Linkovi

Izborna trka zvanično počinje u Iowi - šta su kokusi i kako funkcionišu?


Republikanci na mitingu Donalda Trumpa koji vodi u Iowi u odnosu na ostale republikance, 13. decembar 2023. (AP Photo/Charlie Neibergall, File)
Republikanci na mitingu Donalda Trumpa koji vodi u Iowi u odnosu na ostale republikance, 13. decembar 2023. (AP Photo/Charlie Neibergall, File)

Trka za Bijelu kuću zvanično počinje 15. januara kada će početi unutarstranački izbori u Republikanskoj partiji - tzv. kokusima (Caucus) u Iowi. Tada će glasači u toj državi birati predsjedničkog kandidata republikanaca, po procesu koji se ove godine razlikuje u odnosu na prethodne.

Evo odgovora na nekoliko najvažnijih pitanja o kokusima u Iowi.

Šta su kokusi?

Politički kokus je okupljanje ljudi koji imaju isti interes ili cilj. Kokusi u Iowi i podrazumijevaju serije lokalnih sastanaka širom države, gdje okupljeni razgovaraju o politici i iskazuju koga bi voljeli da vide kao predsjedničkog kandidata stranke na izborima u novembru. Kokusi su prvi korak u višemjesečnom odabiru delegata za završnu konvenciju stranke u julu ove godine, koji će dati konačnu riječ u odabiru kandidata republikanaca za predsjednika i potpredsjednika.

Po čemu se kokusi razlikuju od primarnih izbora?

Glavna razlika između kokusa i primarnih izbora je vrijeme koje se odvaja za glasanje i način na koji se glasa. Na primarnim izborima, birači dođu na glasačko mjesto i ubace listić na izborni dan, a oni koji nisu tu mogu da glasaju poštom. Kokusi u Iowi, sa druge strane, se održavaju samo uveče i glasači moraju da dođu kako bi se njihov glas uračunao. Kokuse organizuje politička stranka, a primarne izbore obično savezne države.

Da li i demokrate i republikanci imaju kokuse u Iowi ove godine?

I da i ne. I Demokratska i Republikanska stranka će ove godine održati kokuse u Iowi 15. januara, ali će samo jedni imati efekat na predsjedničku trku. Demokratski kokusi će biti održani samo da bi formalno počeo izbor delegata za završnu konvenciju na ljeto. Za razliku od republikanaca, demokrate će za svoje kanditate u Iowi glasati poštom i ti rezultati se neće znati do marta

Za demokrate kokusi svakako neće imati utica na predsjedničku trku, jer aktuelni predsjednik Joe Biden nema ozbiljne protivkandidate u stranci, dok će kod republikanaca biti drugačije: birači će prvi put pokazati ko je njihov favorit, a u odnosu na broj glasova - svaki kandidat će dobiti i određeni broj delegata za završnu konvenciju. Iz Iowe ukupno dolazi 40 delegata i to je samo jedan mali dio (1,6 odsto) od ukupnog broja republikanskih delegata širom SAD.

Ali, zato što se u Iowi glasa prvo, oni koji se dobro pokažu dobiju zamah, a oni koji loše prođu moraju da se "vade" iz toga u drugim državama. Na taj način se šalje signal i glasačima u drugim državama.

Kako funkcionišu republikanski kokusi u Iowi?

Dvije su tačke na dnevnom redu na republikanskim kokusima: izbor predsjedničkog kandidata i izbor delegata za završnu konvenciju.

Za predsjedničkog kanidata će se glasati na biračkom mjestu, uz mali izuzetak onih koji su u inostranstvu i ne mogu da glasaju na licu mjesta. Kandidati će držati govore prije glasanja.

Šefovi biračkih mjesta na kokusima imaju ingerencije u određivanju kako će se glasati, ali se uglavnom glasa tajno i nema liste kandidata. Glasačima se daje mogućnost da glasaju za onog kandidata kojeg sami odaberu. Nekada su se štampala imena kandidata i biračima se nudile opcije, ali obično birači samo napišu ime onoga koga žele na prazno parče papira.

Kokusi počinju u 7 uveče i prvo se biraju sekretar i šef biračkog mesta. Samo registrovani republikanci mogu učestvovati u kokusima i to samo u svojim okruzima. Ali, stanovnici Iowee mogu da se registruju i na sam dan glasanja, ako imaju 18 godina.

Kakvi će biti demokratski kokusi?

Demokrate u Iowi su morale kompletno da promijene kokuse poslije haosa 2020. i nemogućnosti da se jasno odredi pobjednik tih kokusa.

Ove godine, demokrate iz Iowe će održati kokuse istog dana kad i republikanci, ali će se glasanje obaviti poštom. Počinje 12. januara i biće završeno 5. marta.

Na kokusima 15. januara demokrate će odabrati delegate za državnu konvenciju u martu, što je korak pred izbor delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju u augustu u Chicagu. Ti delegati će biti u obavezi da glasaju za onog kandidata kojeg su glasači te države odabrali.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG