Linkovi

Nastavlja se primirje između Izraela i Hamasa


Palestinska aktivistica Ahed Tamimi šeta sa svojom majkom nakon što je puštena usred na osnovu sporazuma o razmjeni talaca i zatvorenika između Hamasa i Izraela.
Palestinska aktivistica Ahed Tamimi šeta sa svojom majkom nakon što je puštena usred na osnovu sporazuma o razmjeni talaca i zatvorenika između Hamasa i Izraela.

Izrael kaže da se složio da produži primirje s Hamasom na još najmanje jedan dan.

Izraelske odbrambene snage navode: "U svjetlu napora posrednika da nastave proces oslobađanja otetih i u skladu sa uslovima sporazuma, prekid vatre će se nastaviti."

Saopćenje je dato 15-ak minuta prije kraja primirja.

Izrael je oslobodio 30 palestinskih zatvorenika, među kojima je 14 žena i 16 maloljetnika.

Palestinski ekstremistički pokret Hamas oslobodio je još 16 talaca tokom posljednjeg, šestog dana primirja, dok međunarodni posrednici rade na produžetku prekida vatre.

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u Tel Aviv kako bi u razgovorima sa izraelskim zvaničnicima pokušao da izdejstvuje dodatno produženje primirja.

Oslobađanje talaca palo je u drugi plan pošto je Hamas, koji su SAD označile kao terorističku grupu, objavio nepotvrđenu informaciju da su Kfir Bibas, njegov četvorogodišnji brat Arijel i njihova majka poginuli u izraelskom bombardovanju. Otac braće Bibas također je među taocima Hamasa u Gazi. Izrael je saopštio da pokušava da utvrdi da li je ova informacija istinita.

Izraelski zvaničnici rekli su da provjeravaju Hamasov izvještaj o porodici Bibas, veoma osjetljivom pitanju u Izraelu gdje je porodica među najistaknutijim taocima koji tek treba da budu oslobođeni. Rođaci porodice Bibas rekli su da su obaviješteni o izvještaju Hamasa.

"Čekamo da informacije potvrde i, nadamo se, opovrgnu vojni zvaničnici", navodi se u saopštenju Foruma porodica talaca i nestalih osoba.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je u srijedu da je taj ekstremistički pokret spreman da oslobodi sve izraelske vojnike koje drži u zarobljeništvu u zamjenu za sve palestinske zatvorenike u Izraelu.

Zvaničnik Hamasa i bivši ministar zdravlja Gaze Basem Naim rekao je da grupa prolazi kroz "teške pregovore" da produži prekid neprijateljstava koji je trebalo da se okonča u četvrtak rano nakon šestodnevne pauze u borbama.

Američki državni sekretar Antony Blinken također ističe važnost produženja primirja.

"Voljeli bismo da se pauza produži jer je ono što je omogućilo, prije svega, oslobađanje talaca, vraćanje kući, ponovno spajanje sa svojim porodicama", rekao je u srijedu Blinken. "Također nam je omogućilo da povećamo humanitarnu pomoć ljudima u Gazi kojima je tako očajnički potrebna."

Blinken će otputovati u regiju kako bi se sastao s izraelskim i palestinskim zvaničnicima radi razgovora o izraelskoj vojnoj kampanji, zaštiti života civila u Gazi i radu na ubrzanju isporuke humanitarne pomoći.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da Sjedinjene Države rade s Izraelom, Katarom i Egiptom kako bi pokušale osigurati još jedno produženje.

"Želimo vidjeti sve taoce van. Način da to uradimo su ove pauze", rekao je Kirby.

Prvobitni dogovor predviđao je da Izrael četiri dana pauzira svoju kampanju za iskorijenjivanje militantne grupe Hamas, pri čemu je Hamas oslobodio 50 talaca koje je zarobio tokom napada na Izrael prošlog mjeseca, a Izrael oslobodio 150 palestinskih zatvorenika.

Pauza je također omogućila da humanitarna pomoć stigne u oštećeni Pojas Gaze.

Dogovoreno je produženje za dva dana pod uslovima Hamasa koji oslobađa još 10 talaca dnevno i Izraela koji oslobađa dodatne zatvorenike.

Militanti Hamasa zarobili su oko 240 ljudi tokom svog divljanja na južni Izrael 7. oktobra u kojem su ubili oko 1.200 ljudi. U svojoj kontraofanzivi, Izrael je ubio više od 15.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

Primirje je donijelo Gazi prvu tišinu nakon šest sedmica intenzivnog izraelskog zračnog bombardiranja i kopnene ofanzive potaknute napadom Hamasa.

Uz izraelsko bombardiranje pojasa Gaze, Ujedinjene nacije procjenjuju da je 1,8 miliona od 2,3 miliona stanovnika Gaze napustilo svoje domove, a mnogi su ostali u prenatrpanim skloništima. Shelter Network, konzorcij za pomoć predvođen UN-om, naovdi u izvještaju da je više od 60 posto stambenog fonda Gaze oštećeno ili uništeno.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u utorak na visok rizik od "eksplozivnih izbijanja zaraznih bolesti" usred pretrpanih uslova i poremećaja zdravstvenih, vodovodnih i sanitarnih sistema u Gazi.

U izvještaju su korištene informacije od AP-a Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG