Linkovi

Izraelska vlada u haosu dok planovi za reformu pravosuđa izazivaju masovne proteste


Israel Politics
Israel Politics

Koalicija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua uronila je u haos u ponedjeljak, nakon što su noćni masovni protesti zbog smjene njegovog šefa odbrane izvršili pritisak na vladu da zaustavi svoje ogorčeno osporene planove za reformu pravosuđa.

Očekivalo se da će Netanyahu u ponedjeljak ujutro dati televizijsku izjavu u kojoj će objaviti planove, za koje kaže da su potrebni da bi se uspostavila ravnoteža u sistemu vlasti, ali koje kritičari vide kao prijetnju demokratiji, obustavljena je.

Ministar pravde Yariv Levin, koji je vodio proces, rekao je da će kao član vladajuće stranke Likud poštovati svaku odluku koju Netanyahu donese.

"Situacija u kojoj svako radi kako želi može dovesti do trenutnog pada vlade i kolapsa Likuda", naveo je on u saopćenju. "Svi moramo težiti stabilizaciji vlade i koalicije."

Desetine hiljada demonstranata vratilo se na ulice u Tel Avivu i Jerusalimu, a mnogi su mahali plavo-bijelim izraelskim zastavama koje su postale amblem protesta.

NOĆ PROTESTA

Ranije je zvaničnik vladajuće stranke Likud i još jedan izvor blisko uključen u zakon rekao da će Netanyahu obustaviti reformu, koji je zapalio neke od najvećih uličnih demonstracija u historiji Izraela i izazvao rijetku intervenciju šefa države.

"Zbog jedinstva naroda Izraela, zbog odgovornosti, pozivam vas da odmah zaustavite zakonodavni proces", poručio je predsjednik Isaac Herzog na Twitteru.

Oštro upozorenje Herzoga, čija je funkcija uglavnom ceremonijalna, trebalo bi da stoji iznad politike, podcrtalo je uzbunu izazvanu prijedlozima koji bi pooštrili političku kontrolu nad imenovanjima sudija i omogućili parlamentu da nadglasa Vrhovni sud.

To je uslijedilo nakon dramatične noći protesta u gradovima širom Izraela nakon Netanyahuove objave da je smijenio ministra odbrane Yoava Gallanta zbog protivljenja planovima.

Dan ranije, Gallant je uputio televizijski apel vladi da zaustavi svoje planove, upozoravajući da duboki raskol koji je otvorio u izraelskom društvu utiče na vojsku i ugrožava nacionalnu sigurnost.

S vojskom koja pojačava jedinice na okupiranoj Zapadnoj obali nakon godinu dana nemilosrdnog nasilja u kojem je ubijeno više od 250 palestinskih naoružanih napadača i civila i više od 40 Izraelaca, smjena ministra odbrane podstakla je optužbe da vlada žrtvuje nacionalni interes za svoje vlastiti.

Tokom bijesnih scena u Knesetu rano u ponedjeljak, opozicioni članovi parlamenta napali su Simcha Rothmana, predsjednika odbora koji je vodio nacrt zakona, uz povike "Sramota! Sramota!" i optužbe upoređujući nacrt sa militantnim islamističkim grupama koje žele uništenje Izraela.

"Ovo je neprijateljsko preuzimanje države Izrael. Nema potrebe za Hamasom, nema potrebe za Hezbolahom", čulo se kako je jedan poslanik rekao Rothmanu dok je ustavni odbor odobravao ključni nacrt zakona za ratifikaciju.

"Zakon je uravnotežen i dobar za Izrael", rekao je Rothman.

Dok se drama odvijala, ministar finansija Bezalel Smotrič predstavio je parlamentu budžet za 2023-24. kasnije tokom dana na preliminarnom glasanju.

Opozicioni zahtjev za nepovjerenje je poražen, ali u znak tenzija unutar vladajuće koalicije, ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji je na čelu jedne od tvrdolinijaških pro-naseljeničkih stranaka, pozvao je da se reforma nastavi.

"Ne smijemo zaustaviti reformu pravosuđa i ne smijemo se predati anarhiji", napisao je na Tviteru.

Očekivalo se da će u večernjim satima ispred Kneseta u Jerusalimu biti održane kontrademonstracije desničarskih pristalica reformi.

POZIV NA GENERALNI ŠTRAJK

Šekel, koji je doživio velike oscilacije tokom posljednjih sedmica kako su se odigrale političke turbulencije, pao je za 0,7% na početku trgovanja prije nego što se oporavio jer su porasla očekivanja da će zakon biti zaustavljen.

Do kasno ujutro, dionice u Tel Avivu su porasle za oko 2%, a šekel je porastao za oko 0,8%.

Kako se opozicija širila, šef sindikata Histadrut pozvao je na generalni štrajk ako prijedlozi ne budu zaustavljeni.

Polijetanja sa aerodroma Ben Gurion su obustavljena, dok su glavne izraelske morske luke, banke i bolnice i medicinske službe spremne za štrajk. Filijale McDonaldsa također su zatvorene jer su se protesti proširili na privredu.

"Vratite razum zemlji. Ako danas na konferenciji za novinare ne objavite da ste se predomislili, mi ćemo stupiti u štrajk", rekao je predsjednik Histadruta Arnon Bar-David.

Dok vlada kaže da je rekonstrukcija potrebna kako bi se obuzdale sudije aktiviste i uspostavila odgovarajuća ravnoteža između izabrane vlade i pravosuđa, protivnici to vide kao podrivanje pravnih provjera i ravnoteža i prijetnju izraelskoj demokratiji.

Netanyahu, kojem se sudi po optužbama za korupciju koje negira, do sada je obećao da će nastaviti s projektom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG