Linkovi

Pravila radi sprječavanja "cirkuske atmosfere" u debatama Trump-Biden


Pravila za debate Biden - Trump
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Pravila za debate Biden - Trump

Predsjednik Joe Biden i njegov republikanski rival Donald Trump složili su se da učestvuju u dvije debate. Skup pravila ima za cilj da njihovu interakciju učini što civilizovanijom. Ali da li će debate uticati na neodlučne birače ostaje da se vidi, posebno s obzirom na njihov tajming.

Debatirati ili. Demokratski predsjednik Joe Biden dao je direktan odgovor 15. maja.

Donald Trump je izgubio dvije debate od mene 2020. godine. I od tada se nije pojavio na debati. Sada se ponaša kao da želi ponovo raspravljati. Pa uljepšaj mi dan, druže."

Sada su određena dva datuma: 27. jun i 10. septembar. Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump prkosio je po tom pitanju tokom kampanje u petak u Minesoti.

Samo želim da raspravljam s ovim tipom, znate, tražiću i od njega test na drogu. Ne, stvarno hoću. Bio je "visoko kao zmaj."

Nema dokaza koji bi potkrijepili Trumpove tvrdnje.

Demokratski senator Chris Van Hollen doveo je u pitanje debatnu taktiku bivšeg predsjednika kada je intervjuiran u nedjelju u emisiji ABC "This Week".

Želi da stvori ovakvu atmosferu cirkuske zabave, ali izbor će biti vrlo jasan. Mislim, imate Joea Bidena, on je tip koji je odrastao u Scrantonu, Pennsylvania. Bori se za srednju klasu. Vjeruje u dostojanstvo rada i pristojnost. Donald Tramp, je agent haosa."

Bivši savjetnik Trumpove kampanje, Marc Lotter, također intervjuiran za ABC, aplaudira što su oba kandidata na sceni.

Ovo će biti podsjećanje uživo, a Donald Trump dolazi tamo dva ili tri puta sedmično i pontifikuje 90 minuta. Joe Biden rijetko radi pravi teški intervju. Ovo će biti izazov za predsjednika Bidena."

Debate će se održati bez publike uživo. Voditelji vijesti koji vode događaje na CNN-u i ABC-u moći će da isključe mikrofone ako kandidati pokušaju jedni druge ometati.

Cilj debata je pomoći biračima da se odluče uoči predsjedničkih izbora u novembru, objašnjava profesorica političkih nauka na Univerzitetu Roger Williams, June Speakman.

Trump je posebno dobar u fokusiranju na negativne aspekte svog protivnika, manje je zainteresiran za raspravu o pitanjima. Pretpostavljam da će se Biden pokušati fokusirati na pitanja, na svoj učinak u ekonomiji, a manje na Trumpove karakteristike kao kandidata."

Da bi debate uticale na glasove, tajming je važan, rekao je za VOA preko Skypea John Fortier, viši saradnik na American Enterprise Institute.

"Kada se približite izborima i mnogi birači obrate pažnju, te debate dobiju veliku gledanost i ljudi gledaju ako su neodlučni, žele da se odluče u posljednjem trenutku."

Napor oba kandidata za dobijanje odobravanja birača nastaviće se ove sedmice. Očekuje se da će Trump posjetiti Južni Bronx 23. maja.

Biden će biti na službenom putu u New Hampshireu 21. maja, a zatim će se uputiti u Boston, Massachusetts.

XS
SM
MD
LG