Linkovi

Većina država ima ili kokuse ili predizbore. Zašto Nevada ima oboje?


Lee Hoffman lijepi plakat za republikanski kokus u Nevadi.
Lee Hoffman lijepi plakat za republikanski kokus u Nevadi.

Osim nekoliko vodećih principa, kao što je Izborni koledž, osnivačka povelja nacije ostavlja mehaniku vođenja izbora državama. A ima ih 50, plus Distrikt Kolumbija, od kojih su svaku godinama vodili zakonodavci sa svojim vlastitim idejama o tome kako treba da se daju i prebroje glasovi.

Posao Lee Hoffmana je izazovan.

U većini predsjedničkih izbornih godina, predsjedavajući Republikanske stranke u okrugu Elko, Nevada, ima zadatak da prikupi birače kako bi pomogao u odabiru predsjedničkog kandidata na kokusima GOP-a.

To je komplicirana operacija u okrugu rančeva i rudarskih zajednica koje se prostiru na području većem od Massachusettsa i Connecticuta zajedno. Njegov uspjeh ponekad zavisi od toga koliko ljudi digne slušalicu kada nazove ili na koliko prijatelja naleti u lokalnom supermarketu.

Ove godine Hoffmanov rad je još teži. Po prvi put, on mora pomoći glasačima da shvate da će Nevada imati dva takmičenja u toku tri dana - a samo jedno koje se računa za nominaciju za GOP.

To je zato što državni zakon zahtijeva da Nevada održi primarne izbore, ali GOP Nevade je glasao za održavanje vlastitih poslaničkih kokusa, koji su partijski sastanci otvoreni samo za republikance.

Birači su poštom primili glasačke listiće za izbore 6. februara na kojima nije navedeno ime prvog kandidata Donalda Trumpa. Zašto? Trump se takmiči u poslaničkim kokusima koje vodi stranka 8. februara, kada je spreman da povede sve delegate države u marš prema nominaciji.

Hofmanov je posao da sve to riješi za birače, uključujući ljude koji zovu želeći da znaju zašto Trump nije na njihovom glasačkom listiću.

“To nije lak zadatak, a ja nemam lijek za to”, rekao je Hoffman, 72, bivši inženjer rudarske kompanije i četiri mandata član gradskog vijeća.

Kako je ovaj neobičan aranžman uopće moguć? Kriviti očeve osnivače i federalni sistem vlasti koji su prihvatili u Ustavu. Osim nekoliko vodećih principa, kao što je Izborni koledž, osnivačka povelja nacije ostavlja mehaniku vođenja izbora državama. A ima ih 50, plus Distrikt Kolumbija, od kojih su svaku godinama vodili zakonodavci sa svojim vlastitim idejama o tome kako treba da se daju i prebroje glasovi.

Ono što dodatno komplikuje stvar, uglavnom je na političkim strankama da odluče kako će biti izabran njihov predsjednički kandidat. Neke stranke biraju da nagrađuju delegate na osnovu rezultata predizbornih izbora koje vodi vlada, dok druge biraju kokuse koji vode stranke. Onda neki, kao što je Nevada ove godine, kao i Michigan, Missouri i nekoliko drugih, završe sa oba.

Kritičari kažu da su nova pravila GOP-a u Nevadi osmišljena tako da favorizuju Trumpa, u odnosu na rivale, od kojih je većina već napustila utrku.

Republikanski predsjednički kandidat bivši predsjednik Donald Trump govori u kampanji 27. januara 2024. u Las Vegasu.
Republikanski predsjednički kandidat bivši predsjednik Donald Trump govori u kampanji 27. januara 2024. u Las Vegasu.

Od glavnih kandidata koji su još u utrci, samo je bivša ambasadorica Ujedinjenih nacija Nikki Haley odlučila da se kandiduje na predizborima, iako pobjeda neće dati njene delegate potrebne za nominaciju. Ona je u suštini ustupila Nevadu, umjesto toga gledajući naprijed u Južnu Karolinu, gdje je bila guvernerka.

"Razgovarajte s ljudima u Nevadi: oni će vam reći da su poslanički klubovi zatvoreni, kupljeni i plaćeni", rekla je Haley novinarima u New Hampshireu, gdje je završila na drugom mjestu iza Trumpa na predizborima 23. januara. „To je Trampov voz koji prolazi kroz to. Ali mi ćemo se fokusirati na države koje su fer.”

Državnu GOP, kao i druge širom SAD-a, vode Trumpovi lojalisti odlučni da uzmu izborne procese u svoje ruke. Trojica čelnika GOP-a Nevade koji su nadgledali poslaničke grupe optuženi su za krivična djela da su bili takozvani lažni birači koji su poslali potvrde Kongresu u kojima su lažno tvrdili da je Trump osvojio Nevadu 2020.

Promjene pravila su također izazvale podjele unutar države, pa čak i republikanski guverner brine da će dualni izbori zbuniti birače i smanjiti izlaznost. Drugi su se plašili nejasnog rezultata, frustracije procesom i lošeg publiciteta mogli bi naštetiti reputaciji Nevade kao države koja rano nominuje za predsjednika. Nevada je treća država koja je glasala u GOP takmičenju.

Will Bradley, član centralnog komiteta GOP Nevade, bio je uključen u stranke na Floridi, Sjevernoj Karolini i Južnoj Karolini još od 2007. Protivio se održavanju poslaničkih kokusa, ali sada pomaže u njihovom organiziranju.

“(Ovo je) najzbunjujući i najznačajniji debakl koji sam ikada vidio u republikanskoj politici”, rekao je Bredley.

Predsjednik Joe Biden govori o ulaganju u željezničke projekte, 8. decembra 2023. u Las Vegasu.
Predsjednik Joe Biden govori o ulaganju u željezničke projekte, 8. decembra 2023. u Las Vegasu.

Godinama je Nevada održavala kokuse za imenovanje. Ali državna vlada pod kontrolom demokrata 2021. odobrila je zakon koji zahtijeva da država održi predizbore počevši od ove godine.

Lideri GOP-a u Nevadi kažu da preferiraju kokuse vođene strankama jer žele da postoje pravila, poput zahtjeva za identifikaciju birača i papirnatih listića, koja demokrate ne bi odobrile na državnim predizborima.

Republikanski guverner Joe Lombardo, koji je preuzeo dužnost nakon potpisivanja zakona o osnivanju predizbora i njegovih pravila, također je pokušao zatražiti identifikaciju birača za državne izbore. Iako nije bio uspješan u ispunjavanju tog zahtjeva, on je i dalje osudio plan Nevade GOP-a da nagradi delegate putem poslaničkih klubova, nazivajući ga "neprihvatljivim" i rekavši da će to oduzeti glasače.

Ipak, predsjedavajući GOP-a Nevade Michael McDonald je krenuo naprijed sa poslaničkim klubovima. McDonald je bio među šest republikanaca iz Nevade optuženih za lažno ovjeravanje da je Trump osvojio državu 2020. godine.

On je predstavio bivšeg predsjednika na više događaja u državi u ovom izbornom ciklusu, uključujući i na skupu u Las Vegasu krajem januara. Svaki put, McDonald je pozivao pristalice da naprave planove da lično prisustvuju njihovom poslaničkom skupu kako bi podržali Trumpa.

„Dajete nam poštene izbore“, rekao je Mekdonald biračima na skupovima u Renu i Las Vegasu, „daću vam sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država — Donalda J. Trumpa“.

Sam Trump je poručio okupljenima na januarskom mitingu da ignorišu predizbore i umjesto toga prisustvuju skupovima, rekavši: "Vaš glas na pedizborima ne znači ništa".

Pravilo GOP-a Nevade kaže da se kandidat koji učestvuje na državnim predizborima ne može kandidirati u klubovima.

Ali republikanski birači mogu učestvovati u oba takmičenja. U drugom zaokretu, birači na predizborima će imati opciju da izaberu "Nijedan od ovih kandidata". Dakle, moguće je da će Haley dobiti manje glasova od opcije "nijedno od ovih".

Lombardo, Trumpov pristalica, rekao je da će glasati za "nijedno od ovih" na predizborima, a zatim podržati Trumpa u kokusu.

Trump i bivši guverner Floride Ron DeSantis bili su među glavnim kandidatima koji su izabrali poslaničke grupe. Ali DeSantis je odustao, ostavljajući Trumpa bez velikog izazivača za poslaničke grupe – i delegate Nevade.

Čak i prije nego što su mnogi od njegovih rivala napustili utrku, format poslaničkog kluba je naširoko viđen kao koristan za Trumpa, koji čvrsto drži najlojalnije glasače GOP-a.

Trump i njegov politički tim proveli su godine izgrađujući njegovu podršku na lokalnom nivou i njegujući odnose sa stranačkim liderima, dajući potvrde u njihovim utrkama za liderstvo i ohrabrujući stranke da usvoje pravila koja su u korist dobro organiziranog kandidata kao što je on.

Uoči takmičenja 2024., Trump je ugostio zvaničnike državnih stranaka u svojim domovima, a njegovi politički saradnici gurnuli su državne stranke - u Nevadi i drugdje - ka promjenama koje su nagnule borbu za nominaciju u Trumpovu korist.

Trumpovi saveznici koji predvode Michigen GOP, na primjer, usvojili su plan za dodjelu nagrada nekim delegatima na predizbornim izborima, a drugi na sastancima iza zatvorenih vrata četiri dana kasnije.

Kalifornijski republikanci su također u posljednjem trenutku izvršili promjenu pravila, koju je potisnuo Trumpov tim, prema kojoj se kaže da će svaki kandidat koji osvoji većinu glasova na predizborima 5. marta pokupiti sve delegate države.

U Nevadi je država također odobrila pravila koja ograničavaju super PAC-ove, poput onog na koji se DeSantis oslanjao da izađu na glasanje, da pokušavaju ojačati podršku kandidatima u klubovima.

Bradley, vatreni Trumpov pristalica, i dalje vjeruje da su nova pravila bivšem predsjedniku dala nepravednu prednost. On brine da bi konfuzija oko procesa mogla naštetiti političkoj reputaciji Nevade. On također želi da njegova stranka svoju energiju usmjeri ka pobjedi u novembru, kada se očekuje da će Nevada ponovo biti bojno polje predsjedničkih izbora.

"Ovo je država u kojoj je Trump dva puta izgubio na opštim izborima i moramo da se saberemo kako bismo ovaj put prešli ciljnu liniju", rekao je Bradley.

U međuvremenu, neke biračke lokacije koje su otvorene za predizbore prijavile su da imaju malo birača.

Lee Hoffman, lijevo, i njegova supruga Lynne Hoffman dijele letke za promociju predstojećeg poslaničkog kluba Nevade GOP-a
Lee Hoffman, lijevo, i njegova supruga Lynne Hoffman dijele letke za promociju predstojećeg poslaničkog kluba Nevade GOP-a

U ruralnom okrugu Elko, Lee Hoffman je optimističan u pogledu svog dosega, čak i ako je teže širiti vijest - i glasačima učestvovati u poslaničkom odboru - nego u gradovima kao što su Las Vegas ili Reno.

Neki gradovi su udaljeni više od 100 milja od drugih zajednica, a 12 od 42 područja su toliko udaljene da koriste glasačke listiće isključivo poštom za glasanje na državnim izborima.

Jedini lokalni dnevni list nedavno se smanjio, a okrug je toliko udaljen od velikih gradova Nevade da su "lokalne" vijesti iz Salt Lake Cityja.

Hoffman se u velikoj mjeri oslanja na veze koje je ostvario u gradskom vijeću i u politici GOP-a. Dijelio je letke oko Elka, posjećivao lokalne tvrtke kako bi proširio vijest i koristio radio spotove i telefonske pozive kako bi došao do birača u udaljenim mjestima u okrugu.

Ipak, stizali su telefonski pozivi zbunjenih stanovnika koji se pitaju: Zašto Trump nije na primarnim glasačkim listićima koje su upravo primili poštom?

“Proširiti tu informaciju je vjerovatno najteža stvar”, rekao je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG