Linkovi

Biden od Netanjahua zatražio zaštitu civila i brži protok humanitarne pomoći u Gazu


Posljedice izraelskog bombardovanja u blizini izbjegličkog kampa u Pojasu Gaze (AP/Hatem Moussa)
Posljedice izraelskog bombardovanja u blizini izbjegličkog kampa u Pojasu Gaze (AP/Hatem Moussa)

Američki predsjednik Joseph Baien zatražio je od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da tokom odbrane svojih građana od terorizma štiti civile u Gazi, saopštila je Bijela kuća.

"Biden je istakao potrebu da se odmah i značajno poveća protok humanitarne pomoći kako bi se zadovoljile potrebe civila u Gazi", navedeno je u saopštenju.

U istom danu američki predsjednik razgovarao je i sa egpipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el Sisijem.

Kako je saopšteno, Biden je egipatskog lidera obavijestio o naporima Sjedinjenih Država usmjerenim na to da ne dođe do prelivanja konflikta u Gazi.

Dvojica lidera posvećena su ubrzanju i povećanju humanitarne pomoći u području Gaze", navela je Bijela kuća.

Izrael ima odgovornost da zaštiti živote nevinih civila u Gazi, rekao je u nedelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven, dok raste nezadovoljstvo zbog palestinskih civilnih žrtava.

Dok raste broj žrtava u Pojasu Gaze, administracija predsjednika Džoa Bajdena je pod sve većim pritiskom da jasno stavi do znanja da američka podrška Izraelu ne znači i podršku svim potezima te zemlje u osiromašenoj enklavi.

"Vašington postavlja teška pitanja"

Saliven je u televizijskim intervjuima rekao da Vašington postavlja teška pitanja Izraelu, uključujući o humanitarnoj pomoći, pravljenju razlike između terorista i nevinih civila i o načinu na koji Izrael vodi svoju vojnu operaciju.

"Vjerujemo da bi svakog sata, svakog dana te vojne operacije, IDF (Izraelske odbrambene snage) trebalo da rade sve što mogu da naprave razliku između terorista iz Hamasa koji su legitimne vojne mete i civila koji to nisu", rekao je Saliven za CNN.

SAD su jasne u pogledu tog pitanja i Biden će to ponoviti tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kasnije u srijedu, rekao je Saliven.

Saliven je takođe poručio da Netanjahu ima odgovornost da "obuzda" ekstremne jevrejske doseljenike na Zapadnoj obali.

"Nasilje ekstremnih doseljenika protiv nevinih ljudi na Zapadnoj obali je apsolutno neprihvatljivo", naglasio je američki zvaničnik.

Rekao je i da Biden u nedelju razgovara sa bliskoistočnim liderima, ali nije precizirao kojim.

Brutalni napad palestinske ekstremističke grupe Hamas na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.400 ljudi, doveo je do žestokih izraelskih napada na Gazu i kopnene operacije. Ekstremisti su takođe oteli više od 200 ljudi, za koje se vjeruje da se nalaze u toj enklavi.

Zdravstveni zvaničnici u Pojasu Gaze, koji ima 2,3 miliona stanovnika, saopštili su da je više od 8.000 Palestinca poginulo u izraelskom bombardovanju.

Ekstremisti iz Hamasa, koji kontrolišu Gazu, kriju se među palestinskim stanovnicima i u civilnoj infrastrukturi, zbog čega je operacija protiv njih izuzetno teška, rekao je Saliven.

"To predstavlja dodatni teret za Izrael, ali ne umanjuje njegovu odgovornost pod međunarodnim humanitarnim pravom da pravi razliku između terorista i civila i da zaštiti živote nevinih ljudi, koji čine ubjedljivu većinu u Gazi", rekao je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Izrael je pooštrio blokadu Gaze i bombarduje to područje već tri nedelje. Hiljade stanovnika su u nedelju provalile u skladišta UN u potrazi za hranom i osnovnim potrepštinama.

Međunarodna zajednica sve češće poziva na "humanitarnu pauzu" i prekid vatre da bi se omogućila isporuka pomoći civilima u Gazi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG