Linkovi

Izrael oslobodio šefa glavne bolnice u Gazi


Direktora bolnice Al-Shifa Mohameda Abu Salmiju, kojeg su izraelske snage zatočile od novembra, dočekuju rođaci nakon što je pušten zajedno sa ostalim zatvorenicima, u bolnici Nasser u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze, 1. jula 2024.
Direktora bolnice Al-Shifa Mohameda Abu Salmiju, kojeg su izraelske snage zatočile od novembra, dočekuju rođaci nakon što je pušten zajedno sa ostalim zatvorenicima, u bolnici Nasser u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze, 1. jula 2024.

Izrael je u ponedjeljak pustio šefa glavne bolnice u Gazi u sklopu oslobađanja desetina Palestinaca koji su vraćeni u Gazu na liječenje.

Mohammed Abu Selmia je bio u pritvoru od novembra. On je vodio bolnicu Shifa u Gazi, koju su izraelske snage izvršile raciju istog mjeseca, dok je tvrdio da Hamasovi militanti to mjesto koriste kao komandni centar.

Zvaničnici bolnice negirali su optužbe i optužili Izrael da ugrožava pacijente, kao i raseljene Palestince koji su došli u bolnicu da traže sklonište.

Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir kritizirao je oslobađanje Abu Selmije, rekavši na X da je taj potez "sigurnosno popuštanje".

Izraelska vojska je izvijestila da je izvršila napade kao odgovor na militante koji su ispalili 20 projektila iz grada Khan Younis na jugu Gaze na područja duž granice.

Palestinci koje su pritvorile izraelske snage stižu nakon puštanja na pregled u bolnicu mučenika Al-Aksa u Deir al-Balahu u centralnom pojasu Gaze 1. jula 2024. godine.
Palestinci koje su pritvorile izraelske snage stižu nakon puštanja na pregled u bolnicu mučenika Al-Aksa u Deir al-Balahu u centralnom pojasu Gaze 1. jula 2024. godine.

Vojska je saopštila da je presrela neke od projektila, dok su drugi pali u južnom Izraelu.

Izraelski zračni napadi također su ciljali militante Hezbolaha u nekoliko sela u južnom Libanu.

Izgledi proširenja sukoba u regiji, s Izraelom koji će pokrenuti opsežnije operacije protiv Hezbolaha, izazvali su upozorenja iz Sjedinjenih Država i drugih o potrebi izbjegavanja eskalacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obnovio je u nedjelju zavjet da "nema zamjene za pobjedu", rekavši svom kabinetu da će Izrael nastaviti svoj rat protiv Hamasa u Gazi dok militanti ne budu poraženi i dok 120 talaca koje Hamas drži, i mrtvih i živih, ne budu vratio.

Rekao je da će se rat, koji traje skoro devet mjeseci, nastaviti "sve dok ne postignemo sve svoje ciljeve", uključujući i to da Hamas "više ne predstavlja prijetnju Izraelu".

Netanyahu je tvrdio: “Svi znaju jednostavnu istinu: Hamas je jedina prepreka oslobađanju naših talaca” u zamjenu za stotine Palestinaca koje je Izrael zatvorio.

Ali činilo se da nije bilo promjene u zastojima u pregovorima o prekidu vatre, s Izraelom koji je pozvao na šestosedmični prekid borbi i razmjenu talaca i zarobljenika, dok je Hamas zahtijevao trajno zaustavljanje borbi i izraelsko povlačenje svojih trupa .

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je u subotu na konferenciji za novinare u Bejrutu: "Nije bilo stvarnog napretka na kraju pregovora o agresiji, a ono što citira američka administracija je vršenje pritiska na (Hamas) pokret, da prihvati Izrael (prekid vatre) prijedlog bez izmjena.”

„Još jednom“, rekao je Hamdan, „Hamas je spreman da se pozitivno nosi sa svakim prijedlogom koji osigurava trajni prekid vatre, sveobuhvatno povlačenje iz Pojasa Gaze i ozbiljan sporazum o zamjeni“.

U subotu je visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao da su SAD predstavile novi jezik posrednicima Egiptu i Kataru kako bi pokušali ubrzati zaustavljene pregovore Izrael-Hamas.

Izraelski rat protiv Hamasa u Gazi izbio je kada su militanti predvođeni Hamasom upali u južni Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i zauzevši više od 250 talaca, uglavnom civila, prema izraelskim podacima.

U izraelskoj ofanzivi odmazde do sada je ubijeno skoro 38.000 ljudi, prema ministarstvu zdravlja Gaze, a teško izgrađenu obalnu enklavu ostavila je u ruševinama.

Neke informacije za ovu priču dali su The Associated Press, Agence France-Presse i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG