Linkovi

Izrael bi mogao ponuditi šestosedmično primirje u Gazi u zamjenu za 40 talaca, kaže izraelski zvaničnik


Palestinci žure da pokupe humanitarnu pomoć koja je poslana iz aviona, 17. mart 2024.
Palestinci žure da pokupe humanitarnu pomoć koja je poslana iz aviona, 17. mart 2024.

Izrael će u ponedjeljak poslati delegaciju na visokom nivou na čelu sa svojim šefom Mossada u Katar radi posredovanja u razgovorima s Hamasom koji su osmišljeni da osiguraju šestosedmično primirje u Gazi prema kojem bi palestinski militanti oslobodili 40 talaca, rekao je izraelski zvaničnik.

Ova faza pregovora mogla bi potrajati najmanje dvije sedmice, procijenio je zvaničnik, navodeći poteškoće koje bi Hamasovi delegati mogli imati u komunikaciji sa grupom u opkoljenoj enklavi nakon više od pet mjeseci rata.

Izraelska vojska saopćila je u ponedjeljak da provodi operaciju u bolnici Shifa u gradu Gaza.

Glasnogovornik izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari je rekao u saopćenju da su izraelske snage djelovale u ponedjeljak jer su visoki zvaničnici Hamasa koristili bolnicu da komanduju napadima na Izrael.

"Ovu operaciju ćemo provesti s oprezom i pažnjom, istovremeno osiguravajući da bolnica nastavi svoju važnu funkciju", rekao je Hagari.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je u nedjelju međunarodne pritiske, rekavši da će Izrael nastaviti s napadom na Hamasove militante u Rafahu u blizini granice između Gaze i Egipta, iako su pregovori o prekidu vatre trebaju biti nastavljeni u Kataru u narednim danima.

"Nijedan međunarodni pritisak neće nas spriječiti da ostvarimo sve ciljeve rata", rekao je Netanyahu.

"Da bismo to učinili, također ćemo djelovati u Rafahu”, dodao je izraelski premijer, iako nije dao nikakve naznake o neposrednom napadu.

U izvještaju su korištene informacije AP-a, Reutersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG