Linkovi

Izrael: Proširena kopnena operacija u Gazi


Izraelske trupe u pojasu Gaze
Izraelske trupe u pojasu Gaze

Hamas je obećao da će se suočiti s izraelskim napadima "punom snagom" nakon što je izraelska vojska proširila svoje zračne i kopnene napade na palestinsku enklavu, sugerirajući u subotu da je započela dugo obećavana kopnena ofanziva.

Izrael je u subotu priopćio da proširuje svoju kopnenu operaciju u Gazi s pješaštvom i oklopnim vozilima uz potporu "masovnih" napada iz zraka i s mora, uključujući bombardiranje Hamasovih tunela - ključnog cilja u njegovoj kampanji slamanja vladajuće skupine na tom teritoriju nakon krvavog upada u južni Izrael prije tri tjedna.

Izraelska vojska objavila je zrnaste slike tenkovskih kolona koje se polako kreću otvorenim područjima Gaze i rekla da su ratni zrakoplovi bombardirali desetke Hamasovih tunela i podzemnih bunkera.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari rekao je na pres-konferenciji da su trupe tokom noći ušle na sjever Pojasa Gaze.

Rekao je i da je nekoliko komandanata Hamasa ubijeno tokom noći u okviru proširene ofanzive.

Istakao je da će danas u Gazu ući kamioni pomoći sa hranom i vodom.

Potvrdio je da je od napada Hamasa 7. oktobra poginulo 311 odbrambenih snaga Izraela. Dodao je da je IDF pretrpio gubitke u noćnim operacijama.

Takođe je potvrdio da se 229 ljudi koji su odvedeni iz Izraela drže kao taoci u Gazi.

"Radimo na ciljevima koje smo sami sebi postavili i koji su nam definisani. Raspad Hamasa, sigurnost granica i napor države da otete vratimo."

Izrael je u subotu ujutro rekao da su njegove trupe, poslane u petak navečer, još uvijek na terenu. Ova zemlja je ranije izvršila samo kratke napade na Gazu tijekom tri tjedna bombardiranja kako bi iskorijenila militante Hamasa koji su 7. listopada ubili više od 1000 Izraelaca.

"Snage su još uvijek na terenu i nastavljaju rat s Izraelom", rekao je kontraadmiral Daniel Hagari na brifingu za novinare u subotu ujutro.

Gaza je pod gotovo potpunim zamračenjem, s internetskim i telefonskim uslugama prekinutim više od 12 sati do subote ujutro. Telekomunikacijske tvrtke i Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca rekli su da je to rezultat izraelskog bombardiranja.

Mladi Palestinac sjedi na plastičnim kanistrima na mjestu za punjenje vode u Rafahu u južnom pojasu Gaze 28. listopada 2023., usred tekućih borbi između Izraela i palestinske skupine Hamas.
Mladi Palestinac sjedi na plastičnim kanistrima na mjestu za punjenje vode u Rafahu u južnom pojasu Gaze 28. listopada 2023., usred tekućih borbi između Izraela i palestinske skupine Hamas.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao je da zbog nestanka struje "onemogućuje" da kola hitne pomoći dođu do ozlijeđenih u Gazi.

"Evakuacija pacijenata nije moguća pod takvim okolnostima, niti pronalazak sigurnog skloništa", rekao je u objavi na X-u. Također je rekao da WHO nije mogao kontaktirati svoje osoblje i zdravstvene ustanove.

Palestinska militantna skupina koja vlada Gazom rekla je da se njezini borci sukobljavaju s izraelskim trupama u područjima blizu granice s Izraelom.

Hagari je u petak navečer rekao da njegove kopnene snage proširuju svoje operacije zajedno s opsežnim zračnim napadima na tunele koje je iskopao Hamas i drugu infrastrukturu.

"Pored napada izvedenih u posljednjih nekoliko dana, kopnene snage večeras proširuju svoje operacije", rekao je.

Sumorne brojke rata Hamas - Izrael

IzraelciPalestinci
Ubijeni14007,703
Povrijeđeni5,43118,967
Raseljeni250.0001,4 miliona
Taoci229
Oslobođeni taoci4
Kamioni pomoći 84
Uništene stambene jedinice 27,781
XS
SM
MD
LG