Linkovi

Izrael i Hamas postigli dogovor o prekidu vatre


Israeli soldier walks past a car hit by a missile fired from Gaza near the Gaza and Israel border, Sunday, May 5, 2019. Palestinian militants on Saturday fired over 200 rockets into Israel, drawing dozens of retaliatory airstrikes on targets across the Gaza Strip. (AP)
Israeli soldier walks past a car hit by a missile fired from Gaza near the Gaza and Israel border, Sunday, May 5, 2019. Palestinian militants on Saturday fired over 200 rockets into Israel, drawing dozens of retaliatory airstrikes on targets across the Gaza Strip. (AP)

U pregovorima o primirju posredovali su Egipat i UN.

Novo nasilje između Izraelaca i Palestinaca koji je ponovno odnijelo ljudske živote, i to uglavnom civila, prekinuto je u ponedjeljak rano ujutro dogovorom kako bi se izbjegle nove žrtve i spriječilo širenje nasilja na desetljećima nemirnom i nestabilnom području Bliskog istoka.

Vrhunac nasilja zabilježen je u nedjelju kada su raketa ispaljene iz pojasa Gaze ubile četiri civila na jugu Izraela, a u uzvratnoj vatri poginulo je 19 Palestinaca, od kojih su više od polovice bili civili. Palestinski izvori tvrde da su među poginulima i dvije trudne žene i dvije bebe, prenijela je agencija AP.

U pregovorima o primirju posredovali su Egipat i UN, saopćili su palestinski izvori. Televizija koja pripada militantnom Hamasu koji je na vlasti u Pojasu Gaze objavila je da je dogovor o primirju stupio na snagu u ranim jutarnjim satima.

Izraelski dužnosnici nisu komentirali tvrdnje palestinske strane o primirju, ali je vojska objavila kako su ukinuta zaštitna ograničenja za stanovnike južnog Izraela koja su bila na snazi od početka najnovijih sukoba koji su započeli prošloga petka.

Izraelska vojska saopćila je da je više od 600 raketa i drugih projektila - preko 150 njih presreo njihov antiraketni sustav nakon što su Palestinski gađali izraelske gradove i sela na jugu zemlje. U izvještaju se također navodi kako je napadnuto oko 320 ciljeva koji pripadaju militantnim grupama u Gazi.

Promatrači javljaju da je posljednje nasilje bilo i najozbiljniji granični sukob od novembra prošle godine.

Sirene za opasnost koje su u južnom Izraelu oglašavale preko vikenda utihnule nekoliko sati prije zore. Izraelska vojska od tada nije izvijestila o novim zračnim napadima na Pojas Gaze.

Egipat i Ujedinjeni narodi, koji su u prošlosti bili posrednici u mirovnim pregovorima, pokušavali su i ovaj put uvjeriti i dvije strane na spuštanje tenzija.

Trump: "Podupiremo Izrael sto posto"

I američki predsjednik Donald Trump je putem Twittera poručio Palestincima u Gazi da će "im najnoviji teroristički napadi donijeti samo patnje, te ih savjetovao da rade na primirju", jer Sjedinjene Države "100 posto podupiru Izrael u obrani njegovih građana".

Nasilje je počelo kada je snajperist iz palestinske militantne grupe Islamski džihad pucao na izraelske snage, ranivši dvojicu vojnika, tvrdi izraelska vojska.

Islamski džihad optužio je Izrael da odgađa provedbu dosadašnjih dogovora koje je Egipat postigao u pokušaju da se okonča nasilje i omogući ekonomska deblokada Pojasa Gaze.

Ovoga puta, kažu izraelski analitičari za strateška pitanja, pripadnici militantnih grupa Islamski džihad i Hamas izgleda da su vjerovali da će izvršiti pritisak na Izrael kako bi pristao na određene ustupke uoči proslave Dana neovisnosti koji počinje u srijedu.

Pojas Gaze ima svega 360 km² i na tom području živi oko dvqa milijuna Palestinaca. Ekonomija toga uskoga pojasa je pretrpjela velike udarce zbog dugogodišnje izraelske, ali i egipatske blokade.

Na djelu je i sukob Palestinske samouprave, čije je sjedište na Zapadnoj obali, u Ramali, i koja se smatra legitimnim predstavnikom palestinskog naroda, te suparničkog militantnog Hamasa koji vlada u Pojasu Gaze. Palestinska samouprava nedavno je uvela sankcije i zabranila dostavu strane pomoći Pojasu Gaze.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG