Linkovi

Generalni sekretar UN-a pozvao se na 'član 99' kako bi se omogućio prekid vatre u Gazi. Šta je to tačno?


Izraelski tenk djeluje u blizini granice između Izraela i Gaze, na jugu Izraela
Izraelski tenk djeluje u blizini granice između Izraela i Gaze, na jugu Izraela

Zove se "član 99." I nije korišten decenijama. Do ove sedmice.

Uz intenziviranje izraelske ofanzive i eskalaciju civilnih žrtava, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao se ove sedmice na rijetko korištenu moć da upozori Vijeće sigurnosti na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi. Pozvao je članove da zahtijevaju hitan humanitarni prekid vatre.

Guterres se pozvao na član 99 Povelje UN-a - posljednji put korišten prije više od pola vijeka - koji kaže da generalni sekretar može obavijestiti vijeće o stvarima za koje smatra da ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost.

Edith M. Lederer, dugogodišnji glavni dopisnik UN-a za Associated Press, razlaže šta bi to moglo značiti.

ŠTA JE ČLAN 99 I ZAŠTO SE GUTERRES POZIVA?

To je odredba Povelje Ujedinjenih nacija, ustava Ujedinjenih nacija. U njemu se navodi da generalni sekretar - najviši diplomata UN - može skrenuti pažnju Vijeću sigurnosti na "svako pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

Ovo daje važnu dodatnu ovlast generalnom sekretaru, budući da stvarnu vlast u UN-u imaju njene 193 zemlje članice, a posebno 15 zemalja koje su u Vijeću sigurnosti.

Član 99 se izuzetno rijetko koristi. Posljednji put je prizvana tokom borbi 1971. godine koje su dovele do stvaranja Bangladeša i njegovog odvajanja od Pakistana.

Guterres se pozvao na član 99 jer vidi da je situacija u Gazi u opasnosti od "potpunog kolapsa" humanitarnog sistema i građanskog poretka na teritoriji. Bilo je to nešto što je smatrao da treba učiniti.

KOLIKO JE VJEROVATNO DA OVO IMA EFEKTA, UZIMAJUĆI U OBZIR OVLAŠTENJE VETA SAD-a?

Arapske i islamske nacije odmah su slijedile Guterresovo pismo.

Ujedinjeni Arapski Emirati, arapski predstavnik u Vijeću sigurnosti, proslijedili su kratku rezoluciju članicama Vijeća sigurnosti u srijedu uveče pozivajući na hitan humanitarni prekid vatre. Oni planiraju da tu rezoluciju stave na glasanje na sjednici Vijeća sigurnosti u petak ujutro.

Sjedinjene Države, koje su najbliži saveznik Izraela i imaju pravo veta na rezolucije, nisu podržale prekid vatre. U utorak je zamjenik američkog ambasadora Robert Wood rekao da uloga Vijeća sigurnosti u ratu Izrael-Gaza nije da stane na put važnoj diplomatiji koja se odvija. I rekao je da rezolucija Vijeća sigurnosti u ovom trenutku "ne bi bila korisna".

Ovo bi moglo signalizirati vjerovatni veto, ali SAD nisu rekle ni na koji način.

U TOM SLUČAJU, ZAŠTO SE POZIVATI?

Jer Guterres vjeruje da se humanitarni sistem i humanitarne operacije u Gazi urušavaju.

U svom pismu također upozorava da u trenutnoj situaciji, „usljed stalnog bombardiranja od strane izraelskih odbrambenih snaga i bez skloništa ili osnovnih potrepština za preživljavanje, očekujem da će se zbog očajnih uslova uskoro potpuno srušiti javni red, čineći čak i ograničenu humanitarnu pomoć nemogućem .”

Guterres je rekao da bi situacija mogla postati još gora, ukazujući na moguće epidemije i masovno raseljavanje Palestinaca u susjedne zemlje. On vidi katastrofu koja se prijeti.

Prethodni generalni sekretari iznijeli su prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti Vijeću sigurnosti ne pominjući član 99. Ovo uključuje Kongo 1960., američku talačku krizu u Iranu koja je počela u novembru 1979., iransko-irački rat 1980. i nedavno u Mjanmaru 2017.

Ne znamo zašto se nisu pozvali na član 99, a nekoliko prethodnih generalnih sekretara je sada mrtvo. Guterres je bio vrlo otvoren i po pitanju napada Hamasa na Izrael i veoma velikog broja poginulih palestinskih civila u Gazi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG