Linkovi

Palestinski ministar: Izrael vodi "rat osvete" u Gazi


Žrtve bombardovanja Gaza
Žrtve bombardovanja Gaza

Izrael vodi "rat osvete" Gazi sa ciljem njenog potpunog uništenja, izjavio je u četvrtak palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki, dok izraelske trupe bombardiraju palestinsku enklavu kao odgovor na razorni napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Izrael je rekao da su se njegove kopnene snage preko noći upale u Gazu kako bi napale mete Hamasa dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da se "sprema za kopnenu invaziju" koja bi mogla biti jedna od nekoliko.

"Toliko se ratova dogodilo (u Gazi), ovo je drugačije. Ovaj put je to rat osvete", rekao je al-Maliki novinarima u Hagu.

"Ovaj rat nema pravi cilj, osim potpunog uništenja svakog mjesta u Gazi pogodnog za život. Ovaj rat nije vođen vojnim planovima, ne poštuju se norme. Sva međunarodna pravila ratovanja su prekršena."

Gaza se potresa od skoro tronedeljnog izraelskog bombardovanja, koje je izazvalo masovno ubijanje u južnom Izraelu od strane militanata Hamasa koje podržava Iran i koji upravljaju Gazom. Izrael kaže da ima pravo da se brani.

Al-Maliki je pozvao međunarodne lidere da izvrše pritisak na Izrael za potpuni prekid vatre kako bi se osiguralo da hitno potrebna humanitarna pomoć može biti dovedena u Gazu.

Očekuje se da će na samitu u Briselu lideri EU u četvrtak svoje molbe ograničiti na "pauze" u bombardovanju, ali je al-Maliki rekao da je to neprihvatljivo, jer se time ne bi osiguralo da pomoć stigne i da se ponovo uspostavi zaliha vode i struje.

Vijeće sigurnosti UN-a održava tromjesečnu otvorenu debatu o Bliskom istoku u New Yorku
Vijeće sigurnosti UN-a održava tromjesečnu otvorenu debatu o Bliskom istoku u New Yorku

Tokom posjete Hagu, al-Maliki je posjetio Međunarodni krivični sud (ICC), koji istražuje navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na palestinskoj teritoriji od 2014. godine.

Prije dvije sedmice, tužilac Khan rekao je Reutersu da sud ima nadležnost nad potencijalnim ratnim zločinima koje su izvršili militanti Hamasa u Izraelu i Izraelci u Pojasu Gaze, iako Izrael nije država članica.

“Izrael, prekidanjem struje, vode i goriva, tjeranjem ljudi na gladovanje, prisilnim premještanjem ljudi, čini ratne zločine”, rekao je al-Maliki.

"Ono što tražimo je odgovornost."

XS
SM
MD
LG