Linkovi

Izrael povlači dio trupa iz Gaze, rat ulazi u novu fazu


Ova slika snimljena s izraelske granice sa sjevernim pojasom Gaze prikazuje izraelske vojnike kako promatraju grad Gazu s položaja 1. januara 2024. godine, usred tekućih bitaka između Izraela i militantne grupe Hamas. (Foto: Menahem KAHANA / AFP)
Ova slika snimljena s izraelske granice sa sjevernim pojasom Gaze prikazuje izraelske vojnike kako promatraju grad Gazu s položaja 1. januara 2024. godine, usred tekućih bitaka između Izraela i militantne grupe Hamas. (Foto: Menahem KAHANA / AFP)

Izrael povlači neke snage iz Gaze kako bi se prebacio na ciljanije operacije protiv Hamasa, a djelimično vraća rezerviste u civilni život kako bi pomogao ekonomiji dok zemlja ulazi u novu godinu predviđenu za produženi rat, rekao je izraelski zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da će se rat u palestinskoj enklavi nastaviti sve dok islamistička frakcija ne bude svrgnuta, dodajući da će se neke od povučenih trupa pripremiti za mogući drugi front u Libanu.

Od pokretanja ofanzive na Gazu nakon prekograničnog divljanja Hamasa 7. oktobra, izraelski zvaničnici su rekli da planiraju da je vode u tri glavne faze. Prvo je bilo intenzivno granatiranje kako bi se očistili pristupni putevi za kopnene snage i podstakli civili na evakuaciju. Druga je bila invazija koja je počela 27. oktobra.

S obzirom da su tenkovi i trupe sada pregazili veći dio pojasa Gaze, uglavnom uspostavljajući kontrolu uprkos palestinskim naoružanim napadačima koji nastavljaju sa zasjedama iz skrivenih tunela i bunkera, vojska prelazi u treću fazu rata, rekao je zvaničnik, kojeg nije mogao identificirati naziv s obzirom na osjetljivost problema.

"Ovo će trajati najmanje šest mjeseci i uključivati intenzivne misije čišćenja terorista. Niko ne govori o golubovima mira koji su poletjeli iz Shajaia", rekao je zvaničnik Reutersu, misleći na oblast Gaze opustošenu borbama.

Pored 1.200 ljudi ubijenih 7. oktobra, Hamas je uzeo oko 240 talaca. Izrael je također odlučan da povrati 129 osoba koje se još drže u Gazi. Napori na primirje uz posredovanje Katara i Egipta povećali su izglede da neki od njih budu oslobođeni.

Izrael je angažovao 300.000 rezervista za rat - procjenjuje se da je to 10% do 15% njegove radne snage. Neki su brzo otpušteni, ali vladini izvori kažu da je između 200.000 i 250.000 još uvijek na službi i odsutno s posla ili sa univerziteta.

Zvaničnik je rekao da je povlačenje fokusirano na rezerviste i da je osmišljeno da "ponovno pokrene izraelsku ekonomiju".

Ali zvaničnik je rekao da će dio trupa povučenih iz Gaze na jugu biti spreman za rotaciju do sjeverne granice s Libanom, čiji militanti Hezbolaha razmjenjuju vatru s Izraelom u znak solidarnosti s Palestincima.

Izrael je upozorio da, ako Hezbolah ne odustane, nazire se potpuni rat u Libanu. I Hamas i Hezbolah podržava Iran, čiji militantni saveznici u Siriji, Iraku i Jemenu također izvode dugotrajne napade na Izrael.

"Neće biti dozvoljeno da se situacija na libanskom frontu nastavi. Ovo nadolazeće šestomjesečno razdoblje je kritičan trenutak", rekao je zvaničnik, dodajući da će Izrael prenijeti sličnu poruku američkom izaslaniku koji vodi šatl misiju u Bejrutu.

U Gazi je rat između Izraela i Hamasa nanio neviđenu razaranja, a ministarstvo zdravlja je izvijestilo o gotovo 22.000 smrtnih slučajeva, od kojih su mnogi civili.

Izrael kaže da je ubio više od 8.000 palestinskih boraca - što sugerira da Hamas, prema vlastitim procjenama, zadržava osnovno osoblje. Predratna izraelska procjena je bila da je grupa imala oko 30.000 boraca.

Izraelska vojska objavila je u subotu da šalje kući neke rezerviste kao dio onoga što je vrhovni komandant general-pukovnik Herzi Halevi ocijenio "rekonfiguracijom" snaga.

"Od prvih trenutaka ovog rata, rekli smo da će potrajati," rekao je Halevi vojnicima u utorak. "Hoćemo li na kraju moći reći da više nema neprijatelja oko Države Izrael? Mislim da je to preambiciozno. Ali mi ćemo isporučiti drugačiju sigurnosnu situaciju - bezbednu i, koliko god je to moguće, stabilnu."

Izrael je naveo 174 vojnika - od kojih su mnogi rezervisti - ubijenih u borbama u Gazi i devet na libanonskoj granici

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG