Linkovi

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini 6. oktobra


Arhiva: Izbori u BiH
Arhiva: Izbori u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (BiH) je u srijedu raspisala lokalne izbore, koji će biti održani 6. oktobra.

Izbori se raspisuju za 58 opštinskih vijeća u entitetu Federacija BiH, 53 skupštine opštine u entitetu Republika Srpska (RS), 111 načelnika opština u BiH, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, deset skupština gradova u RS-u, 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta, rečeno je na sjednici Centralne izborne komisije BiH, 8. maja.

Izbori će biti održani u skladu sa tehničkim izmjenama Izbornog zakona, koje je 26. marta nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), kako bi smanjio mogućnost izbornih manipulacija, koje su zabilježene prethodnih godina.

Izmjenama je uvedena stroža, biometrijska identifikacija birača, "kako bi na izborima glasali samo oni koji na to imaju pravo, te kako bi mogli glasati samo jednom".

Jedna od izmjena je i skeniranje svih glasačkih listića kako bi se spriječila njihova naknadna izmjena ili krađa, pojasnili su tada iz Ureda Visokog predstavnika (OHR).

U međuvremenu, Skupština RS-a je usvojila Prijedlog entitetskog izbornog zakona, kojim vlasti tog bh. entiteta pokušavaju prisvojiti državne nadležnosti u oblasti izbora.

U tekstu Zakona definisano je da entitetska izborna komisija preuzima zakonsku ulogu državne Centralne izborne komisije BiH u organizovanju lokalnih izbora u tom bh. entitetu, ali i opštih izbora za predsjednika i potpredsjednike RS, te entitetski parlament.

Entiteti u BiH od završetka rata 1995. godine nikada nisu imali nadležnost nad provođenjem izbora u državi, niti se entitetska nadležnost nad izborima spominje u Ustavu BiH.

Predstavnici međunarodne zajednice su rad na usvajanju tog zakona ocijenili kao "direktan napad na državnu strukturu BiH".

Nakon toga je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske 29. aprila zatražio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, čime je pokušao spriječiti usvajanje entitetskog izbornog zakona u RS-u.

Vitalni nacionalni interes je mehanizam koji daje mogućnost klubovima Bošnjaka, Hrvata i Srba da svako pitanje proglase "štetnim za vitalne interese naroda kojeg predstavljaju", i zatraže zaštitu od Ustavnog suda RS-a.

Inače, Vlada RS je zatražila od članova Republičke izborne komisije da podnesu ostavke, što je pet od sedam članova ovog entitetskog tijela i uradilo 11. aprila.

Ta entitetska komisija je nadležna za postupke opoziva gradonačelnika i opštinskih načelnika, te za provođenje izbora savjeta mjesnih zajednica u gradovima i opštinama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG