Linkovi

U Izraelu, američki šef odbrane traži sljedeću fazu rata u Gazi


Američki ministar odbrane Lloyd Austin
Američki ministar odbrane Lloyd Austin

Američki ministar odbrane Lloyd Austin stigao je u ponedjeljak u Izrael na razgovore za koje se očekuje da će se fokusirati na konačno okončanje izraelskog rata visokog intenziteta u Gazi i njegovu tranziciju u ograničeniji, fokusiraniji sukob, kažu zvaničnici.

Za Austina, putovanje je delikatan čin balansiranja. On je uporno podržavao desnicu Izraela da se brani nakon iznenadnih napada palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra. Ali on je također postajao sve glasniji o teškom položaju civila u Gazi dok izraelski napadi povećavaju žrtve.

U govoru ranije ovog mjeseca, Austin je otišao toliko daleko da je civile nazvao "centrom gravitacije" u izraelskom ratu s Hamasom, vladajućim palestinskim islamističkim pokretom u Gazi, i upozorio na rizike njihove radikalizacije.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je novinarima koji putuju s Austinom da se od njega očekuje da će razgovarati o izraelskom planiranju prelaska na sljedeću fazu rata u svojim razgovorima s visokim izraelskim čelnicima, uključujući premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta.

"Ono što vidite u smislu kopnenih operacija visokog intenziteta, plus vazdušni napadi, danas neće trajati zauvijek. To je jedna faza kampanje", rekao je zvaničnik.

"Imamo interes da podržimo Izraelce u planiranju kako izgleda tranzicija kada donesu odluku da se velike kopnene operacije završe i oni su spremni za tranziciju."

Michael Eisenstadt, direktor Programa vojnih i sigurnosnih studija na Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku, rekao je da se i SAD i Izrael slažu oko eventualnog prijelaza na sljedeću fazu kampanje.

Ali Washington želi da se to dogodi ranije, možda za nekoliko sedmica, dok Izrael smatra da mu treba više vremena, rekao je.

"Dakle, oni su u osnovi složni oko budućeg puta i potrebe da se na kraju pređe na ciljaniji pristup, ali postoje razlike u pogledu vremenskog okvira", rekao je on.

Kada je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan posjetio Izrael prošle sedmice, Netanyahu mu je rekao da će se Izrael boriti "do apsolutne pobjede". Ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da će rat "trajati više od nekoliko mjeseci".

S obzirom na to da su se žestoke kopnene borbe ovog mjeseca proširile na pojas Gaze i humanitarne organizacije koje upozoravaju na humanitarnu katastrofu, Biden je prošle sedmice rekao da Izrael riskira da izgubi međunarodnu podršku zbog "neselektivnih" zračnih udara u kojima su ubijani palestinski civili.

Austin, penzionisani general sa četiri zvjezdice, nadgledao je američke snage na Bliskom istoku, pa čak i predvodio američke snage u Iraku dok je bio u uniformi, dajući mu perspektivu o tranzicijama s bojnog polja u vojnim kampanjama koje bi mogle pomoći razgovorima s izraelskim zvaničnicima, dodao je zvaničnik odbrane.

Austin je, rekao je zvaničnik, upoznat s načinom na poduzimanje vojnih akcija "s druge strane sukoba visokog intenziteta kako bi osigurao da vojna rekonstitucija Hamasa u ovom slučaju nije održiva ili izvodljiva".

U znak intenzivnog fokusa Bidenove administracije na sukob Izraela i Hamasa, Austin će u Izraelu biti u pratnji predsjedavajućeg Združenog generalštaba američke vojske, generala ratnog zrakoplovstva Charlesa "C.Q." Browna.

Austin i Brown se također bore s regionalnim posljedicama rata, s tim da grupe iransko orijentirane izvode talase napada na američke trupe u Iraku i Siriji, a jemenski Huti pokret napada brodove u Crvenom moru u znak podrške Hamasu.

Huti koje podržava Iran rekli su tokom vikenda da su napali izraelsko ljetovalište Eilat na Crvenom moru s rojem dronova.

Centralna komanda SAD-a saopštila je da je razarač Carney u subotu oborio 14 dronova Huti iznad Crvenog mora. Britanija je također saopćila da je jedan od njenih ratnih brodova oborio za koju se sumnja da je napadački dron usmjeren na trgovački brod.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG