Linkovi

Izraelska vojna operacija na području grada Dženin na Zapadnoj obali


Izrael, pojas Gaze i Zapadna obala
Izrael, pojas Gaze i Zapadna obala

Izraelska vojska saopćila je u petak da provodi kontraterorističke aktivnosti koje uključuju zračni napad na područje grada Dženin na Zapadnoj obali. Palestinske vlasti saopštile su da je pet osoba ubijeno.

Vojska je saopštila da su izraelski vojnici "opkolili zgradu u kojoj su se teroristi zabarikadirali" i da su vojnici razmjenjivali vatru, dok je zračni napad "pogodio nekoliko naoružanih terorista" u tom području.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da je pet osoba umrlo, ali nije dalo nikakve informacije o njihovom identitetu. Ni sa jedne strane nisu odmah bili dostupni dodatni detalji.

Sukobi u Dženinu, poznatom militantnom uporištu u kojem vojska često djeluje, uslijedili su dan nakon što je izraelska grupa za praćenje naselja saopćila da vlada planira izgraditi skoro 5.300 novih domova u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Planovi izgradnje koje je otkrila grupa Peace Now dio su napora tvrdolinijaške vlade da ojača naselja kao dio strategije učvršćivanja izraelske kontrole nad Zapadnom obalom kako bi se spriječila buduća palestinska država. Palestinci traže nezavisnu državu na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i Gazi - oblastima koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Nasilje je eruptiralo na Zapadnoj obali od početka izraelskog rata u Gazi, izazvano napadom Hamasovih militanata na južni Izrael 7. oktobra koji su ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzeli više od 200 drugih kao taoce. U ratu je do sada ubijeno više od 38.000 Palestinaca, kaže Ministarstvo zdravlja Gaze. Ministarstvo ne pravi razliku između boraca i civila u svom broju, ali uključuje hiljade žena i djece.

Činilo se da pregovori o prekidu vatre oživljavaju nakon što su nedeljama odugovlačili. Ured premijera Benjamina Netanyahua saopćio je u četvrtak da šalje pregovarače da nastave pregovore, dan nakon što je Hamas posrednicima predao svoj posljednji odgovor na prijedlog sporazuma koji podržavaju SAD.

Činilo se da je oživljavanje pregovora označilo još jedan pokušaj američkih, katarskih i egipatskih posrednika da prevaziđu jaz koji je više puta osujećivao dogovor u proteklih nekoliko mjeseci. Hamas želi sporazum koji osigurava da izraelske trupe u potpunosti napuste Gazu i da se rat završi, dok Netanyahu kaže da se rat ne može završiti prije nego što Hamas bude eliminisan.

Očekuje se da će izraelski pregovarači stići u Dohu, glavni grad Katara, na razgovore već u petak, uz prisustvo američkih, egipatskih i katarskih zvaničnika.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG