Linkovi

Izrael nastavio vazdušne napade na Gazu


Dim i plamen iznad zgrade tokom izraelskih vazdušnih udara, usred rasplamsavanja izraelsko-palestinskog nasilja, u Gazi 17. maja 2021. Foto: (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
Dim i plamen iznad zgrade tokom izraelskih vazdušnih udara, usred rasplamsavanja izraelsko-palestinskog nasilja, u Gazi 17. maja 2021. Foto: (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Zvuci eksplozija odjekivali su u noći između nedjelje i ponedjeljka dok su desetine izraelskih borbenih aviona bombardovali, kako je vojska saopštila, sistem podzemnih tunela koji je koristio Hamas. Svjedoci su rekli da su napadnuti putevi, zgrade bezbjednosti i kampovi za obuku militanata u gradu Gazi i oko njega, prenosi Reuters.

Nakon što su rakete iz Gaze ispaljene na izraelske gradove Beersheba i Ashkelon, izraelska letjelica pogodila je devet rezidencija visokih komandanata Hamasa, saopštila je vojska. Neki od tih domova korišteni su za skladištenje oružja, navodi se.

Kasnije ujutro, palestinski mediji izvijestili su da su izraelske snage pogodile fabriku u sjevernoj Gazi. Na video snimku koji se dijeli društvenim mrežama vidi se gust dim. Nije bilo izvještaja o žrtvama sa bilo koje strane granice.

Zabrinutost zemalja širom svijeta već se produbila nakon izraelskog vazdušnog udara u Gazi u kome je u nedjelju uništeno nekoliko domova i za koji su palestinski zdravstveni zvaničnici rekli da je za ishod imao 42 žrtve, uključujući destero djece.

Zvanični Washington je pozvao na smirivanje situacije, a američki državni sekretar Antony Blinken napisao je na Twitteru: „Sve strane moraju da deeskaliraju tenzije - nasilje mora odmah prestati”, nakon što je razgovarao sa egipatskim ministrom spoljnih poslova o nasilju u Izraelu, Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali.

Na sastanku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u nedjelju, Sjedinjene Države poručile su da su Izraelu, Palestincima i drugima jasno stavile do znanja da su spremne da pruže podršku "ukoliko stranke traže prekid vatre".

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je da se izraelska kampanja u Gazi nastavlja "punom snagom".

"Sada djelujemo onoliko dugo koliko je potrebno da vratimo mir i tišinu vama, izraelski državljani. Trebaće vremena za to", rekao je Netanyahu u televizijskom obraćanju nakon sastanka njegove vlade u nedjelju.

Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je da je broj poginulih pošto su se neprijateljstva rasplamsala porastao na 197, uključujući 58 djece i 34 žene. U Izraelu je ubijeno deset ljudi, uključujući dvoje dece, kažu izraelske vlasti.

Hamas je započeo raketni napad prošlog ponedjeljka, poslije nedjelja napetosti zbog sudskog spora radi iseljavanja nekoliko palestinskih porodica u istočnom Jerusalimu, i kao odmazdu zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima u blizini gradske džamije Al-Aksa, trećeg najsvetijeg islamskog mjesta, tokom muslimanskog svjetog mjeseca ramazana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG