Linkovi

Trump izabran za novog predsjednika SAD

Kandidat Republikanaca dobio je više glasova u pedeset američkih saveznih država i prijestonici, a posao će mu olakšati republikanska većina na Kapitol Hilu.


Ukratko

- Na predsjedničkim izborima, Donald Trump je pobijedio Hillary Clinton. Pobjednički govor održao je u New Yorku nakon što su medijske projekcije pokazale da je osvojio više od 270 elektorskih glasova.

- Republikanci će zadržati većinu i u Senatu i u Zastupničkom domu.

- Hillary Clinton nije se obratila prostalicama u Njujorku, Šef njene kampanje John Podesta najavio je obraćanje nakon prebrojavanja svih glasova, ali je Clintonova potom pozvala Trumpa i prihvatila poraz.

- Inauguracija Donalda Trumpa, 45. predsjednika SAD, održaće se 20. januara.

00:07 9.11.2016

Prije nekoliko minuta su se zatvorila prva glasačka mjesta u Sjedinjenim državama. Skoro cijela savezna država Indiana i oko polovice savezne države Kentucky je završilo sa glasanjem za novog, 45. predsjednika Amerike.

00:15 9.11.2016

Prema izvještajima iz svih dijelova Amerike veliki broj glasača je izlazilo, i još uvijek izlazi na birališta, a i sami predsjednički kandidati su dali svoj glas. Hillary Clinton je to uradila jutros na glasačkom mjestu u blizini svoje kuće u predgrađu New Yorka u pratnji supruga, bivšeg predsjednika SAD, Billa Clintona. Neposredno nakon toga je i Donald Trump dao svoj glas u blizini svog oblakodera u New Yorku, rekavši radnicima na biralištu da sve ide na najbolji mogući način. Njega je pratila supruga Melania, Slovenka po porijeklu.

00:33 9.11.2016

U državi Kentucky počelo je prebrojavanje glasova. Na osnovu 1 posto prebrojenih glasova vodi Donald Trump sa 68.3 %, dok Hillary Clinton je dobila 28.1% glasova.

00:48 9.11.2016

I dok čekamo na zatvaranje glasačkih mjesta u još nekoliko saveznih država u 7 (većina Floride, Georgia, ostatak Indiane, zapadni dio Kentucky, New Hampshire, Južna Karolina, Vermont i Virginia) da se podsjetimo što su rekli novinarima predsjednički kandidati prilikom glasanja.

Hillary Clinton: "To je osjećaj skromnosti, jer znam kolika je to odgovornost. Mnogi računaju na ishod izbora i na ono što će to značiti za ovu zemlju. Odradiću taj posao na najbolji mogući način ako budem imala tu sreću da pobijedim."

Donald Trump je u intervjuu za Fox News rekao da je predsjednička kampanja bila izvanredan proces u kojem se upoznao sa neispunjenim nastojanjima mnogih Amerikanaca. On je rekao da je vidio toliko neispunjenih nada i snova koji su se mogli ostvariti sa pravim liderstvom.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG