Linkovi

Izrael pronašao veliki tunel u blizini granice sa Gazom i vojne baze


Gaza
Gaza

Izraelska vojska je u nedjelju saopćila da je otkrila veliki šaht tunela u Gazi blizu onoga što je nekada bio prometni prijelaz u Izrael, što je postavilo nova pitanja o tome kako je izraelski nadzor propustio tako upadljive pripreme Hamasa za smrtonosni napad militanata 7. oktobra.

Ulaz u tunel je samo nekoliko stotina metara od jako utvrđenog prelaza Erez i obližnje izraelske vojne baze.

Vojska je saopštila da se proteže na više od četiri kilometra, povezuje se sa širokom mrežom tunela preko Gaze i da je dovoljno širok da kroz njega mogu proći automobili. Vojska je u nedjelju saopćila da je tunel olakšao tranzit vozila, militanata i zaliha u pripremi za napad 7. oktobra.

Tog dana, militanti su upotrijebili raketnu granatu da probiju dio zida blizu prijelaza Erez i upali u bazu, ubivši najmanje tri vojnika i kidnapujući neke saopštila je vojska. Bilo je to jedno od nekoliko mjesta duž graničnog zida gdje su militanti lako probili izraelsku sigurnosnu odbranu, ušli na izraelsku teritoriju i ubili oko 1.200 ljudi i uzeli oko 240 drugih za taoce.

Napad bez presedana pokrenuo je razorni rat koji bjesni više od 10 sedmica i odnio je više od 18.000 života u Pojasu Gaze pod upravom Hamasa, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima. Izrael kaže da je uništavanje Hamasove mreže tunela glavni cilj i da se veći dio podzemne mreže nalazi ispod škola, bolnica i stambenih naselja.

Izraelski vojni, obavještajni i politički zvaničnici našli su se pod teškim kritikama jer nisu otkrili napad prije nego se desio.

Izraelska vojska u sjevernoj Gazi
Izraelska vojska u sjevernoj Gazi

Major Nir Dinar, glasnogovornik vojske, rekao je da izraelske sigurnosne službe nisu znale za tunel prije 7. oktobra jer je izraelska granična odbrana otkrila samo tunele namijenjene ulasku u Izrael.

„Koliko ja znam, ovaj tunel ne prelazi iz Gaze u Izrael i zaustavlja se na 400 metara od granice, što znači da indikatori neće pokazivati da se tunel gradi“, rekao je Dinar. Dodao je da se ulaz, kružni cementni otvor koji vodi do kavernoznog prolaza, nalazi ispod garaže, skrivajući ga od izraelskih dronova i satelitskih snimaka.

Iako je vojska bila svjesna da Hamas ima široku mrežu tunela, Dinar je rekao da ne misle da će militanti biti u stanju da sprovedu svoje planove za napad velikih razmjera.

"Nije iznenađenje da je to bila strategija Hamasa sve vrijeme", rekao je Dinar. “Iznenađenje je da su uspjeli i da je veličina ovog tunela bila zaista šokantna.”

Prijelaz Erez, objekat nalik tvrđavi koji je obrađivao kretanje Palestinaca u Izrael radi posla, medicinske njege i tranzita do susjednog Jordana, imao je veliku simboličku vrijednost za Hamas. Masivni prijelaz je bio zaštićen sigurnosnim kamerama i vojnim patrolama iz susjedne vojne baze. Prijelaz je pretrpio velika oštećenja 7. oktobra i nije ponovo otvoren.

Vojska je saopštila da je njena specijalna jedinica "Yahalom", specijalizovana za ratovanje u tunelima, radila na iskopavanju tunela od kada je prvi put otkriven. Kažu da su unutra pronašli oružje.

"U ovom trenutku, ovo je najveći tunel u Gazi," rekao je kontraadm. Daniel Hagari, glavni vojni glasnogovornik, novinarima u obilasku ulaza u tunel u petak.

Obraćajući se novinarima u nedjelju, Hagari je rekao da su trupe otkrile još najmanje dva tunela sličnog obima, koje još uvijek mapiraju.

„Ovo je bio vodeći projekat koji je čekao, završen i spreman“, rekao je Hagari na konferenciji za novinare. Napomenuo je da je tunel bio u upotrebi tokom rata i da su izraelski vojnici ubili militante Hamasa unutar tunela.

Vojska je također pokazala novinarima kasarne vojnika u obližnjoj bazi za koje je rekla da su ih zapalili militanti. Izgledali su kao pepeo iz peći, sa pocrnjelim zidovima i istopljenim krevetima. Vojska je u petak objavila da je u Gazi pronašla tijela dvojice vojnika koji su radili u bazi 7. oktobra.

Dinar, koji je u petak obišao tunel, rekao je da je dvostruko veći i tri puta širi od ostalih tunela pronađenih u Gazi. On je rekao da je opremljen ventilacijom i strujom, a na pojedinim mjestima zaranja 50 metara ispod zemlje. Rekao je da je jasno da su milioni dolara, kao i velika količina goriva i radne snage bili potrebni za izgradnju i održavanje tunela.

Hagari je rekao da vojska planira da uništi tunel i nastavi da "lovi" militante koji se kriju u drugima.

"Lovićemo ih čak i ako treba da se spustimo do tunela", rekao je Hagari. “Također moramo to učiniti s pažnjom na spašavanje naših talaca i razumijevanje da su možda neki od njih u tunelima.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG