su izraelske snage pogubile dvije osobe čija su tijela pronađena u kompleksu sa lisicama na rukama i koristili su buldožere da iskopaju teren kompleksa i ekshumiraju leševe.

Reuters nije mogao provjeriti navode, a izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

U prethodnim prilikama tokom gotovo šestomjesečnog rata, izraelske snage su iskopale tijela za forenzičku analizu, sumnjajući da bi neka od njih mogli biti tijela talaca koje je Hamas zarobio tokom prekograničnog divljanja 7. oktobra koje je izazvalo borbe.

Na snimcima na društvenim mrežama, koje Reuters nije potvrdio, vide se leševi, neki prekriveni prljavim ćebadima, razbacani po ugljenisanoj trupi bolnice, čiji su mnogi vanjski zidovi nedostajali. Vidjelo se da je zemlja jako izorana, a brojne zgrade izvan objekta sravnjene ili izgorjele.

"Nisam prestao plakati otkako sam stigao ovdje, užasne masakre je počinila okupacija ovdje", rekao je Samir Basel, 43, govoreći za Reuters putem aplikacije za ćaskanje dok je obilazio Al Shifu.

"Mjesto je uništeno, zgrade su spaljene i uništene. Ovo mjesto treba obnoviti - više nema Shifa bolnice."

Na jednom snimku do kojeg je došao Reuters vidi se kako se neki Palestinci vraćaju u to područje kako bi izvukli dušeke i druge stvari ispod ruševina gdje su se ranije skrivali.

"Evakuisali smo se u nadi da ćemo se vratiti i pronaći moje stvari. Nemam ništa više. Moja kuća je bombardovana i sve je nestalo. Nemam ništa više", rekla je jedna žena za Reuters.

Više od 32.000 Palestinaca ubijeno je, uključujući 63 u posljednja 24 sata, u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

U napadu 7. oktobra, Hamas je ubio 1.200 ljudi i uzeo 253 taoca, prema izraelskim podacima. Vojska je objavila imena 257 vojnika poginulih u borbama u Gazi.

U međuvremenu, u Egiptu su posrednici vodili razgovore s izraelskim zvaničnicima u pokušaju da premoste jaz između pozicija Hamasa i Izraela oko postizanja prekida vatre.

Ali palestinski zvaničnik blizak nastojanjima posredovanja rekao je Reutersu: "Nije bilo znakova pomaka."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG