Linkovi

Izraelska odbrana pred sudom: Nema genocida, patnje civila rezultat Hamasove strategije


Tal Beker i Malkolm Šo, članovi izraelskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (Foto: REUTERS/Thilo Schmuelgen)
Tal Beker i Malkolm Šo, članovi izraelskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (Foto: REUTERS/Thilo Schmuelgen)

Izrael je u petak odbacio kao lažne i "grubo iskrivljene" optužbe koje je iznela Južnoafrička Republika pred najvišim sudom UN-a da vojna operacija u Gazi predstavlja genocid koju vodi država protiv palestinskog stanovništva.

Tvrdeći da se brani i bori protiv Hamasa, a ne protiv palestinskog stanovništva, Izrael je pozvao Međunarodni sud pravde (ICJ) da odbaci slučaj kao neosnovan i odbaci južnoafrički zahtjev u kojem se traži zaustavljanje ofanzive.

"Ovo nije genocid", rekao je advokat Malkolm Šo.

Izraelska vojska je započela ofanzivu u Gazi pošto su 7. oktobra pripadnici pokreta Hamas, kojeg SAD i EU vode kao teroristički i koji u svojoj povelji ima kao cilj uništenje Izraela, upali u južni dio ove države, ubivši 1.200 i otevši 240 ljudi

"Užasne patnje civila, i izraelskih i palestinskih, prije svega su rezultat Hamasove strategije", rekao je pravni savjetnik izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Tal Beker pred sudom.

"Ako je bilo djela genocida, onda su ona počinjena protiv Izraela", rekao je Beker."Hamas želi genocid protiv Izraela", dodao je on.

Južnoafrička Republika zatražila je od suda u četvrtak da uvede hitne mjere kojima bi Izraelu naložio da odmah zaustavi ofanzivu.

U njemu se navodi da je izraelska vazdušna i kopnena ofanziva - koja je opustošila veći dio enklave i ubila skoro 24.000 ljudi, prema zdravstvenim vlastima Gaze koje kontroliše Hamas - imala za cilj da izazove "uništenje stanovništva" te enklave.

Izrael je odbacio optužbe, rekavši da poštuje međunarodno pravo i da ima pravo da se brani.

"Kada topovi tutnje u Gazi zakon ne šuti", rekao je zamjenik državnog tužioca Gilad Noam na sudu.

Otkako su izraelske snage počele svoju ofanzivu, skoro svih 2,3 miliona stanovnika Gaze je bar jednom proterano iz svojih domova, što je dovelo do humanitarne katastrofe.

Konvencija o genocidu iz 1948, donijeta nakon masovnog ubistva Jevreja u nacističkom Holokaustu, definiše genocid kao "dela počinjena sa namjerom da se uništi, u cjelini ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa".

Međunarodni sud pravde, koji odlučuje o sporovima među narodima, nikada nije presudio da je neka zemlja odgovorna za genocid.

Najbliže tome bilo je 2007, kada je presudio da je Srbija "prekršila obavezu da spriječi genocid" u masakru više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici u julu 1995. koji su počinile snage bosanskih Srba.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG