Linkovi

Novi Zeland odlaže izbore zbog rasta broja oboljelih od koronavirusa


Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern odložila je parlamentarne izbore za mjesec dana zbog rasta broja oboljelih od koronavirusa u najvećem gradu, Aucklandu, gdje je registrovano 49 oboljelih.

Izbori je trebalo da se održe 19. septembra, ali su pomjereni za 17. oktobar.

Opozicija je tražila da se izbori odlože pošto je u Aucklandu skočio broj oboljelih, što je dovelo do ponovnog uvođenja restriktivnih mjera i obustavljanja kampanje.

Prije toga, na Novom Zelandu čak 102 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj prenošenja zaraze u zemlji, pa su se ljudi uglavnom vratili normalnom životu - odlasku u restorane, utakmice, otvorene su i škole. Jedini registrovani slučajevi zaraze bili su oni koji su se u Novi Zeland vraćali iz inostranstva.

Nadležni vjeruju da su svi slučajevi u Oklendu povezani i da je riječ o lokalizovanom žarištu.

Premijerka Jacinda Ardern je, prije donošenja odluke o odlaganju izbora, sazvala lidere svih partija u parlament, kako bi diskutovali o tome.

"Konačno, želim da izbori budu održani po pravilima i da svi birači imaju priliku da se informišu o strankama i kandidatima", rekla je Ardern i istakla da izbori neće ponovo biti odlagani, bez obzira na situaciju sa koronavirusom.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi Laburistička partija aktuelne premijerke mogla da osvoji drugi mandat.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG