Linkovi

Izrael kaže da je otvoren za "male taktičke pauze" u borbama u Gazi


Palestinski vatrogasac stoji usred dima nakon izraelskog bombardiranja u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze 7. novembra 2023. godine, (Fotografija Mahmuda HAMS-a / AFP)
Palestinski vatrogasac stoji usred dima nakon izraelskog bombardiranja u Khan Yunisu u južnom pojasu Gaze 7. novembra 2023. godine, (Fotografija Mahmuda HAMS-a / AFP)

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će Izrael razmotriti "taktičke male pauze" u borbama u Pojasu Gaze kako bi pustio taoce da odu ili pomoć, ali je ponovo odbio pozive na prekid vatre uprkos međunarodnom pritisku.

Najnovije:

  • Najmanje 23 Palestinca ubijena su u dva odvojena izraelska zračna napada u utorak rano ujutro na gradove Khan Younis i Rafah na jugu Gaze, rekli su zdravstveni zvaničnici.
  • Izraelska vojska saopćila je u utorak da je preuzela kontrolu nad vojnim uporištem Hamasa u sjevernom pojasu Gaze, gdje su snage locirali protutenkovske projektile i lansere, oružje i razne obavještajne materijale.

Nakon što je okružila gusto naseljeni grad Gaza na sjeveru enklave, gdje je bazirana islamistička grupa Hamas, izraelska vojska je saopštila da je zauzela militantni kompleks i da je spremna da napadne borce koji se kriju u podzemnim tunelima.

Najmanje 23 Palestinca ubijena su u dva odvojena izraelska zračna napada u utorak rano ujutro na gradove Khan Younis i Rafah na jugu Gaze, rekli su zdravstveni zvaničnici.

U Khan Younisu, čovjek spašen iz ruševina kuće u kojoj je palestinski zdravstveni zvaničnici rekli da je ubijeno 11 ljudi, upozorio je da će Izraelu "očitati veoma tešku lekciju".

"Ovo je hrabrost takozvanog Izraela, oni pokazuju svoju moć i moć protiv civila, beba unutra, djece unutra i staraca", rekao je novinarima čovjek koji je dao svoje ime Ahmed Ayesh.

Izrael bombarduje enklavu od napada Hamasa na južni Izrael prije mjesec dana, kada su njegovi borci ubili 1.400 ljudi i zarobili 240 talaca.

Zdravstveni zvaničnici Gaze kažu da je izraelski napad ubio više od 10.000 Palestinaca, uključujući oko 4.100 djece.

I Izrael i Hamas odbili su sve veće pozive na obustavu borbi. Izrael kaže da prvo treba osloboditi taoce. Hamas kaže da ih neće osloboditi niti prekinuti borbu dok je Gaza napadnuta.

Netanyahu je rekao da bi opći prekid vatre ometao ratne napore njegove zemlje, ali će se pauziranje borbi iz humanitarnih razloga, ideja koju podržava glavni saveznik Izraela Sjedinjene Države, i dalje razmatrati na osnovu okolnosti.

"Što se tiče taktičkih malih pauza - sat ovdje, sat tamo - imali smo ih i ranije. Pretpostavljam da ćemo provjeriti okolnosti kako bismo omogućili ulazak robe, humanitarne robe ili odlazak naših talaca, pojedinačnih talaca", rekao je Netanyahu za ABC News u ponedjeljak.

"Ali mislim da neće biti opšteg prekida vatre."

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je o takvim pauzama i mogućim oslobađanjima talaca u telefonskom razgovoru s Netanyahuom u ponedjeljak, ponovivši svoju podršku Izraelu i ističući da on mora zaštititi civile, saopćila je Bijela kuća.

Poput Izraela, SAD se plaše da bi Hamas iskoristio potpuni prekid vatre da se pregrupiše.

Pozivajući na hitan prekid vatre, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je u ponedjeljak da Gaza postaje "groblje za djecu".

"Kopnene operacije Izraelskih odbrambenih snaga i kontinuirano bombardiranje pogađaju civile, bolnice, izbjegličke kampove, džamije, crkve i objekte UN-a - uključujući skloništa. Niko nije siguran", rekao je Guterres novinarima.

"Istovremeno, Hamas i drugi militanti koriste civile kao živi štit i nastavljaju neselektivno lansirati rakete prema Izraelu", rekao je.

Međunarodne organizacije kažu da bolnice ne mogu da se nose sa ranjenicima, a hrana i čista voda ponestaju, a isporuka pomoći nije ni blizu dovoljno.

"Potreban nam je hitan humanitarni prekid vatre. Prošlo je 30 dana. Dosta je bilo. Ovo mora prestati sada", navodi se u saopštenju čelnika nekoliko tijela Ujedinjenih naroda u ponedjeljak.

Izraelska vojska saopćila je u utorak da je preuzela kontrolu nad vojnim uporištem Hamasa u sjevernom pojasu Gaze, gdje su snage locirali protutenkovske projektile i lansere, oružje i razne obavještajne materijale.

Izraelski avioni su pogodili nekoliko militanata Hamasa koji su se zabarikadirali u zgradi u blizini bolnice Al-Quds i planirali da pokrenu napad na izraelske snage, navodi se u saopštenju.

Ova slika snimljena u blizini izraelske granice s pojasom Gaze 7. novembra 2023. prikazuje dim koji se diže iz Gaze nakon izraelskih napada, usred tekućih bitaka između Izraela i palestinskog pokreta Hamas. (Foto: Aris MESSINIS / AFP)
Ova slika snimljena u blizini izraelske granice s pojasom Gaze 7. novembra 2023. prikazuje dim koji se diže iz Gaze nakon izraelskih napada, usred tekućih bitaka između Izraela i palestinskog pokreta Hamas. (Foto: Aris MESSINIS / AFP)

GRAD GAZA ODSJEČEN

Izraelska vojska je u ponedjeljak objavila video snimak tenkova koji se kreću bombardiranim ulicama i grupama vojnika koji se kreću pješice. Kaže da je opkolio grad Gazu, odsijecajući sjeverne dijelove uskog obalnog pojasa s juga.

Na brifingu za novinare, glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da trupe love Hamasove komandante na terenu kako bi oslabili sposobnost militanata da "izvode kontranapade".

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u ponedjeljak iza zatvorenih vrata. To 15-člano tijelo još uvijek pokušava dogovoriti rezoluciju nakon što četiri puta u dvije sedmice nije poduzelo mjere. Diplomate su kazale da je ključna prepreka da li pozvati na prekid vatre, prekid neprijateljstava ili humanitarne pauze kako bi se omogućio pristup pomoći u Gazi.

Na sastanku ministara vanjskih poslova iz vodećih demokratskih zemalja G7 u Tokiju, japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa rekla je da grupa planira pozvati na pauzu u borbi i omogućavanje humanitarnog pristupa Gazi.

Bidenova administracija obavijestila je Kongres SAD da planira transfer preciznih bombi za Izrael od 320 miliona dolara, rekao je u ponedjeljak izvor upoznat s planom.

Izrael je u ponedjeljak saopštio da gađa ciljeve Hezbolaha u Libanu kao odgovor na salvu raketa ispaljenih na sjeverne izraelske gradove. Izraelska vojska je saopštila da je otkrila oko 30 lansiranja iz Libana za sat vremena.

Hezbolah koji podržava Iran razmjenjuje vatru s izraelskim snagama preko libansko-izraelske granice od 7. oktobra, u najgorim borbama tamo od kada su Hezbolah i Izrael vodili rat 2006. godine.

Hamas je saopštio da je lansirao 16 projektila prema Nahariji i južnoj Haifi u Izraelu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG