Linkovi

Izrael i Hamas pridržavaju se primirja, očekuju se nove razmjene talaca i zarobljenika


Oslobođenu Izraelku grli član porodice, Tel Aviv, 27. novembar 2023.
Oslobođenu Izraelku grli član porodice, Tel Aviv, 27. novembar 2023.

Primirje između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze u utorak se proteglo na peti dan dok su dvije strane dovršile oslobađanje izraelskih talaca i zatočenih Palestinaca i izgleda da će se osloboditi još njih jer je pauza u borbama produžena za dva dana.

Izraelske snage i borci Hamasa, čini se, u utorak se pridržavaju primirja, nakon što je četverodnevni prekid vatre produžen u posljednjem trenutku.

S druge strane ograde u Izraelu mogao se vidjeti jedan stup crnog dima kako se diže iznad uništene pustoši u sjevernoj ratnoj zoni Gaze, ali nije bilo ni traga mlaznjaka na nebu ili tutnjave eksplozija.

Obje strane su izvijestile da je u jutarnjim satima došlo do vatre izraelskih tenkova u četvrti Sheikh Radwan u gradu Gazi. "Nakon što su se osumnjičeni približili vojnicima IDF-a, tenk IDF-a je ispalio hitac upozorenja."

Tokom primirja, Hamasovi borci oslobodili su 50 izraelskih žena i djece male djece od oko 240 talaca koje su zarobili u južnom Izraelu 7. oktobra. Zauzvrat, Izrael je iz svojih zatvora pustio 150 pritvorenika, sve žene i tinejdžeri.

Hamas je također odvojeno oslobodio 19 stranih talaca, uglavnom tajlandskih poljoprivrednika, u okviru odvojenih sporazuma paralelnih sa sporazumom o primirju.

Izrael je rekao da bi se primirje moglo produžiti na neodređeno vrijeme sve dok Hamas nastavi s oslobađanjem najmanje 10 talaca dnevno.

Ali s manje žena i djece koji su ostali u zarobljeništvu, držanje oružja u tišini nakon srijede moglo bi zahtijevati pregovore kako bi se barem još neki Izraelci oslobodili.

Hamas je rekao da revidira uslove pod kojima će osloboditi taoce osim žena i djece koje je već oslobodio.

"Nadamo se da će se okupacija (Izrael) pridržavati (sporazuma) u naredna dva dana jer tražimo novi sporazum, osim žena i djece, kojim možemo zamijeniti druge kategorije koje imamo", Hamasov zvaničnik Khalil Al-Hayya rekao je za Al Jazeeru kasno u ponedjeljak.

To bi, kako je rekao, podrazumijevalo "odlazak u dodatni vremenski period za nastavak razmjene ljudi u ovoj fazi".

Među taocima koje Hamas još uvijek drži su očevi i muževi onih koje je oslobodio posljednjih dana.

Izraelska vlada primila je listu talaca za koje se očekuje da će biti oslobođeni u utorak, javio je izraelski vojni radio, pozivajući se na Ured izraelskog premijera.

Novinska stranica Axios objavila je da se na listi nalazi 10 talaca. Iz kabineta premijera nije bilo komentara.

Izraelska zatvorska služba saopćila je da su 33 palestinska zatvorenika puštena u ponedjeljak iz izraelskog zatvora Ofer na okupiranoj Zapadnoj obali i iz pritvorskog centra u Jerusalemu, čime je ukupan broj Palestinaca koje je oslobodio od petka porastao na 150.

Izraelske snage sukobile su se s nekim od desetina Palestinaca koji su se okupili ispred zatvora Ofer da čekaju oslobađanje zatvorenika, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Neki od demonstranata mahali su zastavama Hamasa i Islamskog džihada, još jedne palestinske militantne grupe.

Ministarstvo je saopćilo da je jedan Palestinac ubijen na tom području i da nije jasno da li je on učestvovao u sukobima. Palestinski mediji izvještavaju da je ubijen iz vatrenog oružja. Izrael nije imao neposredan komentar o incidentu.

Kao odgovor na napad 7. oktobra, Izrael je bombardovao pojas Gaze i pokrenuo kopnenu ofanzivu na sjeveru. Više od 15.000 Palestinaca je ubijeno, kaže vlada u Gazi koju vodi Hamas, a stotine hiljada raseljeno.

Svakog dana otkako je primirje počelo u petak, Hamas je oslobađao neke taoce, dok je Izrael oslobodio neke Palestince koje drži. Od 69 talaca koje je Hamas oslobodio bio je 51 Izraelac i 18 stranaca.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG