Linkovi

Međunarodni sud pravde: Počela saslušanja po tužbi protiv Izraela za genocid


Dim se uzdiže izdan zgrada nakon izraelskog bombardovanja Rafe, na jugu Pojasa Gaze, 20. decembra 2023.
Dim se uzdiže izdan zgrada nakon izraelskog bombardovanja Rafe, na jugu Pojasa Gaze, 20. decembra 2023.

Sudije Međunarodnog suda pravde počele su u četvrtak dvodnevna saslušanja u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael da je počinio genocid tokom rata u Gazi.

Južna Afrika traži od suda da zahtijeva hitnu suspenziju izraelske kampanje u Gazi, gdje Izrael kaže da nastoji da eliminiše ekstremističku grupu Hamas kao odgovor na teroristički napad 7. oktobra u južnom Izraelu.

"Izrael ima genocidnu namjeru protiv Palestinaca u Gazi. Namjera da se uništi Gaza postoji na najvišem državnom nivou", rekao je u Hagu pravni zastupnik višeg suda Južnoafričke republike Tembeka Ngukaitobi.

"To je očigleno po načinu na koji se izvodi ovaj vojni napad", rekao je Ngukaitobi.

Južnoafrička Republika tražila je od suda da izda preliminarnu naredbu Izraelu da odmah zaustavi borbe, dok bude saslušavao argumente narednih mjeseci.

U pisanom podnesku iz Južne Afrike navodi se da žele da sud pozove Izrael na odgovornost za kršenje Konvencije o genocidu i da "osigura hitnu i najpotpuniju zaštitu za Palestince u Gazi koji ostaju u ozbiljnom i neposrednom riziku od nastavka i daljih djela genocida".

Izrael je odbacio optužbe kao neosnovane.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kasno u srijedu da snage IDF-a čine sve što mogu da minimiziraju civilne žrtve i optužio pripadnike Hamasa da koriste civile kao živi štit.

"Izrael se bori protiv Hamasovih terorista, a ne protiv palestinskog stanovništva, i mi to radimo u potpunom skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Netanyahu.

Sjedinjene Države, koje su pozvale Izrael da učini više da zaštiti civile u Gazi, istovremeno podržavajući izraelsku kampanju protiv Hamasa, također su se usprotivile optužbama Južne Afrike.

Američki državni sekretar Antony Blinken u utorak je odbacio slučaj kao neosnovan.

"To je posebno iritirajuće, imajući u vidu da oni koji napadaju Izrael - Hamas, Hezbolah, Huti, kao i Iran koji ih podržava - nastavljaju da pozivaju na uništenje Izraela i masovna ubistva Jevreja", rekao je on.

Hamas je u oktobarskom napadu na Izrael ubio oko 1.200 ljudi i zarobio 240 talaca, od kojih je skoro polovina oslobođena.

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje kontroliše Hamas, tvrdi da je u izraelskoj kontraofanzivi ubijeno više od 23.300 Palestinaca, pri čemu su ogromni dijelovi Gaze ostali u ruševinama, dok je 85 odsto njenog stanovništva od 2,3 miliona raseljeno.

Sjedinjene Države i Evropska unija definišu Hamas kao terorističku organizaciju.

U izvještaju su korišteni neki materijali agencija AP, AFP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG