Linkovi

Ambasada BiH u Izraelu nema saznanja o nastradalim ili povrijeđenim građanima Bosne i Hercegovine


Izraelski vojnici i vojna vozila na stanici blizu granice između Izraela i Gaze, na jugu Izraela, 9. oktobra 2023.
Izraelski vojnici i vojna vozila na stanici blizu granice između Izraela i Gaze, na jugu Izraela, 9. oktobra 2023.

"Ambasada Bosne i Hercegovine u Izraelu nema informacije o stradalim ili povrijeđenim građanima BiH", rekao je za Glas Amerike ambasador Duško Kovačević.

"Tokom jučerašnjeg dana uspjeli smo evakuisati jednu nasu građanku uz pomoć ambasade Srbije. Sad nam se javio jos jedan naš sportista ali Srbija više ne radi evakuacije.

Međutim, postoji redovan let tako da će on to iskoristiti. S njim smo u kontaktu. Sinoć nas je kontaktirala jedna naša građanka koja je u Ramali na Zapadnoj obali.

Iako je ambasada u Amanu nadležna za Zapadnu obalu proslijedili smo joj broj mobinog za slučaj da zatreba bilo kakva pomoć sa naše strane", rekao je Duško Kovačević, ambasador BiH u Izraelu u razgovoru sa novinarom Glasa Amerike.

U napadu skupine Hamas na Izrael koji je izvršen u subotu ubijeno je više od 700 stanovnika Izraela, među kojima su desetine stranih državljana.

State Department je u ponedeljak saopštio da je u Izraelu među poginulima najmanje devetoro Amerikanaca.

Takođe se strahuje da je u Izraelu ubijeno ili nestalo više od 10 Britanaca, prenosi BBC pozivajući se na neimenovani izvor. Među žrtvama ima i državljana više drugih zemalja, uključujući i Ukrajince.

Bio je to najsmrtonosniji dan nasilja za Izrael od Jom Kipurskog rata prije 50 godina.

XS
SM
MD
LG