Linkovi

Bijela kuća: Bahrein, UAE i Izrael potpisali sporazum o normalizaciji odnosa


U Bijeloj kući potpisan sporazum Abraham
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

U Bijeloj kući potpisan sporazum Abraham

Bahrein, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su sporazum o normalizaciji odnosa u Bijeloj Kući.

Dokument pod nazivom Sporazum Abraham potpisali su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ministar spoljnih poslova Emirata Abdulah bin Zajed i šef diplomatije Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzajani - uz posredstvo američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Okupili smo se da bismo promijenili tok istorije. Nakon decenija podjela i sukoba - obilježavamo početak novog doba za Bliski istok. Zahvaljujući izuzetnoj hrabrosti lidera ove tri države pravimo značajan iskorak u budućnost u kojoj će ljudi svih vjera i porijekla živjeti zajedno u miru i prosperitetu", poručio je u svom obraćanju Donald Trump domaćin ceremonije, povodom normalizacije odnosa Izraela i dvije arapske države - Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Predsjednik Sjedinjenih Država rekao je da će Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein uspostaviti diplomatska predstavništva - ambasade, razmijeniti ambasadore i otpočeti saradnju kao partneri.

"Oni su prijatelji", poručio je američki predsednik tokom obraćanja.

"Sporazumi će poslužiti kao osnova za sveobuhvatni mir širom čitavog regiona - nešto za šta su do skoro svi mislili da je nemoguće", rekao je Donald Trump.

Američki predsjednik je podvukao da, kako se izrazio, istorijsko potpisivanje dokazuje da se narodi Bliskog istoka oslobađaju propalih pristupa koji su obilježili prošlost.

"Potrebno je da narodi tog regiona iza sebe ostave razlike, ujedine se protiv zajedničkog neprijatelja i sarađuju kako bi se ostvarile bezbjednost i napredak", rekao je Trump.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da su sporazumi, kako je ocijenio, osnova istorije koja najavljuje praskorozje mira.

"Svim prijateljima Izraela na Bliskom istoku, onim koji su uz nas danas i onima koji će nam se pridružiti: Neka bude mir", poručio je izraelski premijer upotrebivši tradicionalni arapski pozdrav As-salamu alaykum.

Abdulatif bin Rašid Alzajani, ministar spoljnih poslova Bahreina, rekao je da je Bliski istok u godinama sukoba mnogo pretrpio.

Predugo ga unazađuju sukobi i nepovjerenje, uzrokujući neopisiva razaranja, uništavajući potencijal naših najboljih i najsjajnijih generacija. Sada sam uvjeren da imamo priliku to da promijenimo", rekao je Alzajani.

Predsjednik SAD-a se prije ceremonije sastao sa predstavnicima država potpisnica sporazuma označenog kao istorijski.

Palestinske kritike i osude

Muhamed Štajeh, palestinski premijer, osudio je potpisivanje sporazuma označavajući ga mračnim danom u istoriji arapske nacije.

Palestinsko rukovodstvo, koje američkog predsjednika Trampa optužuje za pristranost u odnosima sa Izraelom, kritikuje i osuđuje približavanje arapskih država Izraelu - tvrdeći da to predstavlja izdaju zajedničkih ciljeva.

Postizanje sporazuma posredstvom SAD-a smatraju slabljenjem arapskih pozicija koje se ogledaju u zahtjevu za povlačenjem Izraela sa teritorije koju smatraju okupiranom i prihvatanje palestinske državnosti.

Šta je prethodilo ceremoniji?

Izrael i UAE postigli su sporazum 13. avgusta a Bahrein je u petak, 11. septembra, saopštio da će formalno priznati jevrejsku državu.

Prema sporazumu Abraham, izraelski premijer pristao je da stopira planove o aneksiji dijelova Zapadne obale. Posmatrači, međutim, kažu da je taj sporazum još jedan znak nove dinamike na Bliskom istoku, gdje se sve više arapskih država približava Izraelu, što Palestince ostavlja izolovanim.

Dejna El Kurd iz instituta Al-Šabaka Palestinske političke mreže, prošle nedelje je izjavila za Glas Amerike da je sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i Bahreina dodatni dokaz da arapske vlade napuštaju Arapsku mirovnu inicijativu iz 2002. godine, a da ne dobiju "ništa opipljivo u vezi sa palestinskim ciljem ili projektom države."

Trumpova administracija ističe dogovore Izraela, UAE i Bahreina kao svoje velike spoljnopoliitčke pobjede, samo dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora 3. novembra.

Bivši potpredsednik Joe Biden, demokratski protivkandidat predsjednika Trumpa, na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše sporazume, rekao je da bi volio da još više zemalja normalizuje odnose sa Izraelom, ali je takođe rekao da vjeruje da "Izrael treba da bude spreman da radi na istinskom rješenju dvije države" sa Palestincima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG