Linkovi

Izrael je odobrio najveću zapljenu zemlje na Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko decenija


Palestinci sjede ispod drveta u izvoru u blizini sela al-Auja u dolini Jordana, na Zapadnoj obali, 25. februar 2023.
Palestinci sjede ispod drveta u izvoru u blizini sela al-Auja u dolini Jordana, na Zapadnoj obali, 25. februar 2023.

Izrael je odobrio najveću zapljenu zemljišta na okupiranoj Zapadnoj obali u više od tri decenije, saopštila je grupa za praćenje naselja.

Odluku su osudili aktivisti, rekavši da će ona dodatno povećati tenzije izazvane ratom u Gazi i uništiti nade u palestinsku državu i rješenje s dvije države za mir.

U junu je u službenoj izjavi koju su dobili mediji stajalo da je 12,7 četvornih kilometara zemlje u dolini Jordana formalno označeno kao "državno vlasništvo", što omogućava da se zemljište da u zakup Izraelcima i onemogućuje Palestincima da ga privatno posjeduju.

"Veličina područja određenog za proglašenje najveća je od Sporazuma iz Osla (1993.), a 2024. godina označava vrhunac u obimu proglašenja državnog zemljišta", rekla je Peace Now, grupa sa sjedištem u Tel Avivu, Izrael, koji prati rast izraelskih naselja.

Grupa za praćenje je u srijedu saopćila da će to zemljište povezati naselja u području duž granice s Jordanom i učiniti izglede za stvaranje susjedne palestinske države manje vjerovatnim.

U UN-u, glasnogovornik Stephane Dujarric nazvao je to "korak u pogrešnom smjeru", dodajući da je "pravac u kojem želimo da idemo pronalaženje rješenja za dvije države putem pregovora".

Izrael je preuzeo kontrolu nad Zapadnom obalom, istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze tokom bliskoistočnog rata 1967.

Od tada je Izrael izgradio naselja širom Zapadne obale, gdje živi više od 490.000 Izraelaca. Ova naselja se smatraju ilegalnim prema međunarodnom pravu.

Oko 3 miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali, neki u mjestima pod palestinskom upravom. Ali veći dio Zapadne obale je zabranjen za vlast uprkos stotinama hiljada Palestinaca koji tamo žive.

Izraelska vlada je objavila da je od početka ove godine preuzela 23,7 kvadratnih kilometara zemljišta na Zapadnoj obali.

Novozauzeta zemlja nalazi se na mjestu gdje je nasilje naseljenika raseljavalo zajednice Palestinaca i prije rata Izrael-Hamas. Nasilje je poraslo otkako je Hamasov napad 7. oktobra započeo rat u Gazi.

Palestinci tvrde da nasilje ima za cilj proširenje izraelske kontrole nad velikim područjima i umanjuje vjerovatnoću za stvaranje palestinske države.

Brzi rast Izraela na Zapadnoj obali pokazuje koliko je zajednica naseljenika uticajna u vladi premijera Benjamina Netanyahua, koja je poznata kao najreligioznija i nacionalistička u istoriji Izraela.

Ministar finansija Bezalel Smotrich, koji je također naseljenik, ubrzao je proširenje zemljišta. On je preuzeo nova ovlaštenja za razvoj naselja i ima za cilj jačanje izraelske kontrole nad zemljom kako bi spriječio formiranje palestinske države.

"Došli smo da naselimo zemlju, da je izgradimo i da spriječimo njenu podjelu i uspostavljanje palestinske države, ne daj Bože," rekao je prošlog mjeseca na konferenciji za svoju ultranacionalističku Partiju vjerskog cionizma.

"Danas je svima jasno da se ovaj sukob ne može riješiti bez političkog rješenja kojim se uspostavlja palestinska država uz Izrael", navodi Peace Now u saopćenju. „Ipak, izraelska vlada odlučuje zapravo otežati i udaljiti nas od mogućnosti mira i zaustavljanja krvoprolića.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Associated Pressa i agencije France-Presse).

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG