Linkovi

Izrael poziva na sankcionisanje iranskog raketnog programa


Iranci podižu zastavu i maketu projektila tokom proslave nakon napada na Izrael, 15. april 2024.
Iranci podižu zastavu i maketu projektila tokom proslave nakon napada na Izrael, 15. april 2024.

Izrael je u utorak pozvao na uvođenje novih sankcija Iranu kao dio odgovora na iransku vojsku i neke od saveznika koji su pokrenuli zračni napad bez presedana na jevrejsku državu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je na društvenim mrežama da je došao do više od 30 zemalja dok se zalaže za sankcije protiv iranskog raketnog programa i za proglašenje iranske Revolucionarne garde (IRGC) terorističkom organizacijom.

Sjedinjene Države su jedna od nekoliko zemalja koje su već označile IRGC kao terorističku grupu. Od oktobra, SAD su uvele nekoliko rundi sankcija protiv iranskog programa balističkih projektila pošto su sankcije UN-a istekle.

Čini se da je Izrael također sklon vojnoj osveti, uprkos molbama svjetskih lidera za deeskalaciju situacije.

Izraelski vojni zvaničnici rekli su u ponedjeljak da Teheran mora platiti cijenu za subotnji baraž od oko 350 projektila i dronova, a većina je lansirana s iranskog tla.

Iranski napad "naići će na odgovor", rekao je načelnik izraelske vojske general-pukovnik Herzi Halevi.

"Iran će se suočiti s posljedicama svojih akcija", rekao je on, govoreći iz zračne baze Nevatim na jugu Izraela.

Izraelski vojni zvaničnici nisu elaborirali kako bi taj odgovor mogao izgledati, iako je glasnogovornik izraelskih odbrambenih snaga kontraadmiral Daniel Hagari rekao da će doći "u vrijeme koje mi odaberemo".

Oštra izraelska retorika dolazi čak i kada je njen najvatreniji pobornik, Sjedinjene Države, poziva Izrael da pokaže suzdržanost, tvrdeći da je neuspjeh iranskih bespilotnih letjelica i raketa da nanesu veliku štetu sam po sebi ogromna pobjeda.

XS
SM
MD
LG