Linkovi

Izrael izveo vazdušne udare na Gazu nakon što je Hamas pustio zapaljive balone


Dim i plamen viđeni nakon izraelskog vazdušnog udara na sjever Pojasa Gaze, 17. juna 2021.
Dim i plamen viđeni nakon izraelskog vazdušnog udara na sjever Pojasa Gaze, 17. juna 2021.

Izrael je započeo vazdušne udare na Pojas Gaze po drugi put otkako je klimavim prekidom vatre okončan jedanaestodnevni rat prošlog mjeseca.

Udari su uslijedili nakon što su aktivisti, koje su mobilisali militantni vladari Hamasa u Gazi odaslali zapaljive balone u Izrael treći dan zaredom.

Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama u udarima, koji su se mogli čuti iz grada Gaze. Izrael je takođe izveo vazdušne napade u srijedu rano ujutro, gađajući, kako se navodi, objekte Hamasa, a da nikoga nije ubio ili ranio.

Vojska je saopštila da su borbeni avioni pogodili "vojna postrojenja i mjesto za lansiranje raketa" kasno u četvrtak kao odgovor na puštanje balona. Rekla je da se njene snage pripremaju za "niz scenarija, uključujući obnavljanje neprijateljstava".

U izraelskim zajednicama u blizini Gaze ubrzo nakon vazdušnih udara ogralise su se sirene koje upozoravaju na raketni napad. Vojska je kasnije rekla da su ih pokrenule "nadolazeće vatre, a ne rakete".

Snimci nadzornih kamera koje je pribavio AP pokazali su ono za šta se čini da je teška mitraljeska vatra u vazduh iz Gaze, što je vjerovatno bio pokušaj palestinskih militanata da obore letjelice. Drugi snimci pokazuju da su projektili ispaljeni iz Gaze, ali nije bilo jasno kakva je vrsta projektila niti ili gdje su oni pali.

Napetosti su ostale visoke otkako je prekid vatre zaustavio rat 21. maja, čak iako su se egipatski posrednici sastali sa izraelskim i Hamasovim zvaničnicima kako bi pokušali da ojačaju neformalno primirje.

Izrael i Hamas vodili su četiri rata i bezbroj manjih okršaja otkako je islamska militantna grupa preuzela vlast od suparničkih palestinskih snaga 2007. Izrael i Egipat uveli su osakaćujuću blokadu Gaze, u kojoj živi više od 2 miliona Palestinaca, otkako je Hamas preuzeo vlast .

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG