Linkovi

Bezbjednosni propusti Izraela uoči Hamasovog napada


Izraelski vojnici u Sderotu, 7. oktobra 2023.
Izraelski vojnici u Sderotu, 7. oktobra 2023.

Analitičari ukazuju da su obavještajni i vojni aparat Izraela imali brojne bezbjednosne propuste uoči Hamasovog napada na zemlju kakav nije viđen tokom decenija sukoba.

Endrju Ingland, urednik londonskog The Financial Timesa za Bliski istok, izrazio je iznenađenje što su ekstremisti iz Hamasa, koje podržava Iran, uspjeli da pokrenu koordinisane napade iz Gaze, uprkos izraelskim ogradama i kontrolnim punktovima. I Sjedinjene Države i Evropska unija označavaju Hamas za terorističku organizaciju.

"Hamasova smrtonosna, pažljivo planirana i višeslojna operacija je bila realizacija najstrašnije noćne more Izrealaca - da se civili nađu na liniji fronta a njihove kuće postanu ratne zone u produženom konfliktu", piše Ingland. On dodaje da to "nagovještava ogromni obavještajni neuspjeh koji je izazvao šok i strah širom izraelskog društva."

Nejtan Saks, direktor Centra za bliskoistočnu politiku na vašingtonskom institutu Brukings, rekao je publici na jednom online skupu ove nedelje da "duboka kriza povjerenja u izraelsku državu i vojsku" sada postoji među traumatizovanim stanovništvom Izraela.

Saks, kao i drugi, očekuje snažan izraelski odgovor Hamasu, i države i vojske.

Postoji spremnost, čak i zahtjev u Izraelu, da druga strana plati cijenu, zahtjevi kakvi ranije nisu postojali", kaže Saks. "Biće to strašno vrijeme u Pojasu Gaze. Skoro sam siguran da će izraelska vojska ući sa kopnenim trupama. Pozivi u Izraelu da se sruši Hamas su sada glasni, ne znam da li će prevagnuti ali ne bih to isključio."

Drugi posmatrači kažu da je Izrael koncentrisao vojsku u Zapadnoj obali i sjevernijim delovima u očekivanju rasplamsavanja nasilja u tim dijelovima, umjesto blizu južne granice sa Gazom. Oni ukazuju na inicijativu aktuelne ultradesničarske izraelske vlade da se reformiše vrhovni sud, što je izazvalo višemjesečne snažne proteste građana, uključujući i vojne rezerviste, što je možda Hamas takođe doživio kao slabost.

“Hamas mora da plati za svoja zvjerstva", piše Petrik Lejn iz magazina Ekonomist. “Ali je takođe jasno da je dugogodišnja politika Benjamina Netanjahua da ignoriše palestinske aspiracije prema suverenitetu sada doživjela kolaps".

Dok je Izrael poznat po najsavremenijim odbrambenim sistemima među kojima je Čelična kupola - sistem presretanja raketa i dronova, bivši oficir CIA-e za Bliski istok Bob Ber rekao je za CNN da ni SAD ni Izrael nemaju dobre obavještajne podatke o Hamasu i njegovim planovima.

Oni nisu na mobilnim telefonima. Nema meta podataka o tim ljudima. To je postala veoma disciplinovana organizacija", kaže Ber. "Izraelci nemaju dobre izvore na terenu u Gazi. U protivnom bi saznali za ovo. To je u velikoj mjeri crna rupa za Izraelce. A rješenje da se jednostavno bombarduje Gaza značilo bi rizik od izbijanja regionalnog rata."

Artillery Fired From Lebanon at Israel Raises Concerns About Second Front
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Raketni napad iz Libana u sjeverni Izrael u noći između utorka i srijede izazvao je strahovanja da prijeti još veća opasnost.

Nejtan Saks iz instituta Brookings kaže da je jedan od najznačajnijih faktora u razmatranju politike da se se osigura da se libanski Hezbolah, koga podržava Iran, ne uključi u konflikt.

“Hezbolah je daleko jači od Hamasa, a izraelski odgovor u Libanu bi, bojim se, bio apsolutno razoran za zemlju koju još potresa ogromna domaća kriza. Ako Hezbolah odluči da se uključi u sukob, ne vjerujem da će Iran to učiniti", dodaje Saks. "Vidjećemo ogormna razaranja na sjeveru, upravo zato što se Izrael osjeća da je satjeran u ćošak."

Karim Emil Bitar iz ženevskog Centra za sigurnosnu politiku rekao je za France24 da, dok je Hamas mogao da samostalno isplanira ovaj napad, čini se da je Iran pružio podršku - što je tvrdnja koju Teheran odbacuje.

“Mislim da je Iran sve nervozniji zbog saudijsko-izraelskog približavanja", kaže Bitar, što bi moglo da objasni "ovu prekretnicu u izraelsko-palestinskom sukobu".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG