Linkovi

Trump izabran za novog predsjednika SAD

Kandidat Republikanaca dobio je više glasova u pedeset američkih saveznih država i prijestonici, a posao će mu olakšati republikanska većina na Kapitol Hilu.

- Na predsjedničkim izborima, Donald Trump je pobijedio Hillary Clinton. Pobjednički govor održao je u New Yorku nakon što su medijske projekcije pokazale da je osvojio više od 270 elektorskih glasova.

- Republikanci će zadržati većinu i u Senatu i u Zastupničkom domu.

- Hillary Clinton nije se obratila prostalicama u Njujorku, Šef njene kampanje John Podesta najavio je obraćanje nakon prebrojavanja svih glasova, ali je Clintonova potom pozvala Trumpa i prihvatila poraz.

- Inauguracija Donalda Trumpa, 45. predsjednika SAD, održaće se 20. januara.

09:14 9.11.2016

"Kampanja je završena, naš posao u ovom pokretu tek što je započeo", rekao je u svom pobjedničkom govoru Donald Trump. On se okupljenima obratio pošto je većina medija saopštila projekcije rezultata po kojima je on pobjednik, a Hillary Clinton ga pozvala da priyna poraz. "Ja volim ovu zemlju!" Dok je oduševljena masa obožavatelja oko njega skandirala: "USA, USA, USA!"

"Radeći zajedno, počećemo hitno obnavljanje Američkog sna. Proveo sam čitav život u biznisu tražeći neiskorišćeni potencijal u projektima i ljudima širom svijeta. To je sada ono što želim da radim za našu zemlju. Ogroman potencijal. Znam svoju zemlju toliko dobro, (imamo) ogroman potencijal. To će biti divna stvar. Svaki Amerikanac imaće šansu da spozna svoj pun potencijal. Zaboravljeni ljudi u našoj zemlji više nikad neće biti zaboravljeni", kazao je Trump.

Prije Trumpa, za govornicom je bio i njegov potpredsjednički kandidat, Mike Pence:

"Ovo je istorijska noć. Amerikanci su rekli svoje i američki narod je izabrao svog novog šampiona. Amerika je izabrala novog predsjednika i skoro mi je teško da opišem čast koju ja i moja porodica osjećamo, zato što ću imati privilegiju da služim kao potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država".

09:03 9.11.2016

Na televizijskim ekranima u ovom trenutku govori Donald Trump, novoizabrani predsjednik Sjedinjenih država. "Vrijeme je da se ujedinimo i da postanemo jedan ujedinjeni narod. Zaklinjem se da ću biti predsjednik svih ljudi".

Imao je poruku i svijetu: "Dok ću uvijek staviti američki interes u prvi plan, istovremeno ću biti pravedan prema svima."

U nastavku svog pobjedničkog govora zahvalio se svojim pokojnim roditeljima, zatim sadašnjoj ženi Melaniji, kako i svojoj djeci pojedinačno. Imao je riječi pohvale i zahvalnosti i članovima svog izbornog štaba, kako i savjetnicima koje je sve naveo po imenu.

08:50 9.11.2016

Donald Trump je osvojio saveznu državu Arizonu i sa 268 elektorskih glasova na samom je pragu pobjede ovogodišnjih predsjedničkih izbora. Okružen ekstatičnom masom sledbenika, potpredsjednički kandidat Mike Pence upravo je proglasio da je novoizabrani predsjednik Sjedinjenih država Donald Trump.

Prema izvorima CNN, Hillary Clinton je nazvala Donala Trumpa i čestitala mu na pobjedi.

08:32 9.11.2016

Jedna od najvećih zagonetki ovogodišnjih izbora je sljedeća: dok je u poslednjim mjesecima svog drugog mandata Barack Obama popularniji nego što je Ronald Reagan bio u istom razdoblju svog predsjednikovanja, Kongres ima jedva 12 posto odobravanja. Potencijalni nastavljač Obaminog nasleđa ipak gubi izbore, a desničarski poslanici čije najveće dostignuće u proteklom periodu je bilo obstrukcija rada američke administracije, bivaju ponovo izabrani u Kongres. U Predstavničkom domu nije ni bilo šanse za znatniju promjenu, prije svega zbog prekrojenih biračkih okruga, ali u Senatu situacija je bila naklonjenija demokratskim kandidatima. Tri senatorska mandata su doduše još uvijek neodlučena, ali je velika vjerovatnoća da će i tamo ostati republikanska većina.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG