Linkovi

Za Nikki Haley, uzrok Građanskog rata nije ropstvo - i nije joj prvi put da to kaže


Republikanska kandidatkinja za mjesto predsjednika SAD, Nikki Haley. (Foto: AP/Charlie Neibergall)
Republikanska kandidatkinja za mjesto predsjednika SAD, Nikki Haley. (Foto: AP/Charlie Neibergall)

Kandidatkinju za republikansku predsjedničku nominaciju Nikki Haley u srijedu je pitao jedan glasač iz New Hampshirea o uzrocima američkog Građanskog rata, a ona u odgovoru nije spomenula ropstvo - što je navelo glasača da kaže da je "začuđen" njenim propustom.

Upitana tokom javne diskusije u Berlinu u New Hampshireu, šta vjeruje da je izazvalo rat - u kojem su prvi pucnji ispaljeni u njenoj matičnoj državi Južnoj Karolini - Haley je govorila o ulozi vlade, da se radi o "slobodi šta su ljudi mogli, a šta nisu mogli".

Zatim je ona postavila isto pitanje tom biraču, koji je odgovorio da se on ne kandiduje za predsjednika i umjesto toga je želio da zna njen odgovor.

Pošto je Haley ušla u opširnije objašnjenje o ulozi vlade, individualnoj slobodi i kapitalizmu, činilo se da je birač opomenuo Haley, rekavši: "U 2023. za mene je zapanjujuće da ste odgovorili na to pitanje bez pominjanja riječi ropstvo".

"Šta hoćeš da kažem o ropstvu", uzvratila je Haley, prije nego što je naglo prešla na sljedeće pitanje.

Haley, koja je šest godina bila guvernerka Južne Karoline, takmiči se za drugo mesto, iza Donalda Trumpa u borbi za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. Često je tokom kampanje govorila da će se takmičiti u prve tri države prije nego što se vrati "u divnu državu Južnu Karolinu, a mi ćemo završiti posao" na predizborima 24. februara.

Iz štaba Haley nisu odmah odgovorili na zahtjev u kojem se traži komentar na njen govor. Iz štaba guvernera Floride Rona DeSantisa, još jednog od republikanskih rivala Haley, ponovo su objavili video snimak govora na društvenim mrežama, dodajući komentar "Joj".

Pitanja oko uzroka građanskog rata i njegovog naslijeđa i dalje su u velikoj mjeri sastavni dio rasprave u matičnoj državi Haley, a ona je i ranije bila pod pritiskom. Kada se kandidovala za guvernerku 2010, Haley je u intervjuu za sada ugašenu aktivističku grupu tada poznatu kao The Palmetto Patriots, opisala rat kao sukob dvije različite strane koje se bore za "tradiciju" i "promjenu" i rekla da zastava Konfederacije "nije nešto što je rasističko".

Tokom te iste kampanje, ona je odbacila zahtjev da se ta zastava ukloni ispred institucija te savezne države, prikazujući nastojanje njenog demokratskog rivala za njeno uklanjanje kao očajnički politički trik.

Pet godina kasnije, Haley je pozvala zakonodavce da skinu zastavu sa mjesta u blizini spomenika vojniku Konfederacije nakon masovne pucnjave u kojoj je beli naoružani napadač ubio osam vjernika crnačke crkve. Haley je tada rekla da je napadač zastavu "oteo" od onih koji su smatrali da ona simbolizuje "žrtvu i nasleđe".

Uredba o secesiji Južne Karoline - proklamacija državne vlade iz 1860. u kojoj se navode njeni razlozi za otcjepljenje od Unije - pominje ropstvo u uvodnoj rečenici i ukazuje na "sve veće neprijateljstvo država koje ne priznaju ropstvo prema instituciji ropstva" kao razlog da država izađe iz Unije.

U srijedu uveče, Christale Spain — izabrana ove godine za prvu crnkinju koja će predsjedavati Demokratskom strankom Južne Karoline - rekla je da je odgovor Haley "zao, ali ne iznenađujući".

"Ista osoba koja je odbila da skine zastavu Konfederacije sve do tragedije u Charlestonu, i pokušala da opravda mjesec historije Konfederacije", napisala je Spaine na društvenoj mreži X o Haley. "Ona je MAGA kao i Trump", dodala je Spaine, misleći na Trumpov slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Jamie Harrison, sadašnji predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta i predsjednik partije u Južnoj Karolini tokom dijela mandata Halley na mjestu guvernerke, rekao je da njen odgovor "nije zapanjujući ako ste bili crni stanovnik Južne Karoline, dok je ona bila guvernerka".

"Ista osoba koja je rekla da se zastava Konfederacije odnosi na tradiciju i naslijeđe i kao žena iz manjinske grupe, ona je bila prava osoba koja brani da se zadrži na zemljištu skuštine", objavio je Harrison u sredu uveče na X-u. "Neki su možda zaboravili, ali ja nisam. Vrijeme je da skinemo ružičaste naočare kada gledamo Nikki Haley, narode."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG