Linkovi

Netanjahu odbio Hamasov prijedlog za primirje i najavio "potpunu pobjedu" Izraela


Izraelski tenkovi u Pojasu Gaze, 7. februar 2024. (JACK GUEZ / AFP)
Izraelski tenkovi u Pojasu Gaze, 7. februar 2024. (JACK GUEZ / AFP)

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, odbacio je prijedlog za prekid vatre u Gazi koji je ponudio Hamas, rekavši da je "potpuna pobjeda moguća za nekoliko mjeseci" i ponovio da za njegovu zemlju ne postoji drugo rješenje osim potpunog uništenja tog ekstremističkog pokreta koji vlada enklavom.

On je ocijenio da pristajanje na "bizarne zahtjeve" Hamasa ne bi dovelo oslobađanja izraelskih talaca u Gazi. "To bi djelovalo kao poziv na novi masakr", rekao je Netanjahu u telezivijskom brifingu sa novinarima.

"Dan poslije je dan poslije Hamasa. Cijelog Hamasa", poručio je Netanjahu i dodao da je naredio vojsci da "bude spremna za operacije" u Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Hamas je predložio prekid vatre od četiri i po mjeseca, tokom kojih bi oslobodili sve taoce, a Izrael bi povukao svoju vojsku iz Pojasa Gaze, javlja Reuters.

Ponuda Hamasa je odgovor na raniji prijedlog koji su sastavili šefovi obavještajnih službi Izraela i SAD i koji su Hamasu predali posrednici iz Katara i Egipta.

Prema Reutersovim izvorima, prijedlog Hamasa ima tri faze: prva traje 45 dana tokom kojih bi bile oslobođene određene grupe talaca - žene, stari, bolesni i muškarci ispod 19 godina, u zamjenu za palestinske žene i djecu koje Izrael drži kao taoce. Izrael bi povukao vojsku iz naseljenih područja u Gazi.

Primjena druge faze ne bi počela prije nego što se "zaključe pregovori o okončanju vojnih operacija i uspostavi mir". U drugoj fazi bi se oslobodili i preostali taoci, i Izrael bi se potpuno povukao iz Gaze.

Posmrtni ostaci bi bili razmijenjeni u trećoj fazi.

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je o prijedlogu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, pošto se sastao sa zvaničnicima Katara i Egipta. Kasnije će razgovarati i sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali.

Blinken je ranije rekao novinarima u Dohi, u Kataru, da Sjedinjene Države intenzivno proučavaju odgovor i da su ga podijelili sa Izraelom.

"Radićemo koliko god je to moguće da pokušamo da postignemo sporazum kako bismo mogli da krenemo dalje sa ne samo obnovljenim već i proširenim sporazumom o taocima i svim pogodnostima koje bi to donijele", rekao je Blinken.

Sjedinjene Države, Egipat i Katar pomogli su u izradi prijedloga o prekidu vatre koji se trenutno razmatra.

Prethodni privremeni prekid vatre krajem novembra trajao je nedjelju dana i doveo je do oslobađanja više od 100 talaca iz Gaze i 240 palestinskih zatvorenika koje je drža Izrael. Izraelska vojska saopštila je u utorak da se vjeruje da je od preostale grupe talaca 31 osoba mrtva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG