Linkovi

Izrael, plašeći se unutrašnjih sukoba, naoružava civilne odrede


Izraelka dodiruje fotografije Izraelaca nestalih i zatočenih u Gazi, istaknute na zidu u Tel Avivu, 21. oktobra 2023.
Izraelka dodiruje fotografije Izraelaca nestalih i zatočenih u Gazi, istaknute na zidu u Tel Avivu, 21. oktobra 2023.

Izrael je uspostavio stotine dobrovoljačkih sigurnosnih odreda u dvije sedmice otkako je izbio rat u Gazi i naoružava ih u slučaju da dođe do jevrejsko-arapskih nemira, saopštile su vlasti, uprkos onome što je policija rekla da je dosadašnje ponašanje "uzorno".

Posljednji rat u Gazi 2021. doživio je ponekad nasilne propalestinske proteste među arapskim građanima koji čine 21% stanovništva Izraela.

Pokrenut razornom masovnom infiltracijom naoružanih napadača Hamasa 7. oktobra, trenutni rat - i eskalacije neprijateljstava na libanonskoj granici i na okupiranoj Zapadnoj obali - izazvali su zabrinutost za već narušene unutrašnje etničke odnose Izraela.

Izraelska policija uhapsila je desetine arapskih državljana pod sumnjom za poticanje i podršku Hamasu, na osnovu objava na društvenim mrežama. Neki advokati uhapšenih opisali su te mjere kao nezakonite i osmišljene da uguše neslaganje u ratu.

Šef policije, generalni inspektor Kobi Shabtai, rekao je da je takvo praćenje omogućilo policajcima da spriječe bilo kakve erupcije nasilja.

"Ovdje je bilo primjernog ponašanja," rekao je on parlamentarnom panelu za razmatranje, "i skoro nula incidenata, sa svim tim preciznim događajima koji su se rješavali na lokalnom nivou i sa manje medijske rezonancije".

"Postoji dijalog sa (arapskim) rukovodstvom i paralelno smo spremni i za svaki scenario."

Ministar policije Itamar Ben-Gvir predvidio je da bi se u ovom ratu mogli ponoviti nemiri iz 2021. godine i naredio je ublažavanje propisa za izdavanje dozvola za oružje privatnim građanima. Oni općenito zahtijevaju od kandidata da su služili u izraelskoj vojsci, od čega je većina Arapa izuzeta.

Dodatna mjera je formiranje dobrovoljnih sigurnosnih odreda za patroliranje ulicama i podršku policiji. Shabtai je rekao da je od 7. oktobra stvoreno 527 takvih odreda.

Zamjenik direktora ministarstva Ben-Gvirovog ministarstva, Eliezer Rosenbaum, rekao je zakonodavcima da je 20.000 komada vatrenog oružja naručeno za distribuciju takvim odredima, a da će uslijediti još 20.000 komada. On je rekao da će volonteri također dobiti pancirne jakne i šljemove.

Nije precizirao o kakvom se pištolju radi. Ben-Gvir je na internetu objavio video kako dijeli jurišne puške M-16 ili M-4.

Naella Gelkopf-Belais, društvena aktivistica iz mješovitog jevrejsko-arapskog grada Haife, rekla je da policija treba da sarađuje sa civilnim vlastima i da bude oprezna u pogledu "stvaranja privatnih milicija".

„Mi u gradu smo na traci“, rekla je.

Shabtai je rekao da će sigurnosni odredi biti podređeni policiji.

“Dobro je što će biti puno sigurnosnih odreda i snaga, ali s tim treba biti oprezan”, rekao je on. "Mora se razumjeti šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno i paziti da nijedan prst ne bude previše lagan na okidaču."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG