Linkovi

Izrael: Treća doza vakcine protiv COVID19 značajno smanjuje rizik od infekcije


Jehuda Vidavski, preživeli Holokausta star 102 godine, prima treću dozu Fajzerova vakcine u Tel Avivu, Izraelu
Jehuda Vidavski, preživeli Holokausta star 102 godine, prima treću dozu Fajzerova vakcine u Tel Avivu, Izraelu

Treća doza vakcine protiv COVID19 kompanije Pfizer značajno je poboljšala zaštitu od infekcije i ozbiljnih oblika bolesti među starijima od 60 godina u Izraelu u poređenju sa onima koji su primili dvije doze, navodi se u izvještaju koji je u nedjelju objavilo Ministarstvo zdravlja te zemlje, prenosi agencija Reuters.

Podaci su u četvrtak predstavljeni na sastanku odbora eksperata za vakcinaciju pri ministarstvu i objavljeni u nedjelju na websiteu, mada puni detalji istraživanja nisu objavljeni.

Rezultati su slični odvojenim statističkim podacima koje je prošle nedjelje objavio zdravstveni centar Makabi, jedna od nekoliko organizacija koje daju takozvane boostere da bi pokušala da suzbiju širenje delta soja koronavirusa.

Pozivajući se na podatke izraelskih instituta Gertner i KI, zvaničnici ministarstva su saopštili da je među starijima od 60 godina, zaštita protiv zaraze 10 dana poslije primanja treće doze bila četiri puta veća nego posle dvije.

Zaštita od ozbiljnih bolesti i hospitalizacije je bila pet do šest puta veća deset dana poslije treće doze kod iste starosne grupe koja je naročito podložna Kovidu 19.

Stariji od 60 godina su prvi primili vakcinu u Izraelu kada je počela kampanja imunizacije u decembru prošle godine.

Ministarstvo zdravlja je proteklih nedjelja navelo da zaštita koju vakcina pruža slabi tokom vremena i kod starijih i mlađih osoba. Većina vakcinisanih ljudi koji su se ozbiljno razboljeli u Izraelu bila je starija od 60 godina ili je imala hronična oboljenja.

Izrael je počeo da daje treću dozu starijima od 60 godina 30. jula. U četvrtak je spustio tu starosnu granicu na 40, a u grupu koja ispunjava uslove za primanje dodatne doze vakcine uključio je i trudnice, nastavnike i zdravstvene radnike koji su još mlađi.

Treća doza daje se samo onima koji su primilu drugu prije najmanje pet mjeseci.

U Izraelu, koji od juna pokušava da suzbije širenje delta soja, trenutno je jedna od najvećih stopa zaraženih po glavi stanovnika. Treću dozu primilo je blizu 1,5 od 9,3 miliona stanovnika.

Sjedinjene Države su takođe objavile planove za davanje treće doze svim građanima, a slične kampanje su najavljene i u Kanadi, Francuskoj i Njemačkoj.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG