Linkovi

Gaza: Veliki broj žrtava u napadu na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć


Palestinci čekaju humanitarnu pomoć, 25. februar 2024.
Palestinci čekaju humanitarnu pomoć, 25. februar 2024.

U napadu u četvrtak rano na grupu Palestinaca koji čekaju humanitarnu pomoć u gradu Gaze ubijeno je najmanje 70 ljudi, čime je broj poginulih od početka rata između Izraela i Hamasa narastao na više od 30.000, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Grad Gaza i okolna područja na sjeveru enklave bili su prve mete izraelske zračne, morske i kopnene ofanzive , pokrenute kao odgovor na Hamasov napad 7. oktobra . Područje je pretrpjelo široko rasprostranjenu devastaciju i u velikoj mjeri izolovano tokom sukoba. Kamioni koji su prevozili hranu stigli su ove sedmice do sjeverne Gaze, što je prva veća isporuka pomoći u to područje u mjesec dana, rekli su zvaničnici u srijedu.

Humanitarne grupe kažu da je postalo gotovo nemoguće isporučiti humanitarnu pomoć u većem dijelu Gaze zbog poteškoća u koordinaciji s izraelskom vojskom, tekućih neprijateljstava i narušavanja javnog reda, s gomilama očajnih ljudi koji preplavljuju konvoje pomoći. UN kažu da se četvrtina od 2,3 miliona Palestinaca u Gazi suočava sa glađu ; oko 80% je napustilo svoje domove.

Izraelska vojska je rekla da ispituje izvještaje.

Fares Afana, šef službe hitne pomoći u bolnici Kamal Adwan, rekao je da su ljekari koji su stigli na mjesto događaja pronašli "desetine ili stotine" kako leže na zemlji. Rekao je da nema dovoljno kola hitne pomoći da pokupe sve mrtve i ranjene, a da se neki dovoze u bolnice na magarcima.

On je rekao da je Al-Awda uglavnom van pogona, bez struje, a operaciona sala radi na baterije i ima samo nekoliko sati.

Zdravstveni sektor u Gazi je pod velikim pritiskom skoro pet mjeseci nakon rata između Izraela i Hamasa.

Odvojeno, Ministarstvo zdravlja je saopćilo da se broj palestinskih poginulih u ratu popeo na 30.035, uz još 70.457 ranjenih. U svojim brojkama ne pravi razliku između civila i boraca, ali kaže da žene i djeca čine oko dvije trećine ubijenih.

Ministarstvo, koje je dio vlade u Gazi koju vodi Hamas, vodi detaljnu evidenciju o žrtvama . Brojevi iz prethodnih ratova su se u velikoj mjeri poklapali sa podacima UN-a, nezavisnih eksperata, pa čak i samog Izraela.

U napadu Hamasa na južni Izrael koji je izazvao rat ubijeno je 1.200 ljudi, uglavnom civila, a militanti su zarobili oko 250 talaca. Hamas i drugi militanti još uvijek drže oko 100 talaca i posmrtne ostatke još oko 30, nakon što su pustili većinu drugih zarobljenika tokom novembarskog primirja.

Povećana uzbuna zbog gladi širom Gaze podstakla je međunarodne pozive na ponovno primirje, a SAD, Egipat i Katar rade na osiguravanju dogovora između Izraela i Hamasa za pauzu u borbi i oslobađanje nekih od talaca.

Posrednici se nadaju da će postići dogovor prije nego što muslimanski sveti mjesec Ramazan počne oko 10. marta. Ali do sada su Izrael i Hamas ostali daleko u javnosti u pogledu svojih zahtjeva.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG