Linkovi

Izraelski plan da proširi jevrejska naselja, zaoštrio odgovor Sjedinjenih Država


Rast izraelskih naselja
Rast izraelskih naselja

Izraelski plan za još hiljade domova u naseljima na okupiranoj Zapadnoj bio je posljednji pritisak koji je Bidenova administracija trebala da ih proglasi "neusklađenim" s međunarodnim pravom, rekli su za Reuters izvori i američki zvaničnici upoznati s tim potezom.

Umjesto pažljivo koreografirane politike koja je tipična za Washington, američki državni sekretar Antony Blinken napravio je preokret u odgovoru na pitanje na konferenciji za novinare u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu.

"Dugogodišnja je američka politika i pod republikanskom i demokratskom administracijom da su nova naselja kontraproduktivna za postizanje trajnog mira", rekao je Blinken novinarima. "Oni su također u suprotnosti s međunarodnim pravom."

Promjena politike je dugo bila u donošenju, ali je konačna odluka došla u roku od nekoliko sati, iznenadivši mnoge i pokrenuvši pitanje zašto je ovaj trenutak izabran da se vrati na ono što je bilo stajalište SAD četiri decenije dok ga nije promijenila prethodna administracija Donalda Trumpa.

Samo 24 sata ranije, nije bilo planova da Blinken da takvu najavu u petak na zakazanoj konferenciji za novinare, rekli su izvori.

Ali nakon što je krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich rekao da je izraelska vlada dogovorila planove da odobri oko 3.300 novih domova za izgradnju u naseljima, kao odgovor na smrtonosni palestinski napad pucnjave na Zapadnoj obali, američki zvaničnici su zaključili da je pravo vrijeme za promjenu u jeziku.

IZRAEL ŽELI 'NASTAVITI MOMENTUM'

Sam utjecajni vođa jedne od stranaka tvrdog desnice u koalicionoj vladi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Smotrich živi u naselju na Zapadnoj obali.

Kasno u utorak, on je ponovio obećanje da će nastaviti širenje naselja, najavljujući odobrenje novog naselja pod nazivom Mishmar Yehuda u Guš Ecionu, južno od Jerusalema, i rekavši da će se nastaviti sa radom kako bi se odobrilo još više.

Nastavićemo zamah naseljavanja širom zemlje“, rekao je Smotrich u saopćenju.

Promjena politike vratila je SAD u red s većinom svijeta, koji smatra da su naselja izgrađena na teritoriji koju je Izrael zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. nezakonitim. Sam Izrael osporava ovo gledište, pozivajući se na istorijske i biblijske veze jevrejskog naroda sa zemljom.

Od preuzimanja dužnosti u januaru 2021., Bidenova administracija se nekoliko puta približila vraćanju jezika u doba prije Trumpa, ali svaki put je taj potez odbačen uglavnom zbog neuspjeha da se osigura zeleno svjetlo svih viših članova administracije, rekli su izvori.

Hamasov napad 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 Izraelaca, više od 250 drugih uzeto kao taoci i koji je pokrenuo smrtonosnu izraelsku vojnu kampanju, privremeno je zaustavio planove za takvu promjenu, iako su interne rasprave o tom pitanju nastavljene, prema zvaničnicima.

Grafit, na hebrejskom piše "osveta, smrt Arapima", koje su navodno napisali jevrejski doseljenici u palestinskom selu Turmus Ayya na Zapadnoj obali, u nedjelju, 18. februara 2024.
Grafit, na hebrejskom piše "osveta, smrt Arapima", koje su navodno napisali jevrejski doseljenici u palestinskom selu Turmus Ayya na Zapadnoj obali, u nedjelju, 18. februara 2024.

'BARIJERA MIRU'

Odluka da se napravi promjena sada naglašava rastuću frustraciju Bidenove administracije Netanyahuom. Izraelski lider je sve više u sukobu sa svojim najvećim pobornikom američkim predsjednikom Joeom Bidenom po nizu pitanja vezanih za sukob Izraela i Hamasa.

Uprkos američkom pritisku protiv ponovne okupacije Gaze, Netanyahu je više puta rekao da će Izrael održavati sigurnost u gusto naseljenoj enklavi kada se rat završi. On je također odbio prihvatiti mirovni sporazum koji predviđa izraelsku i palestinsku državu rame uz rame.

Washington je više puta upozoravao izraelske zvaničnike da je širenje naselja prepreka miru i da Izrael mora djelovati kako bi zaustavio nasilje naseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Nedavno su uvedene sankcije četvorici Izraelaca optuženih da su umiješani u nasilje među naseljenicima.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je prošlosedmičnu najavu izraelske nagodbe, rekavši da to podriva šanse za rješenje s dvije države.
Izraelska zagovaračka grupa Peace Now, koja prati širenje naselja, rekla je prošlog mjeseca da je došlo do neviđenog porasta aktivnosti naselja od početka rata u Gazi u oktobru.

"Sa gledišta politike, uvijek smo bili jasni da vjerujemo da su naselja prepreka miru i da slabe, a ne jačaju sigurnost Izraela", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, upitan zašto je to oduzelo administraciji tri godine za promjenu.

"Kao pravno pitanje, to je nešto što se već neko vrijeme razmatra ovdje u odjelu", rekao je Miller. Odbio je reći kada je revizija počela.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG