Linkovi

Najviši sud UN-a naredio Izraelu da zaustavi vojnu operaciju u Rafahu


Raseljeni Palestinci koji su pobjegli iz Rafaha, pred prijetnjom izraelskog napada, putuju u Khan Younis
Raseljeni Palestinci koji su pobjegli iz Rafaha, pred prijetnjom izraelskog napada, putuju u Khan Younis

Najviši sud Ujedinjenih naroda naredio je Izraelu u petak da odmah zaustavi svoje vojne operacije u gradu Rafah na jugu Gaze, ali nije naredio potpuni prekid vatre. Iako je malo vjerovatno da će Izrael ispuniti naredbu, to će pojačati pritisak na sve izolovanu zemlju.

Kritike ponašanja Izraela u ratu u Gazi rastu, posebno u vezi sa operacijama u Rafi - pa čak i od njegovog najbližeg saveznika, Sjedinjenih Država. Samo ove sedmice tri evropske zemlje najavile su da će priznati palestinsku državu, a glavni tužilac drugog suda UN-a zatražio je naloge za hapšenje izraelskih lidera, zajedno sa zvaničnicima Hamasa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je pod velikim pritiskom kod kuće da okonča rat, koji je pokrenut kada su militanti predvođeni Hamasom upali u Izrael, ubivši 1.200 ljudi, većinu civila, a oko 250 zarobljenih. Hiljade Izraelaca pridružilo se sedmičnim demonstracijama pozivajući vladu da postigne dogovor o vraćanju talaca kućama, strahujući da vrijeme ističe.

Iako je presuda Međunarodnog suda pravde udarac međunarodnom ugledu Izraela, sud nema policijske snage koje bi provodile njegove naredbe. U drugom slučaju u svom predmetu, Rusija je do sada ignorisala naredbu suda iz 2022. da zaustavi svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Uoči presude, Izrael je dao znak i da će odbaciti nalog Međunarodnog suda pravde da zaustavi svoje operacije. "Nijedna sila na zemlji neće spriječiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi", rekao je Avi Hyman, portparol vlade na brifingu za novinare u četvrtak.

Predsjednik suda, Nawaf Salam, pročitao je presudu, dok je mala grupa propalestinskih demonstranata demonstrirala ispred.

Strahovi o operaciji u Rafi "materijalizirali su se", navodi se u presudi, a "humanitarna situacija sada se može okarakterizirati kao katastrofalna".

Sud je također naredio Izraelu da zadrži prijelaz Rafah u Egipat otvorenim "za nesmetano pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći".

Sud nije pozvao na potpuni prekid vatre u cijeloj Gazi kao što je Južna Afrika, koja je pokrenula slučaj, zatražila na ročištima prošle sedmice.

Zahtjev za prekid vatre dio je predmeta podnesenog krajem prošle godine, u kojem se Izrael optužuje da je počinio genocid tokom svoje kampanje u Gazi. Izrael žestoko negira optužbe. Slučaj će potrajati godinama da se riješi, ali Južna Afrika želi privremene naredbe za zaštitu Palestinaca dok se pravni sporovi i dalje traju.

Sud je u petak presudio da Izrael mora osigurati pristup bilo kojoj misiji za utvrđivanje činjenica ili istražnoj misiji koju pošalju Ujedinjene nacije kako bi istražile navode o genocidu.

Na javnim raspravama prošle sedmice u Međunarodnom sudu pravde, ambasador Južne Afrike u Holandiji, Vusimuzi Madonsela, pozvao je vijeće od 15 međunarodnih sudija da naredi Izraelu da se "potpuno i bezuslovno povuče" iz Pojasa Gaze.

Sud je već utvrdio da izraelske vojne operacije predstavljaju "stvarni i neposredni rizik" za palestinski narod u Gazi.

Izraelska ofanziva je ubila više od 35.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje ne pravi razliku između boraca i civila. Operacija je uništila čitava naselja, poslala stotine hiljada ljudi da bježe iz svojih domova i gurnula dijelove teritorije u glad.

"Ovo bi mogla biti posljednja prilika za sud da djeluje", rekao je sudijama prošle sedmice irski advokat Blinne Ní Ghrálaigh, koji je dio pravnog tima Južne Afrike.

Izrael odbacuje tvrdnje Južne Afrike, nacije s istorijskim vezama s palestinskim narodom.

"Izrael poduzima vanredne mjere kako bi minimizirao štetu civilima u Gazi", rekla je Tamar Kaplan-Tourgeman, članica izraelskog pravnog tima, sudu prošle sedmice.

U januaru su sudije ICJ-a naredile Izraelu da učini sve što je u njegovoj moći da spriječi smrt, razaranje i bilo koje akte genocida u Gazi, ali vijeće nije naložilo prekid vojne ofanzive. U drugom nalogu u martu, sud je rekao da Izrael mora poduzeti mjere za poboljšanje humanitarne situacije.

ICJ presuđuje u sporovima između nacija. Nekoliko kilometara (milja) dalje, Međunarodni krivični sud podnosi optužbe protiv pojedinaca koje smatra najodgovornijim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

U ponedjeljak, njegov glavni tužilac Karim Khan, rekao je da je zatražio od sudija MKS-a da odobre naloge za hapšenje Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i tri najviša čelnika Hamasa - Yahya Sinwar, Mohammed Deif i Ismail Haniyeh - za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u pojas Gaze i Izrael.

Izrael nije član MKS-a, pa čak i ako se izdaju nalozi za hapšenje, Netanyahu i Gallant se ne suočavaju s neposrednim rizikom od krivičnog gonjenja. Ali prijetnja hapšenjem mogla bi otežati izraelskim liderima putovanje u inostranstvo.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG