Linkovi

Izraelska vlada izglasala zatvaranje Al Jazeere


Pogled na urede televizijske mreže Al Jazeera u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali 5. maja 2024.
Pogled na urede televizijske mreže Al Jazeera u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali 5. maja 2024.

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odlučio je zatvoriti lokalne operacije Al Jazeera televizije u Izraelu sve dok traje rat u Gazi, s obrazloženjem da katarska televizijska mreža prijeti nacionalnoj sigurnosti.

"Huškački kanal Al Jazeera bit će zatvoren u Izraelu", objavio je Netanyahu na društvenim mrežama nakon jednoglasnog glasanja u vladi.

U saopštenju vlade navodi se da je izraelski ministar komunikacija potpisao naredbe da se "odmah djeluje", no Al Jazeera bi i dalje mogla da proba osporiti ovu odluku na sudu, izvještava Reuters.

Mjera će, navodi se u saopštenju, uključivati zatvaranje ureda Al Jazeere u Izraelu, oduzimanje opreme za emitovanje, isključivanje kanala kablovskim i satelitskim kompanijama i blokiranje web stranica.

Al Jazeeru finansira katarska vlada i televizija je kritikovala izraelsku vojnu operaciju u Gazi, odakle su njihovi novinari izvještavali tokom cijelog rata. U saopštenju Izraela ne spominju se operacije Al Jazeere u Gazi.

Izraelski parlament je prošlog mjeseca ratifikovao zakon kojim se dozvoljava privremeno zatvaranje stranih emitera u Izraelu koji se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Al Jazeera je ranije odbacila optužbe da su prijetnja sigurnosti Izraela, te su rekli da je zatvaranje pokušaj da se ušutkaju.

Zakon dozvoljava Netanyahuu i sigurnosnom kabinetu da zatvore Al Jazeeru u Izraelu na 45 dana, ali se odluka može obnoviti, kako bi zatvaranje ostalo na snazi do kraja jula ili do kraja velikih vojnih operacija u Gazi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG