Linkovi

Republikanske tužbe osporavaju rokove za glasanje putem pošte. Da li bi mogli poništiti glasanje širom zemlje?


Arhiva 2021. Pensilvanija
Arhiva 2021. Pensilvanija

Republikanci osporavaju produžene rokove za glasanje putem pošte u najmanje dvije države u zakonskom manevru koji bi mogao imati široko rasprostranjene implikacije na glasanje poštom uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora.

Tužba podnesena prošle sedmice u Misisipiju slijedi sličnu tužbu prošle godine u Sjevernoj Dakoti, a obje su pred konzervativne savezne sudove iznijele jake republikanske države. Demokratske grupe i grupe za prava glasa zabrinute su zbog potencijalnog uticaja izvan te dvije države ako sudija odluči da rokovi za primanje glasačkih listića poštom koji se protežu nakon dana izbora krše savezni zakon.

Kažu da je moguće da bi takva odluka dovela do zabrane u cijeloj zemlji sličnoj prošlogodišnjoj kada je teksaški sudac privremeno pauzirao odobrenje FDA za pilulu za abortus mifepriston.

“Ovaj napor riskira da liši glasanje glasača u Mississipiju, ali ne želimo da to bude presedan i za druge države”, rekao je Abhi Rahman, direktor komunikacija Odbora za demokratsku zakonodavnu kampanju, u odgovoru na najnoviju tužbu.

Misisipi i Sjeverna Dakota su među 19 država koje prihvataju kasno pristigle glasačke listiće sve dok su popunjeni na dan izbora ili prije njega, prema Nacionalnoj konferenciji državnih zakonodavnih tijela. To uključuje političke swing države kao što su Nevada i Sjeverna Karolina. Neki, uključujući Colorado, Oregon i Utah, uvelike se oslanjaju na glasanje putem pošte.

Bivši predsjednik Donald Trump dugo je kritikovao korištenje glasanja putem pošte, posebno kada su mnoge države proširile njegovu upotrebu tokom pandemije COVID-19 2020. godine, kada je izgubio svoju kandidaturu za reizbor od demokrate Joea Bidena. On je lažno tvrdio da je promjena broja glasova nakon dana izbora pokazatelj široko rasprostranjene prevare. I nakon njegovog gubitka, nekoliko država pod kontrolom republikanaca pooštrilo je pravila oko glasanja putem pošte.

Republikanski nacionalni komitet, Republikanska stranka Mississippija, član državnog Republičkog izvršnog odbora i izborni povjerenik u jednom okrugu podnijeli su u petak saveznu tužbu protiv državnog sekretara Michaela Watsona i šest lokalnih izbornih zvaničnika.

Tužba osporava zakon Mississippija koji kaže da će se glasački listići u odsutnosti na predsjedničkim izborima prebrojati ako budu obilježeni na dan izbora i primljeni u roku od pet dana. Tvrdi se da Mississippi nepropisno produžava savezne izbore nakon datuma izbora koji je odredio Kongres i da se, kao rezultat toga, "blagovremeni, važeći glasački listići razvodnjavaju neblagovremenim, nevažećim glasačkim listićima".

"Federalni zakon je vrlo jasan - dan izbora je utorak nakon prvog ponedjeljka u novembru", rekla je predsjednica RNC-a Ronna McDaniel u izjavi u kojoj je najavila tužbu. “Međutim, neke države prihvataju i broje glasačke listiće danima i danima nakon dana izbora, i vjerujemo da je ta praksa pogrešna.”

Glasnogovornik RNC-a Gates McGavick rekao je da se grupa nada da će prije predsjedničkih izbora u novembru dobiti pravosudni presedan da državni rokovi koji dozvoljavaju prijem glasačkih listića nakon dana izbora krše savezni zakon.

"Ovaj slučaj bi mogao imati velike posljedice na budućim izborima - ne samo u Misisipiju već i širom zemlje", rekao je.

Poslanik iz demokratske države Bryant Clark nazvao je tužbu Mississippija "još jednim pokušajem da se uguše glasovi i zaustave glasovi određenog segmenta stanovništva". Rekao je da bi tužba također mogla dovesti do sličnih napora širom zemlje.

Thessalia Merivaki, profesorica političkih nauka na Državnom univerzitetu Mississippi, rekla je da je državni proces glasanja putem pošte već težak za navigaciju i da bi ukidanje petodnevnog roka "nepravedno kaznilo" birače.

U Sjevernoj Dakoti, sličnu federalnu tužbu protiv državnog direktora izbora podnijela je konzervativna Pravna fondacija javnog interesa u ime okružnog revizora Marka Splonskowskog, koji je naveo kako je rekao da je sukob između državnog i saveznog zakona. Očekuje se da će sud uskoro odlučiti da li on ima pravo da podnese tužbu.

Glasnogovornica fondacije Lauren Bowman rekla je, dok se tužba odnosi na zakon Sjeverne Dakote, da bi odluka kojom se smatra da produženi rokovi za glasanje krše savezni zakon utjecala na druge države sa sličnim politikama.

Državna izborna direktorica Erika White zatražila je da se slučaj odbaci. Njeni odvjetnici okarakterisali su tužbu okružnog revizora kao "pokušaj da se zbaci dugogodišnji zakon Sjeverne Dakote i prepiše prema njegovim vlastitim željama". Advokati Odsjeka za građanska prava Ministarstva pravde SAD-a podnijeli su izjavu o interesu za slučaj braneći postojeći državni zakon, navodeći da je u skladu sa saveznim zakonom i osigurava da će vojni i prekomorski glasački listići biti prebrojani.

Republikanski državni sekretar Sjeverne Dakote Michael Howe odbio je komentirati, pozivajući se na parnicu koja je u toku.

Senator iz republikanske države Kristin Roers rekla je da bi tužba mogla imati neželjene posljedice, poput vojnih glasača, i da bi efektivno kaznila glasače koji žive u područjima sa sporim poštanskim uslugama.

“Ne vidim da je to nešto što je veliko, eklatantno pitanje u našem izbornom sistemu,” rekla je ona.

Richard L. Hasen, profesor prava i stručnjak za izborno pravo sa Univerziteta Kalifornije u Los Angelesu, kritizirao je pravnu osnovu tužbi. U slučaju Mississippija, on je rekao da se čini da RNC pokušava steći političku prednost jer "vjeruje da će glasački listići koji kasno stižu vjerovatnije favorizirati demokrate".

Napomenuo je da je 5. okružni apelacioni sud SAD, koji uključuje Misisipi, istorijski bio prilično konzervativan „i da nije štitio pravo glasa“.

“Bilo bi daleko da se osporavanje zakona Misisipija dovede do nacionalne mjere protiv ovoga”, rekao je. “Ali moguće je.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG