Linkovi

Blinken poziva Izrael: Zaštita civila 'posao broj jedan'


Američki državni sekretar Antony Blinken govori tokom sastanka sa šefom diplomatije Evropske unije Josepom Borelom u State Departmentu, 13. marta 2025. u Washingtonu.
Američki državni sekretar Antony Blinken govori tokom sastanka sa šefom diplomatije Evropske unije Josepom Borelom u State Departmentu, 13. marta 2025. u Washingtonu.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da Izrael mora učiniti da dobrobit palestinskih civila bude "posao broj jedan" u vođenju rata protiv Hamasa u Gazi.

"Očekujemo od vlade Izraela da se uvjeri da je ovo prioritet - zaštita civila, pružanje pomoći ljudima koja im je potrebna", rekao je novinarima nakon virtuelnog sastanka sa međunarodnim kolegama.

To mora biti posao broj jedan, čak i dok rade ono što je potrebno da brane zemlju i da se nose s prijetnjom koju predstavlja Hamas.”

Visoki američki diplomata susreo se putem videokonferencije s ministrima iz Kipra, Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Evropske unije i Ujedinjenih naroda kako bi razgovarali o novom pomorskom koridoru za pomoć u Gazi.

"Kada bude uspostavljen, ovaj koridor će omogućiti distribuciju do 2 miliona obroka svakog dana, kao i lijekova, vode i drugih kritičnih humanitarnih zaliha", rekao je Blinken.

Američka vojska poslala je brod u Mediteran da izgradi privremeni mol na obali Gaze kako bi omogućio prolaz za dodatnu pomoć, ali kaže da bi izgradnja mogla potrajati dva mjeseca.

U srijedu je palestinska agencija UN-a za izbjeglice, UNRWA, saopćila da je najmanje jedan član njenog osoblja ubijen, a još 22 povrijeđeno kada su izraelske snage udarile u centar za distribuciju hrane u istočnom dijelu Rafaha, u južnom pojasu Gaze.

Blinken je rekao da je ovaj incident pokazao imperativ mnogo boljeg i dosljednog rješavanja sukoba s humanitarnim radnicima.

Ciaran Donnelly, potpredsjednik kriznog odgovora Međunarodnog komiteta za spašavanje, rekao je novinarima na brifingu da je nedavna upotreba zračnih isporuka za isporuku hrane „nesigurna, vrlo skupa, neefikasna i nedostojanstvena za ljude koji se moraju boriti da je prime na tlu.”

“To je krajnje rješenje za agencije za pomoć u krizama širom svijeta i ne bi trebala biti prva opcija za agencije u Gazi”, rekao je.

Napori za pomoć

Španski dobrotvorni brod koji prevozi više od 200 metričkih tona humanitarne pomoći u hrani otplovio je u utorak od Kipra do Gaze, najnoviji pokušaj da se nahrani desetine hiljada Palestinaca za koje Ujedinjene nacije kažu da gladuju.

Hrana, koju je prikupio World Central Kitchen, dobrotvorna organizacija koju je osnovao slavni kuhar Jose Andres, bila je na barži koju je vukao brod koji pripada španskoj humanitarnoj grupi Open Arms i uputio se na nepoznatu lokaciju na obali Gaze. Očekuje se da će putovanje od 400 kilometara trajati dva do tri dana.

Drugi brod se ukrcavao na Kipru kako bi uskoro krenuo na isti put, rekao je kiparski ministar vanjskih poslova Constantinos Kombos za državni radio. Govoreći kasnije u Bejrutu, Kombos je rekao: "Radimo na sigurnom dolasku prve pošiljke, a zatim i sigurnoj distribuciji."

"Ako sve bude po planu... već smo postavili mehanizam za drugi i mnogo veći teret, a onda ćemo raditi na tome da ovo bude sistematičnija vježba sa povećanim obima", rekao je on.

Vojnik libanske vojske osigurava mjesto izraelskog napada u južnom dijelu Libana, Tiru, 13. marta 2024.
Vojnik libanske vojske osigurava mjesto izraelskog napada u južnom dijelu Libana, Tiru, 13. marta 2024.

Izraelski udari

Izrael je u srijedu saopćio da je ubio militanta Hamasa u zračnom napadu na centar UN-a za distribuciju hrane u Rafi, u južnoj Gazi.

Palestinski zvaničnici rekli su da su u izraelskom napadu poginule još najmanje četiri osobe, od kojih je jedna radnica UN-a.

"Današnji napad na jedan od rijetkih preostalih distributivnih centara UNRWA u Pojasu Gaze dolazi kada zalihe hrane ponestaju, glad je široko rasprostranjena", rekao je šef UNRWA Philippe Lazzarini.

Hamas je u saopćenju naveo da je u napadu ubijen Muhammad Abu Hasna, policajac zadužen za sigurnost u centru UNRWA.

Izraelska vojska identificirala je Abu Hasnu kao “terorista Hamasa” koji je vodio “obavještajnu operacijsku sobu” za tu militantnu grupu i “također je bio uključen u preuzimanje kontrole nad humanitarnom pomoći i njenoj distribuciji teroristima Hamasa”.

U napadu izraelske bespilotne letjelice u srijedu u južnom Libanu poginule su dvije osobe, među kojima je i pripadnik militantne grupe Hamas.

Udar je pogodio automobil izvan grada Tira, u blizini obale Sredozemnog mora. Libanski državni mediji identificirali su pripadnike Hamasa kao pripadnike izbjegličkog kampa Rashidieh, područja gdje je militantna grupa značajno prisutna.

Izraelska vojska je također u srijedu izvijestila o izvođenju zračnih napada na grad Khan Younis u južnom pojasu Gaze i kopnene operacije u središnjoj Gazi dok slijedi izraelski cilj eliminacije Hamasa.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koju vodi Hamas izvijestilo je u srijedu da je još 88 Palestinaca ubijeno u izraelskoj ofanzivi tokom proteklog dana. Od početka rata početkom oktobra, ukupan broj ubijenih Palestinaca je najmanje 31.272, uz još 73.000 povrijeđenih, navodi ministarstvo. Ne pravi razliku između civila i boraca.

Nema prekida vatre

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države intenzivno angažovane sa zemljama u regionu "svakog dana, skoro svakog sata" kako bi pokušale da postignu prekid vatre i izvuku preostale taoce.

Sjedinjene Države, Katar i Egipat su se nadali da će posredovati u prekidu vatre prije početka muslimanskog posta Ramazana u ponedjeljak, koji bi uključivao oslobađanje izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika i veći dotok pomoći u Gazu. Pregovori su zaustavljeni prošle sedmice.

Sjedinjene Države ohrabruju Izrael da "ostane angažiran", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan tokom brifinga u utorak. “Vjerujemo da još uvijek ima prostora da se ovaj dogovor realizuje, bez obzira na činjenicu da smo ušli u ramazanski period.”

Sullivan je odbio potvrditi izvještaje da administracija razmatra postavljanje uslova za američku vojnu pomoć Izraelu ako nastavi s planovima za invaziju na Rafah bez adekvatnih planova za zaštitu civila. Više od milion Palestinaca traži sigurnost tamo, u najjužnijoj oblasti Gaze blizu granice sa Egiptom.

"Neću da komentarišem hipotetike", rekao je, ponavljajući stavove administracije da SAD ne podržavaju vojnu operaciju u Rafi koja "presijeca glavne arterije humanitarne pomoći, a zatim vrši ogroman pritisak na Izrael -Egipatska granica."

Šef biroa State Departmenta Nike Ching i šefica Biroa Bijele kuće Patsy Widakuswara dale su svoj doprinos ovom izvještaju. Neki materijali su došli od Associated Pressa, Reutersa i agencije France-Presse.

XS
SM
MD
LG