Linkovi

Blinken stigao u UAE u nastojanju smirivanja tenzija na Bliskom istoku


Antony Blinken u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS)
Antony Blinken u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u Ujedinjene Arapske Emirate - petu državu koju obilazi u nameri smirivanja napetosti usled sukoba Izraela i militanata Hamasa.

Planirano je da se sastane sa predsjednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom.

Šef američke diplomatije dan je započeo u Saudijskoj Arabiji, gdje je razgovarao sa tamošnjim ministrom spoljnih poslova o zaštiti civila i zaustavljanju sukoba.

Blinken se sastao sa svojim kolegom iz Saudijske Arabije, princom Fejsalom bin Farhanom, u Rijadu započinjući treći dan intenzivne bliskoistočne diplomatije sa ciljem da spriječi da se rat Izraela i Hamasa proširi u regionalni sukob i podstakne humanitarnu krizu.

Obojica su istakli važnost minimiziranja štete po civile dok se Izrael priprema za očekivani upad protiv Hamasa, nedelju dana nakon napada te militantne grupe na Izrael bez presedana.

"Dok Izrael slijedi svoje legitimno pravo, da brani svoj narod i da pokušava da osigura da se ovo nikada više ne ponovi, od vitalnog je značaja da svi pazimo na civile i da radimo zajedno da uradimo upravo to", rekao je Blinken.

"Niko od nas ne želi da vidi patnju civila na bilo kojoj strani, bilo u Izraelu, bilo u Gazi, bilo gdje drugdje", rekao je on.

Američki zvaničnik rekao je da Sjednjene Države nisu tražile od Izraela da uspori ili odloži plan evakuacije. Zvaničnik je rekao da je u razgovorima sa izraelskim liderima naglašena važnost uzimanja u obzir bezbjednosti civila u trenutku u kom izraelska vojska izlazi sa zahtjevom za evakuaciju.

Zvaničnik, koji je pod uslovom anonimnosti govorio o internim diskusijama, rekao je da su izraelski lideri primili k znanju uputstva i prihvatili ih.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken doazi na zajedničku konferenciju za štampu sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije, princo Faisalom bih Farhanom, u hotelu Interkontinental u Rijadu, Saudijska Arabija, 8. juna 2023.
Državni sekretar SAD Entoni Blinken doazi na zajedničku konferenciju za štampu sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije, princo Faisalom bih Farhanom, u hotelu Interkontinental u Rijadu, Saudijska Arabija, 8. juna 2023.

Visoki američki zvaničnik koji putuje sa Blinkenom rekao je da je postignut načelni sporazum između Egipta, Izraela i Katara da se Palestincima-Amerikancima i drugim dvojnim državljanima u Gazi omogući da pređu granicu sa Egiptom tokom pet sati u subotu. Procjenjuje se da u Gazi živi 500 Amerikanaca, ali taj broj je neprecizan, rekli su zvaničnici.

Međutim, zvaničnik je rekao da nije odmah jasno da li će Hamas dozvoliti konvojima stranaca da neometano stignu do prelaza Rafa.

Ističući pravo i obavezu Izraela da brani sebe i svoje građane, Blinken je ponovio upozorenje drugim zemljama i grupama da se ne miješaju.

"Od vitalne je važnosti... da radimo zajedno kako bismo osigurali da se ovaj sukob, koliko god možemo, ne proširi na druga mjesta na drugim frontovima", rekao je Blinken.

Princ Fejsal je rekao da je Saudijska Arabija posvećena zaštiti civila.

"To je uznemirujuća situacija", rekao je on. "To je veoma teška situacija. I, kao što znate, primarna žrtva ove situacije su civili, a civilno stanovništvo sa obje strane je pogođeno i važno je, mislim, da svi osuđujemo bilo koga da gađa civile u bilo kom obliku u bilo kom trenutku".

Fejsal je takođe rekao da je imperativ da se nasilje okonča.

"Moramo da radimo zajedno kako bismo pronašli izlaz iz ovog ciklusa nasilja", rekao je on. "Bez zajedničkih napora da se okonča ovaj stalni povratak nasilju, uvijek će civili biti ti koji će prvo patiti, uvijek će civili sa obje strane biti ti koji će na kraju platiti cijenu".

Saudijska Arabija sazvala je hitan sastanak ministara spoljnih poslova Organizacije za islamsku saradnju (OIC), 57-članog bloka muslimanskih zemalja. OIC je u saopštenju od subote naveo da će se na sastanku "obratiti eskalirajuća vojna situacija u Gazi i njenom okruženju, kao i pogoršanje uslova koji ugrožavaju živote civila i ukupnu sigurnost i stabilnost u regionu". Sastanak će se održati u srijedu u Džedi.

Nakon sastanka u Abu Dabiju, Blinken planira da se vrati u Saudijsku Arabiju, a zatim da otputuje u nedelju u Egipat.

On je već posetio Izrael, Jordan, Katar i Bahrein u svojoj misiji da pokaže podršku SAD Izraelu dok se priprema za očekivani upad u Gazu, ali je takođe potvrdio važnost održavanja humanitarne pomoći u Gazi i sprječavanja civilnih žrtava, djelimično stvaranje sigurnih zona unutar Gaze.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG