Linkovi

Izrael pojačava udare na Hamas, SAD pozivaju na "neprekidan dotok" pomoći Gazi


Gaza
Gaza

Izraelska vojska je intenzivirala svoj napad na Hamasove militante u Gazi, dok su Sjedinjene Države i druge globalne sile tražile da pomoć nastavi pritjecati u opkoljeni pojas kako bi spriječili pogoršanje ionako ozbiljne humanitarne krize.

Izraelska vojska saopštila je da je preko noći pogodila više od 400 ciljeva militanata u Gazi i ubila desetine boraca Hamasa, uključujući tri zamjenika komandanta bataljona.

U saopćenju, vojska je navela da je među pogođenim ciljevima tunel koji je omogućio Hamasu da se infiltrira u Izrael s mora i Hamasove komandne centre u džamijama. Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaj.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova sa sjedištem u Ramali saopćilo je u utorak da je više od 120 Palestinaca ubijeno u izraelskim zračnim napadima koji su ciljali nastanjene kuće u različitim područjima pojasa Gaze.

Ranije je načelnik izraelskog štaba general-pukovnik Herzi Halevi sugerirao da Izrael nema namjeru obuzdati svoje udare.

"Želimo dovesti Hamas u stanje potpunog raspada", rekao je Halevi u izjavi kasno u ponedjeljak.

"Dobro smo pripremljeni za kopnene operacije na jugu", dodao je on, misleći na južni Izrael, koji se naslanja na Gazu. „Trupe koje imaju više vremena bolje su pripremljene, i to je ono što mi sada radimo.“

Palestinsko ministarstvo zdravlja koje je pod kontrolom Hamasa saopćilo je da je broj poginulih u Gazi premašio 5.000 u dvije sedmice izraelskih zračnih napada kao odgovor na Hamasov napad 7. oktobra na južni Izrael u kojem je islamistička militantna grupa ubila više od 1.400 ljudi.

Hamas je u ponedjeljak oslobodio dvije Izraelke među više od 200 talaca uzetih tokom napada 7. oktobra. Oni su bili treći i četvrti taoci koji su oslobođeni.

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je oslobađanje talaca i naglasio potrebu da se održi "kontinuirani protok" humanitarne pomoći u Gazu u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, saopćila je Bijela kuća.

Kina je pozvala na "autoritativniju, opsežniju i djelotvorniju međunarodnu mirovnu konferenciju" uskoro, rekao je ministar vanjskih poslova Wang Yi palestinskom ministru vanjskih poslova Riyadu al-Malikiju u telefonskom pozivu.

Na mirovnom samitu u Kairu prošle subote su arapski lideri osudili izraelsko bombardiranje Gaze, ali nisu postigli zajedničku izjavu. Odsutni su bili Izrael i Sjedinjene Države.

U javnosti su Sjedinjene Države isticale pravo Izraela da se brani, ali dva izvora upoznata s tim su rekli da su Bijela kuća, Pentagon i State Department pojačali privatne pozive na oprez u razgovorima s Izraelcima.

Prioritet SAD-a je dobivanje vremena za pregovore o oslobađanju drugih talaca, rekli su izvori, koji su govorili prije nego što je u ponedjeljak objavljeno oslobađanje talaca.

Upitan o mogućnosti prekida vatre, Biden je rekao: "Trebali bismo osloboditi te taoce i onda možemo razgovarati."

Katarski vladajući emir pozvao je u utorak međunarodnu zajednicu da Izraelu ne daje "neograničeno ovlaštenje da ubija" Palestince u njegovoj borbi protiv Hamasa.

Šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, u svom godišnjem govoru za otvaranje savjetodavnog vijeća Shura zaljevske arapske države, nazvao je sukob opasnom eskalacijom koja prijeti globalnoj sigurnosti.

Najmanje 10 britanskih državljana je ubijeno u sukobu, a još šest se vodi kao nestalo, izjavila je u utorak za Times Radio mlađa britanska ministrica finansija Victoria Atkins.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sletio je u utorak u Tel Aviv gdje će se sastati s izraelskim premijerom i ostalim članovima izraelskog ratnog kabineta.

"S Izraelom smo povezani kroz žalost", rekao je Makron na društvenoj medijskoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

"Trideset naših sunarodnika je ubijeno 7. oktobra. Još devetoro se još vodi kao nestalo ili su taoci. U Tel Avivu sam sa njihovim porodicama izrazio solidarnost nacije."

OBAMA UPOZORAVA IZRAEL NA CIVILNE ŽRTVE

Barack Obama, u rijetkom komentaru bivšeg predsjednika SAD o vanjskopolitičkoj krizi, upozorio je da bi vojna strategija Izraela mogla biti loša ako nastavi ignorirati ljudsku cijenu.

U pisanoj izjavi pozvao je Izrael da ograniči civilne žrtve, dodajući da će to otuđiti generacije Palestinaca, narušiti globalnu podršku i potkopati dugoročne mirovne napore.

"Već su hiljade Palestinaca ubijene u bombardovanju Gaze, od kojih su mnogi djeca. Stotine hiljada je protjerano iz svojih domova", rekao je Obama.

"Odluka izraelske vlade da prekine hranu, vodu i struju zarobljenom civilnom stanovništvu prijeti ne samo pogoršanjem rastuće humanitarne krize", dodao je.

On je također osudio Hamasov napad i ponovio svoju podršku pravu Izraela da se brani.

Nije odmah jasno da li je Obama koordinirao svoju izjavu s Bidenom, koji je bio njegov potpredsjednik. Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Američki državni sekretar Antony Blinken planirao je u utorak prisustvovati sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Bliskom istoku, iako je bilo nejasno koje bi mjere, ako ih ima, moglo poduzeti od strane Vijeća, čijih pet ovlasti davanja veta izgleda podijeljeno.

Izraelsko bombardovanje Gaze omogućilo je Kini i Rusiji da izoštre svoje akreditive kao vođe svijeta u razvoju, za razliku od Sjedinjenih Država, koje su jasno podržale Izrael. Sve tri velike sile imaju veto Vijeća.

S obzirom na to da 2,3 miliona ljudi u Gazi nedostaje osnovnih sredstava, činilo se da će evropski lideri slijediti Ujedinjene nacije i arapske nacije u pozivu na "humanitarnu pauzu" u neprijateljstvima kako bi pomoć mogla stići do njih.

UN je rekao da očajni stanovnici Gaze nemaju mjesta za sklonište od nemilosrdnih udara koji je ruše dijelove enklave pod upravom Hamasa.

XS
SM
MD
LG